16.01.2025 - 13:00
|
Actualització: 16.01.2025 - 14:53
L’advocat i ex-cònsol major del Consolat del Mar Jordi Domingo, que ahir va fer públic que es presentava per a presidir el Consell de la República, ha donat més detalls sobre el projecte que encapçala.
Domingo ha destacat, en una conferència de premsa a l’Espai Línia de Barcelona, que es presenta amb tres línies: transparència, consens i territori. Ha fet un repàs del moment que viu l’independentisme, el paper del Consell i el rumb que ha d’emprendre el moviment. I ha assenyalat que la motivació principal ha estat veure que “hi ha massa gent que vol enterrar el Consell de la República”.
El candidat ha criticat que en l’anterior legislatura hi ha hagut una manca de transparència. “Prou d’actuacions que no siguin transparents. Prou d’amagar les coses. Prou de deixar de participar la gent en l’imprescindible”, ha dit. Segons ell, convé que el Consell de la República aglutini totes les sensibilitats de l’independentisme i que els consells locals han de tenir un paper clau. “Són l’ànima i l’essència del Consell”, ha dit.
En les eleccions de l’entitat, s’elegeix el president, i aquest s’encarregarà de configurar la resta del govern. Sobre aquest aspecte, Domingo no ha volgut donar detalls sobre les personalitats que l’acompanyen perquè considera que, ara mateix, l’important és el què. Ha dit que compta el suport de grups transversals i que els noms es faran públics tan bon punt la candidatura quedi convalidada i comenci la campanya electoral.
Domingo ha explicat que té la intenció de parlar amb tots els agents independentistes i ha reconegut converses amb el president Carles Puigdemont i Toni Comín, ex-vice-president del Consell, que també es presenta a les eleccions.
Crida a la mobilització
Segons Domingo, fa anys que s’arrossega una “repressió ferotge” contra l’independentisme: “Sabem que la repressió és l’ADN de l’estat espanyol. Hem d’estar preparats”. Ha destacat que s’ha perdut la majoria del parlament, que l’autonomisme és en mans del 155, en referència al PSC, i que molta gent està decebuda i no milita i cal que torni a mobilitzar-se.
“Hem de despertar la voluntat de la societat civil. I hem de posar damunt de la taula la independència com a necessitat i possibilitat”, ha dit. “Sabem que la majoria social del país continua pensant en un estat independent. Hi ha molta gent que té un clar divorci amb els partits polítics. Cal foc nou”, ha afegit.
Sobre el Consell, ha dit que ara mateix és l’única institució del país que deriva de la declaració d’independència o convé protegir-lo. “Si abandonem a la seva sort l’única institució que deriva de la independència i acaba anorreada, és evident que haurem perdut la gran oportunitat, però sobretot la decència i dignitat del país”, ha assenyalat Domingo.
A més, ha dit que el Consell ha de mantenir l’estructura fora de l’estat espanyol. “Els exiliats, sortosament, tornaran tots. Tard o d’hora. Però l’estructura del Consell ha de ser fora. Mentre no tinguem la independència, la repressió tornarà a aparèixer. Hi haurà exiliats. L’estructura ha de ser fora”, ha argumentat.
Qui competirà amb Jordi Domingo?
Ara per ara, hi ha una altra candidatura confirmada. L’ex-vice-president del Consell, Toni Comín, també es presentarà per a rellevar Carles Puigdemont a la presidència de l’entitat. L’eurodiputat de Junts per Catalunya considera que el Consell és una eina cabdal per a internacionalitzar la causa catalana i culminar el mandat del Primer d’Octubre.
Hi ha més gent que sospesa de presentar-se a les eleccions. Fa temps que integrants de vuit àmbits territorials dels onze existents al Consell de la República treballen per confeccionar una candidatura amb capacitat de guanyar les eleccions i dotar el Consell de la República d’una força que creuen que perilla, atès que intueixen la voluntat dels partits polítics d’instrumentalitzar-lo. I hi ha un nom més, el de Jordi Castellà, advocat, informàtic i regidor a l’Ajuntament de Canet de Mar (Maresme), que ha d’acabar de decidir si es presenta.
Qui és Jordi Domingo?
Domingo és advocat amb una trajectòria professional de més de quaranta-set anys en els àmbits del dret civil, mercantil i processal. Es va graduar a la Universitat de Barcelona i és membre del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB) d’ençà del 1975.
A més, ha estat durant anys, en la seva tasca com a advocat i el seu paper com a jurista, compromès amb la denúncia contra els abusos i la repressió de l’aparell judicial espanyol contra l’independentisme, i ha tingut un paper actiu en la construcció nacional fent aportacions polítiques, com, per exemple, una proposta de constitució de la República Catalana.
El 1989, va fundar el primer despatx català a Moscou, amb què va establir una relació estreta amb la Unió Europea i va col·laborar en projectes empresarials internacionals, especialment en països amb economies emergents. El seu despatx va ser col·laborador de les Nacions Unides i membre del Centre de les Nacions Unides per a la Facilitació del Comerç i Desenvolupament del Comerç Electrònic (UN/CEFACT).
A més, ha estat membre fundador i portaveu de la plataforma Constituïm, que va elaborar un projecte de constitució per a la República de Catalunya amb la participació de més de 3.500 persones, presentat al parlament el maig del 2016. També ha exercit com a secretari del Consell Assessor per a l’impuls del Fòrum Cívic i Social per al Debat Constituent i ha estat president de la Coordinadora de l’Advocacia de Catalunya.