Més d’un centenar de professionals de la llengua s’adrecen al IEC per defensar els diacrítics

  • Maria-Antònia Oliver i Bel Olid, entre els signants · La majoria d'adhesions són de professors, correctors, traductors i escriptors

VilaWeb

Redacció

17.10.2016 - 22:00
Actualització: 21.10.2016 - 14:01

El col·lectiu de lingüistes Cercle Vallcorba ha impulsat una campanya de recollida d’adhesions per a demanar a l’Institut d’Estudis Catalans que reconsideri la proposta de reduir dràsticament el nombre de mots amb accent diacrític.

La peticIó exposa els motius pels quals pensen que s’ha de modificar la proposta del IEC. I cap al final diu, explícitament: ‘Demanem al plenari de l’Institut d’Estudis Catalans que reconsideri la proposta de reducció de mots amb accent diacrític perquè compleixi el propòsit de ser simplificadora, clara i coherent.’

El Cercle Vallcorba explica que a hores d’ara ja ha recollit unes quatre-centes adhesions, la majoria de les quals són de professionals de la llengua: professors de català universitaris i d’ensenyament mitjà, correctors i assessors lingüístics, traductors, escriptors, editors, periodistes, guionistes…

Entre els signants, hi ha els escriptors Maria-Antònia Oliver (Premi d’Honor de les Lletres Catalanes), Bel Olid (presidenta de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana), Enric Casasses, Núria Cadenes, Miquel Desclot, M. Mercè Roca, Jaume Pérez-Montaner, Guillem-Jordi Graells, Joan Rendé, David Nel·lo, Oriol Izquierdo, Jordi Bilbeny i Celdoni Fonoll; el gramàtic Josep Ruaix; editors com ara Ernest Folch, Josep M. Vinyes, Jaume Ortolà i Mireia Cornudella; traductors com Xavier Pàmies i professors universitaris com ara Josep Murgades, Salvador Oliva, Narcís Garolera i Josep M. Fulquet; a més de desenes de correctors, assessors lingüístics, mestres i professors de secundària.

També s’hi han adherit l’historiador Joan B. Culla, l’actriu Lloll Bertran, l’artista plàstic Antoni Llena i molts docents universitaris d’especialitats diverses.

Heus ací el text íntegre de la petició, que es pot subscriure en aquest formulari:

«Petició a l’Institut d’Estudis Catalans sobre la proposta de reducció de mots amb accent diacrític

El dia 28 de setembre la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans va presentar al plenari de la institució una proposta de reforma ortogràfica de la llengua catalana que incloïa una reducció dràstica del nombre de mots amb accent diacrític. Concretament, proposava de mantenir els següents: bé, déu, és, mà, més, món, pèl, què, sé, sí, té, són, ús i vós, a més d’alguns plurals i els composts amb ‘pèl’; en total, trenta-nou mots.

Comprenem que una de les funcions de la Secció Filològica és impulsar canvis de la normativa quan siguin necessaris, sobretot amb el propòsit de simplificar el codi lingüístic i fer-lo més coherent. Tanmateix, no creiem que la mesura proposada compleixi aquest objectiu.

La funció dels diacrítics és estalviar equívocs a l’hora de llegir mots homògrafs. Certament –com addueix l’Institut–, el context sol ajudar a desfer aquestes confusions, però amb la diversitat de situacions comunicatives que admet la llengua, oral i escrita, això no passa pas sempre. Per exemple, aquests dies es representa a Barcelona l’obra de teatre infantil Els tres óssos, un títol que esdevindria confusionari –Els tres ossos– si s’apliqués la reforma tal com s’ha proposat. Aquesta confusió es podria esdevenir també en els altres casos de parelles de mots de la mateixa categoria gramatical: dos noms (sòl-sol, bóta-bota…) o dos verbs (vénen-venen, véns-vens, vés-ves…).

Igualment, si se suprimeix l’accent de dóna, posem per cas, ens podem trobar sovint amb una situació fins ara molt infreqüent: dues paraules iguals però de significat diferent posades l’una al costat de l’altra: «Una dona dona menjar als infants», per exemple. Ens sembla evident que en casos com aquest la supressió del diacrític no simplificarà la lectura, no la farà més directa i segura, sinó que l’entrebancarà.

Per una altra banda, considerem que la proposta no és prou coherent ni clara. No s’entén per quina raó s’han de mantenir justament aquests mots i no uns altres. L’Institut ho justifica amb una raó fònica –l’oposició tònic-àton–, amb la intenció d’evitar lectures errònies. D’aquesta manera es manté són, perquè no es confongui amb el possessiu àton son (i, en aquest cas, també amb el substantiu tònic son). Però si aquesta distinció gràfica és necessària per a marcar que un mot és tònic i no àton, també és necessària per a marcar la diferència de timbre vocàlic. Per exemple, entre os tancades i obertes (dóna-dona, sócsoc, mòlt-molt…) o entre es tancades i obertes (nét-net, vénen-venen, véns-vens, vés-ves…).

Volem recordar que entre les mesures incloses en la proposta de reforma ortogràfica hi ha dues rectificacions de la modificació de l’ús del guionet, aprovada fa més de vint anys. Concretament, es proposa de restituir el guionet entre qualsevol prefix i un sintagma (i s’escriuria ex-secretari general i no exsecretari general) i també el de les «grafies detonants» (com ara exxà o exexiliat, que es podrien escriure ex-xa i ex-exiliat). Doncs, justament amb l’experiència d’aquests casos, ens sembla que s’hauria de ponderar més la proposta dels diacrítics si no volem trobar-nos que calgui rectificar-la més endavant.

Els signants no som pas contraris a reduir el nombre de mots amb accent diacrític. L’Institut s’ha referit repetidament a la inutilitat dels accents dels mots derivats (entresòl, rebesnét, pregadéu…), perquè no compleixen la funció distintiva. És fàcil de comprovar que, només suprimint els derivats, la llista es reduiria notablement.

Per tot això que hem exposat, demanem al plenari de l’Institut d’Estudis Catalans que reconsideri la proposta de reducció de mots amb accent diacrític perquè compleixi el propòsit de ser simplificadora, clara i coherent.

Finalment, els signants reconeixem a l’Institut d’Estudis Catalans l’autoritat en el terreny lingüístic i volem que l’exerceixi a l’hora de vetllar per la salut de la llengua. Per això demanem que intervingui activament en tots els àmbits de la vida pública per evitar el deteriorament accelerat del català.»

La recollida de signatures durarà tota la setmana i, en acabat, es farà arribar la petició i la llista de signants a l’Institut d’Estudis Catalans.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor