03.06.2024 - 21:40
The Washington Post · Victoria Bisset
Amb el començament del mes de l’orgull, aquest juny, els activistes fan balanç de les victòries aconseguides per als drets LGBTIQ+ d’ençà del juny de l’any passat, i també sobre les polítiques discriminatòries que hauran de continuar combatent.
El secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, va elogiar fa poc la feina dels activistes LGBTIQ+ en la lluita per a posar fi a la discriminació i assegurar la igualtat davant la llei. Així i tot, constatà un “augment preocupant” de mesures “en la direcció oposada”. I afegí: “Hi ha noves lleis que codifiquen velles intoleràncies, exploten pors i fomenten l’odi.”
Aquests són alguns dels fets més importants en clau LGBTIQ+ que hi ha hagut darrerament al món.
Legislatures estatals dels EUA introdueixen un nombre rècord de projectes de llei que apunten els drets LGBTIQ+
La revisió del Comitè de Drets Humans de l’ONU sobre l’estat dels drets humans als Estats Units –la primera en nou anys– va expressar preocupació “per l’augment del nombre de lleis estatals que restringeixen severament els drets de les persones en funció de la seva orientació sexual o identitat de gènere”.
Aquestes lleis inclouen mesures com ara impedir que les persones trans facin servir banys públics, o bé que competeixin, en competicions esportives, en les categories del gènere en què s’identifiquen. Després d’haver aprovat una xifra rècord de lleis que limitaven els drets dels infants trans, les legislatures estatals controlades pels republicans han posat ara el punt de mira en els adults trans.
L’agost de l’any passat, el Canadà va emetre una advertència als ciutadans LGBTIQ+ que tinguessin previst de visitar els Estats Units sobre les possibles conseqüències que es podien derivar d’algunes d’aquestes lleis.
Així i tot, el nombre de projectes de llei contraris als drets LGBTIQ+ que s’han aprovat a les legislatures estatals dels Estats Units durant els primers mesos d’aquest 2024 ha estat molt més baix que no pas en el mateix període de l’any passat, segons que recollia The Washington Post a l’abril. Sigui com sigui, els activistes LGBTIQ+ es mantenen amatents davant la possibilitat que aquesta tendència sigui passatgera.
Una anàlisi de The Washington Post publicada al març a partir de dades de l’FBI va revelar que els delictes d’odi a les escoles nord-americanes havien crescut dràsticament els darrers anys, amb els estudiants LGBTIQ+ en estats que compten amb aquesta mena de mesures com el col·lectiu més afectat.
Tanmateix, aquests darrers mesos, als Estats Units també hi ha hagut unes quantes iniciatives legislatives encaminades a reforçar les proteccions de les persones gais i transgènere. A l’abril, l’administració Biden va anunciar la reinstauració d’una sèrie de lleis federals dedicades a impedir que els centres de salut puguin negar-se a tractar els pacients gais i trans, i també a evitar que les escoles discriminin els alumnes pel fet de ser trans.
Uns quants països legalitzen el matrimoni entre persones del mateix sexe
A la resta del món, com més va més països han fet passos cap a la igualtat matrimonial. Segons Human Rights Campaign, una organització nord-americana de defensa dels drets civils i LGBTIQ+, més de trenta països reconeixen actualment ara el matrimoni entre persones del mateix sexe.
Estònia es va convertir en el primer país bàltic a permetre el matrimoni entre persones del mateix sexe el juny del 2023. La decisió, que ha entrat en vigor el primer de gener d’enguany, expandeix una legislació anterior que ja reconeixia els matrimonis entre persones del mateix sexe registrats a l’estranger.
Aquest febrer, Grècia es va convertir en el primer país amb majoria ortodoxa cristiana a legalitzar el matrimoni entre persones del mateix sexe. La nova llei, a la qual l’Església Ortodoxa Grega s’oposa, també concedeix drets d’adopció a les parelles del mateix sexe.
Al març, la cambra baixa del parlament de Tailàndia va votar aclaparadorament a favor d’un projecte de llei per a legalitzar el matrimoni entre persones del mateix sexe. El projecte de llei encara ha de ser aprovat pel senat i el rei; en cas que s’aprovés, convertiria Tailàndia en el primer país o regió del sud-est asiàtic a permetre el matrimoni del mateix sexe.
Rússia titlla el moviment LGBTIQ+ d’extremista
A final de novembre, Rússia va prohibir el “moviment públic internacional LGBT” –per bé que no existeixi cap organització amb aquest nom o característiques– i el va titllar d’organització extremista. Tot i que l’impacte legal de la mesura és incert, els activistes temen que podria empènyer els grups LGBTIQ+ russos a la clandestinitat i que es podria fer servir com a arma llancívola per a perseguir membres del col·lectiu de manera individual.
Enguany, dues persones han estat multades per haver fet servir la bandera de l’arc de Sant Martí a les xarxes socials, i un jutge va ordenar que una dona passés cinc dies a la presó per haver dut unes arracades de la bandera en públic. El Tribunal Suprem de Rússia considera la bandera de l’arc de Sant Martí el símbol internacional del moviment LGBTIQ+.
El papa continua acostant-se al col·lectiu LGBTIQ+, però les barreres persisteixen
El papa Francesc va mostrar-se disposat a acceptar creients gais poc després de convertir-se en el cap de l’Església catòlica l’any 2013: “Qui sóc jo per jutjar?”, va dir. Aquest sentiment l’ha acompanyat, en gran manera, durant el seu papat. A final de l’any passat, el Vaticà va publicar una sèrie d’orientacions que indicaven que les persones transgènere podien ser batejades i servir com a padrines; més endavant, el papa també va donar permís als sacerdots catòlics per a beneir les parelles del mateix sexe.
Tanmateix, l’església continua oposant-se al matrimoni entre persones del mateix sexe, i encara ensenya que l’homosexualitat és “intrínsecament immoral i contrària a la llei natural”. L’oposició a la postura relativament més oberta del papa sobre aquests temes persisteix fins i tot dins l’església.
El papa també ha saltat a les notícies aquesta setmana per haver utilitzat un insult homòfob per a referir-se als homes gais durant una reunió a porta tancada amb bisbes. El Vaticà va emetre una disculpa –poc habitual en aquesta mena de casos– quan l’incident va acaparar portades.
- Subscribe to The Washington Post
- Podeu llegir més reportatges del Washington Post publicats en català a VilaWeb