Un grup de catalans amb projecció internacional signen un manifest en defensa de l’1-O

  • Manuel Castells, Marina Garcés, Eduard Punset, Pere Portabella i Jordi Savall són alguns dels signants del manifest, que critica 'la resposta repressiva' del govern espanyol

VilaWeb

Redacció

28.09.2017 - 14:32
Actualització: 29.09.2017 - 07:31

‘Demanem a tothom que, sigui quin sigui el sentit del seu vot, acudeixi a les urnes per decidir el futur de Catalunya democràticament i en llibertat.’ Amb aquestes paraules, un grup de catalans reconeguts universalment s’ha adherit al manifest ‘L’1-O defensem la democràcia a les urnes’. Manuel Castells, Marina Garcés, Eduard Punset, Pere Portabella i Jordi Savall són algunes de les personalitats del món de la ciència, l’arquitectura, la filosofia i les arts que han expressat el suport al referèndum d’autodeterminació de l’1 d’octubre.

El manifest també diu: ‘Una immensa majoria dels ciutadans d’aquest país pensen que és important decidir mitjançant un referèndum el futur polític del subjecte polític del qual se senten membres’ i critica que el govern i el parlament espanyols s’hagin negat repetidament a trobar una sortida democràtica a les demandes de la societat catalana. Critiquen ‘la resposta repressiva’ del govern de Mariano Rajoy i afegeixen que una participació multitudinària és la millor manera de ‘respondre a la injustícia d’aquestes actuacions regressives’. Ara com ara, hi consten tretze signants, però s’espera que aquest nombre s’ampliï ben aviat.

Podeu llegir el text íntegre del manifest ací:

«La democràcia consisteix en un conjunt de valors compartits de tal manera que una societat es dota dels mecanismes per exercir els seus drets i complir, al mateix temps, amb els deures que comporta la vida en comú. Per aquesta raó, la base fonamental del sistema democràtic no és el corpus legal que l’aparell legislatiu hagi aprovat, sinó l’expressió lliure de la voluntat popular, que dóna sentit, justament, a les lleis que la cambra elabora i al desenvolupament que en faci el govern elegit a les urnes.

Per tot això, es fa inexcusable abordar la situació actual de Catalunya a partir de les majories parlamentàries i, també, a partir de l’evidència que una immensa majoria dels ciutadans d’aquest país pensen que és important decidir mitjançant un referèndum el futur polític del subjecte polític del qual se senten membres.

Hauria estat molt millor haver aconseguit un pacte lleial que validés un referèndum i que comptés amb el compromís, també, del Govern espanyol i de les Corts d’Espanya. Però no solament ha estat del tot impossible, sinó que no hi ha cap perspectiva raonable que tal acord pugui fer-se realitat ni en el curt ni el mitjà termini.

Davant d’aquesta evidència, les institucions de Catalunya han decidit atendre efectivament la persistent demanda social d’una convocatòria que permeti la lliure expressió política de tota la comunitat.

La resposta coordinada dels ressorts de l’Estat espanyol contra la convocatòria, ignorant la separació de poders que ha de caracteritzar una democràcia formal, no ha fet altra cosa que aprofundir el sentiment de desafecció i de greuge d’un país i una gent que volen ser respectats i no pas sotmesos.

Preocupats per la resposta repressiva empresa pel govern de Mariano Rajoy, amb detencions injustificades, escorcolls sense ordre judicial i assalts a les institucions i seus de partits legals, en un clima de pressió contra els mitjans de comunicació que s’ha estès cap als entorns digitals, els sotasignats expressem la nostra convicció que el més adequat per afermar la democràcia, i també per respondre a la injustícia d’aquestes actuacions regressives, és que hi hagi una participació massiva al referèndum del dia 1 d’octubre. Amb aquesta intenció, anunciem el nostre suport a la seva convocatòria i demanem a tothom que, sigui quin sigui el sentit del seu vot, acudeixi a les urnes per decidir el futur de Catalunya democràticament i en llibertat.»

Aquesta és, de moment, la llista completa dels signants del manifest:

– Manuel Castells, sociòleg, economista i professor a la Universitat de Califòrnia
–Marina Garcés, filòsofa i professora a la Universitat de Saragossa
–Eduard Punset, divulgador científic i ex-ministre del govern espanyol
–Manel Esteller, metge i investigador especialitzat en la lluita contra el càncer
–Carme Pigem, arquitecta de l’estudi d’arquitectura RCR (guanyador del Premi Pritzker)
–Jordi Savall, músic
–Bonaventura Clotet, metge i president de la Fundació de la Lluita contra la Sida
–Imma Tubella, catedràtica de comunicació i ex-rectora de la UOC
–Pere Portabella, director, guionista i productor de cinema
–Marta Sanz-Solé, matemàtica especialista en la teoria de la probabilitat
–Eudald Carbonell, arqueòleg, antropòleg i paleontòleg
–Oriol Bohigas, arquitecte
–Xavier Rubert de Ventós, filòsof i catedràtic d’estètica a l’ETSAB

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor