Més enllà de la gratuïtat

  • "Si algú se m'acosta demanant consell sobre si tenir fills o no tenir-ne, se la juga a engolir la meva negativitat"

Estel Solé
06.04.2022 - 19:30
VilaWeb

Vam estar confinats durant molts mesos i hi va haver qui va pensar que el fregament porta a l’afecte i que visqui el sexe i nou mesos més tard, benvinguts nadons. Però, no. El confinament no va portar un baby boom. De fet, la pandèmia va fer caure la natalitat d’un 18%. I no m’estranya. Aventurar-se a tenir fills en aquest país (entengueu país com us plagui) és de valents, o potser més aviat caldria dir que és d’inconscients. I alhora és un privilegi. Posem que tens trenta anys llargs, però et trobes amb inestabilitat laboral, gran part del teu sou escàs el destines a pagar un habitatge de preu abusiu. Tens ganes d’esclafar el cap d’aquells qui gosen recordar-te que gastes massa i que potser no t’hauries de permetre tenir un iPhone. Potser hauries de donar-te de baixa de Netflix i no hauries de fotre’t aquest gintònic, que és molt car, i has d’estalviar. I encara hi ha qui es pregunta per què no tens fills. Fàcil: perquè hem condemnat a la precarietat unes quantes generacions des de ja fa dècades.

Si algú se m’acosta demanant consell sobre si tenir fills o no tenir-ne, se la juga a engolir la meva negativitat. Procuro posar-hi sempre humor en el to –que no vull deprimir-los i enviar-los a cal psicòleg; la gent no està per despeses. Però solc respondre alguna cosa com ara: “És brutal i refotudament dur. Si en vols tenir, assegura’t de tenir o molts diners, o molta ajuda de familiars o amics. Quan el pes de la manca de conciliació et colli, entendràs per què t’ho dic. Ah, i molt important, assegura’t de no ser autònom. I encara més important: no sigueu autònoms els dos membres de la parella i, encara menys, autònoms del sector de la cultura.” I tanco amb: “Però és bonic. Tu i les teves necessitats passeu a la cua de les prioritats vitals durant anys, però quan els veus somriure és tan bonic!”

Ara el govern ha anunciat que a partir del setembre els infants que cursin I2, és a dir, el darrer any de les escoles bressol públiques, no hauran de pagar el curs. Oh, que bé! Gràcies. I ara parlem de tot el que queda per resoldre més enllà d’aquesta gratuïtat i de la realitat que s’amaga sota la preciositat de la notícia. La mesura s’aplicarà a les llars d’infants públiques. A les llars privades les famílies gaudiran d’una rebaixa de setanta-dos euros mensuals en la quota mensual, una quota que pot situar-se entre quatre-cents i sis-cents euros. Però totes les famílies que porten els infants a la privada ho fan com a primera opció? No. La gran majoria han intentat obtenir plaça a la pública i no ho han aconseguit. Per tant, entenc l’enfadada que poden sentir ara mateix. També hi ha qui opta, a contracor i fent grans esforços econòmics, per portar el nadó de quatre o cinc mesos a una escola bressol pública per assegurar-se plaça els dos anys vinents, quan realment la necessitarà. Però en molts casos la reflexió és la següent: qui té el sou més alt que continuï treballant i l’altre membre de la parella que renunciï a la feina i faci tasques de cures. A qui ha condemnat la societat als sous més precaris? A les dones. Qui acaba renunciant a la seva carrera? Les dones. Ai, tant de bo fóssim noruecs! Allà les mares tenen gairebé un any de baixa amb el 100% del sou, i les parelles gairebé quatre mesos. I les empreses ajuden a la conciliació i al progrés professional. Aquí, setze setmanes i a córrer. L’estat dóna cent euros mensuals a les mares durant els tres primers anys de vida del menor, però només si la mare té feina i cotitza. Toca’t la pebrotera! Si la precarietat t’ofega i no tens feina, et fots.

Val a dir, a més, que moltes dones, especialment de sectors amb feines intermitents, sovint no poden ni accedir a les baixes de maternitat perquè no treballen, ni a l’atur quan els toca parir, i es queden desemparades en uns llimbs administratius. Toca’t la pebrotera! O les autònomes a qui es demana que paguin la quota durant la baixa, i després reclamar-la a l’estat perquè els la retorni.

Resumint: d’un país on no n’hi ha, no en raja. És lamentable que les mares s’hagin de separar dels seus nadons, mentre encara els alleten per dur-los a les llars i reincorporar-se, amb sort, a un món laboral de sous merdosos, infant fòbic i masclista que sovint, no entén ni facilita la conciliació. I sort en tenim de la gran tasca que fan els treballadors i les treballadores de les escoles bressol que, malgrat les ràtios infernals i malgrat ser tan mal pagats, hi deixen la pell per educar i cuidar la nostra canalla amb tant d’amor i professionalitat. I sort tenen els qui tenen pares o mares exercint d’àvies i àvies abocant les seves vides a cuidar la canalla de vuit del matí fins a la tarda perquè el país els delega el pes de la conciliació.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor