Més d’un milió de persones es manifesten a Santiago després d’una setmana de protestes

  • Ha estat la marxa més gran d'ençà del retorn de la democràcia

VilaWeb

Europa Press

26.10.2019 - 09:52
Actualització: 26.10.2019 - 11:35

Més d’un milió de persones han sortit al carrer de manera pacífica i espontània a la plaça Itàlia de Santiago després d’una setmana de protestes i aldarulls contra el govern de Sebastián Piñera. Aquesta marxa, batejada per la ‘Marxa més gran de Xile’, s’ha convertit en la més multitudinària d’ençà del retorn de la democràcia, segons que ha recollit La Tercera.

Les protestes van esclatar la setmana passada a causa de la quarta pujada del preu del bitllet de metro en pocs mesos, però van créixer de pressa fins a denunciar la desigualtat social. Unes dinou persones han mort i n’han detingut centenars. L’Institut Nacional de Drets Humans (INDH) ha rebut denúncies per abusos com ara tortures i vexacions i l’oficina de l’Alta Comissionada de Nacions Unides per als Drets Humans –l’ex-presidenta xilena Michelle Bachelet– ha anunciat que enviarà dues persones al país per a investigar aquests fets.

L’INDH ha actualitzat les xifres de ferits hospitalitzats, detinguts i accions judicials empreses en les protestes. Ja hi ha 997 ferits, 413 per armes de foc i 24 per balins; els detinguts ja en són 3.162 i s’han emprès un total de 80 accions judicials, de les quals 15 constitueixen querelles per violència sexual, que inclouen amenaces de violació i tocaments. L’última va ser presentada ahir contra els Carabiners per un delicte de tortura sexual contra el jove Pedro Aguirre Cerda. L’acció legal considera també l’agreujant de discriminació perquè Aguirre és homosexual.

D’entrada Piñera va respondre a les protestes declarant l’estat d’emergència i tocs de queda –que ha mantingut–, però després va demanar perdó per la seva ‘falta de visió’ i va anunciar un paquet de mesures per a reduir les diferències entre xilens, però les manifestacions continuen.

Durant la marxa, alguns manifestants han encès barricades i s’han incendiat els accessos al metro. Prèviament els Carabiners havien fet ús de gasos lacrimògens en alguns punts per a enfrontar-se a grups d’encaputxats.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor