Més enllà de l’ultimàtum: ERC i Junts prioritzen compartir govern

  • Aragonès participarà per primera vegada en una reunió, als Lledoners, per desgranar la seva proposta d’estructura de l'executiu

Odei A.-Etxearte
27.04.2021 - 01:50
Actualització: 27.04.2021 - 08:34
VilaWeb

Hauria pogut ser una setmana decisiva en les negociacions per a la formació de govern, però ERC va aigualir ahir el seu ultimàtum. Si el primer de maig no hi ha un acord amb JxCat, tots dos partits continuaran negociant la formació d’un govern de coalició. No es trencarà res: els republicans van admetre que estan disposats a perseverar en l’intent de formar un govern amb Junts “en qualsevol moment”, més enllà de la data fixada públicament. Era un ultimàtum que pretenia afegir pressió a Junts per a accelerar l’acord, però que els de Pere Aragonès no havien arribat a verbalitzar en les reunions. Finalment, s’ha acabat desinflant en l’entrada de la setmana que havia de ser clau. “Estaríem disposats a governar amb Junts en qualsevol moment i amb qualsevol tempo, també si calgués més endavant”, va dir Sergi Sabrià sobre la data del primer de maig en una conferència de premsa. Malgrat la pressa dels uns i la calma dels altres, la prioritat de tots dos partits continua essent de compartir un executiu al 50%.

De manera que, ara per ara, l’alternativa d’explorar un govern d’ERC en minoria amb el suport extern de Junts no és sobre la taula. Tanmateix, si fins ara l’advertiment d’aquesta possibilitat en cas que les negociacions no fructifiquessin havia vingut de Junts, i la posició oficial d’ERC era d’insistir en un govern conjunt, ara ERC s’hi ha acabat afegint amb un avís: si Junts no està preparat per a entrar a govern, haurà d’explorar “unes altres alternatives” d’entesa amb ells.

Les converses continuen avançant a pas lent, malgrat les posicions públiques. JxCat refusa d’assumir cap més termini que no sigui el límit legal per a evitar la repetició electoral del 26 de maig i aquesta tarda les negociacions es traslladaran a la presó dels Lledoners. Pere Aragonès s’implicarà per primera vegada presencialment en l’estira-i-arronsa davant Jordi Sànchez. La previsió és que també hi hagi Oriol Junqueras i Josep M. Jové per part d’ERC, i Elsa Artadi i Josep Rius per part de JxCat, segons fonts de la negociació. Si bé, aparentment, una reunió al més alt nivell podria ser indicativa de la proximitat d’un acord o de la necessitat de desembussar-lo, tots dos partits n’han rebaixat les expectatives. La reunió als Lledoners no serà per a tancar cap carpeta, sinó més aviat per a obrir-ne una altra: la de l’estructura del govern, tal com va avançar Nació Digital.

Fins ara, no han abordat l’esquelet de l’executiu. És sabut que Aragonès vol les tres noves conselleries d’Acció pel Clima, Feminismes i Universitats i Recerca, sense que això impliqui que augmenti l’actual nombre de departaments, que són tretze. Però feia dies que JxCat esperava que ERC desgranés la seva proposta per escrit i, finalment, l’exposarà personalment Aragonès. Com que ERC volia que fos en una reunió presencial i Junts considerava que hi havia de ser Sànchez, negociaran a la presó, segons que va explicar JxCat. El paper de Sànchez ha estat clau des del principi de les converses i la revocació del seu tercer grau no ha impedit que hi participés, per videoconferència i mitjançant l’intercanvi de documents, tot i que ho ha dificultat. És Sànchez, com a secretari general, qui marca el pas dins JxCat.

Els dos partits es van tornar a reunir ahir a la tarda al parlament. ERC i Junts van tornar a abordar la carpeta estratègica però el paper del Consell per la República i la direcció col·legiada del moviment continua encallat. ERC insisteix que el govern no pot ser tutelat per Waterloo ni res que no sigui el parlament i els electors. En canvi, tenen pràcticament tancat l’eix de polítiques socials del programa de govern. No hi han inclòs la renda bàsica, potencial punt de desacords que sí que és en el pacte d’ERC amb la CUP com a pla pilot. El segon eix, l’econòmic, va progressant sense albirar-s’hi grans discrepàncies. I el tercer, l’institucional, amb àrees com interior o justícia, no va tan avançat. En la banda dels acords també hi ha els mecanismes de coordinació del futur pacte i l’acció al parlament. Així doncs, l’estratègia independentista es manté com a focus de divergències principal. I el repartiment de departaments? Insisteixen que hi entraran quan hagin pactat l’estructura de l’executiu. La disputa per les cadires, al final.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor