Més de la meitat de les embarassades va patir símptomes de depressió o ansietat durant el confinament

  • Un estudi de la Vall d'Hebron manifesta que el 59% de les gestants va presentar símptomes d'ansietat, un percentatge molt més elevat que la població general

VilaWeb
ACN
05.02.2021 - 09:15

Més de la meitat de les embarassades va patir símptomes de depressió o ansietat durant el confinament, segons un estudi de l’Hospital Vall d’Hebron i del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) que s’ha publicat a la revista ‘Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica‘. L’impacte negatiu va ser molt més notable que en la població general, i especialment en el cas de les gestants sense un suport social adequat. En el treball hi van participar 204 dones embarassades. El 38% va mostrar símptomes de depressió i el 59% d’ansietat. En la població general, segons algunes recerques, aquests percentatges se situen en el 18,7 i el 21,6%, respectivament.

Les participants eren dones que es van visitar a l’hospital entre el 27 de març i el 4 de maig, és a dir durant el confinament estricte de la primera onada. Totes elles van respondre uns qüestionaris que van permetre que els investigadors mesuressin els seus nivells de depressió i ansietat i el suport social (interaccions socials, així com suport emocional o afectiu).

L’estudi va aprofundir en la situació d’aquestes dones per trobar factors que augmentessin el risc de patir ansietat o depressió. “Conèixer aquests factors ens ajuda a tenir-los en compte en el futur i desenvolupar estratègies per millorar l’estat de salut de les pacients de forma més primerenca”, explica la doctora Maia Brik, especialista del Servei d’Obstetrícia i investigadora del grup de recerca en Medicina Materna i Fetal del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR).

Per una banda, es va comprovar que aquests símptomes eren més freqüents durant el primer i el segon trimestre de l’embaràs, i no tant durant el tercer trimestre. Brik ho relaciona amb el fet que hi hagi més risc de perdre el fetus en aquestes etapes primerenques de la gestió.

Per altra banda, l’estudi també mostra que no rebre suport social durant l’embaràs es relaciona amb el desenvolupament d’ansietat i depressió en situació de pandèmia. En aquest sentit, el doctor Miguel Sandonis, psiquiatre adjunt del Programa de Salut Mental Perinatal del Servei de Psiquiatria de Vall d’Hebron, recomana implementar programes per oferir suport social addicional durant l’embaràs per tal de reduir l’ansietat i la depressió, especialment en una situació excepcional com la de la pandèmia. “Això també ajudaria a disminuir l’estrès i els riscos de complicacions o d’un part prematur”, afegeix. Aquest suport podria suposar també facilitar l’accés a ajudes econòmiques o a recursos socials per a la maternitat.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor