06.11.2024 - 21:40
|
Actualització: 07.11.2024 - 13:47
Dilluns, 4 de novembre, es reunien representants de tot el sector del llibre al País Valencià (Associació d’Editors en Llengua Catalana, Gremi de Llibreters del País Valencià, biblioteques, distribuïdores, arts gràfiques, escriptors i il·lustradors). Encara estaven en xoc, amb la moral baixa. Se sabia que el magatzem de tres mil metres quadrats de la distribuïdora GEA no tan sols s’havia inundat sinó que l’aigua i el fang l’havien malmès, i les fotografies mostraven un panorama de destrucció de llibres en massa. Els pèrits encara no havien passat pel magatzem, però tot feia pensar que es declararia sinistre total. Tan sols els segells de Bromera, l’editorial més important del País Valencià, avui propietat del grup Planeta, hi tenien més de 300.000 llibres, al magatzem de GEA.
Tot i que dilluns encara era aviat per a valorar els danys i les pèrdues, de la reunió en va sortir un primer recompte de damnificats. Ja abans, el gremi de Llibrers de València parlava de nou llibreries molt afectades, algunes que ho havien perdut tot, com la Moixeranga a Paiporta. Algunes altres de malmeses són: Bufanúvols a Catarroja; l’Esplai a l’Alcúdia; Passarella a Paiporta i a Picanya; Samaruc i la Casa del Paper, totes dues a Algemesí; Libro Ideas a Aldaia; i Librolandia i Somnis de Paper a Benetússer.
L’Associació d’Editors del País Valencià també va redactar un primer report d’urgència que indicava que inicialment comptabilitzaven vint-i-quatre editorials afectades, és a dir, el 33% del conjunt de les editorials del País Valencià. Directament, en sortien afectades editorials com ara: Andana a Picassent; Editorial La Orquídea de Darwin a Massanassa (sinistre total al seu magatzem); Litera Libros a Albuixec; Santillana Voramar a Picanya; Tirant lo Blanc a València (sinistre total a la plataforma logística); Tres i Quatre a València; Editorial Afers (Catarroja) i Camacuc a Paiporta (sinistre total dels arxius i magatzems).
Quant a la distribuïdora GEA, la llista d’editorials amb fons en aquest magatzem és de vint, sense comptar els llibres de distribuïdores com les Punxes i Penguin Random House, de les quals feien una subdistribució. L’estudi de l’Associació d’Editors deia que la distribuïdora Sendra-Marco de Picanya també n’havia sortit afectada, però encara sense determinar.
I en relació amb el sector de les arts gràfiques, l’informe era poc concret, però rotund: “El sector de les Arts Gràfiques també ha estat molt afectat per la gran concentració d’empreses a la comarca de l’Horta Sud. La maquinària d’impremtes i enquadernadores és molt sensible a les inundacions, a més de ser una maquinària que demana inversions milionàries.” L’informe acaba dient que la indústria de les arts gràfiques a les comarques del centre del País Valencià podria tenir una afectació del 35%.
GEA, l’epicentre
VilaWeb no ha pogut parlar amb el gerent de la distribuïdora GEA, José Luis Jover, que, arran de la situació i les dificultats de cobertura i comunicacions, atén tan sols la gestió de les assegurances i els peritatges. Per tant, no hem pogut aclarir si els pèrits ja han passat pel magatzem de Riba-roja de Túria i si han declarat el magatzem com a sinistre total. Riba-roja és una de les àrees industrials més afectades per la gota freda. Segons que sembla, encara no s’hi pot accedir, els accessos hi són restringits. Jover va declarar: “Jo tenia un magatzem de tres mil metres quadrats i ara no tinc res.” GEA és una de les distribuïdores independents més important del País Valencià, amb una vintena de treballadors. El magatzem de Riba-roja de Túria es podria dir que és l’epicentre de la tragèdia en l’àmbit del sector del llibre. Bromera ja ha quantificat la pèrdua en més de 300.000 llibres i l’editorial Andana hi ha perdut més de 10.000 exemplars, al magatzem de GEA. Són tan sols dos casos, tot i que dos dels més importants en volum.
Andana Editorial és una de les editorials importants al País Valencià, sobretot en l’àmbit del llibre infantil. No tan sols ha tingut pèrdues al magatzem de GEA, sinó que sobretot n’ha perdut en un magatzem propi que també té a Riba-roja de Túria, a dos carrers del de GEA, on s’ha inundat la part baixa del magatzem. Tot i ser un magatzem modern i ben endreçat, l’aigua hi ha malmès els palets de llibres col·locats a la part més baixa de les estanteries. La xifra és important, també: 100.000 exemplars perduts. Allò que fa patir més a l’editor d’Andana, Ricard Peris, és que aquests són els llibres que tenen més a mà, perquè són els que tenen més rotació, més demanda. Peris veu difícil que se’n pugui fer provisió, d’aquests títols, però sí que veu possible de reimprimir-ne alguns, per bé que per a la campanya de Nadal aquestes reimpressions aniran justes de temps.
Ricard Peris ha explicat a VilaWeb que, sortosament, les oficines de l’editorial són a Picassent i allí l’aiguat no hi ha fet mal. Ha recordat que els primers dies de la tragèdia es van concentrar a ajudar i socórrer familiars i amics afectats. És aquesta setmana que han començat a tornar a la feina, a pair i a analitzar la tragèdia. Segons que explica, han tingut sort que actualment la campanya de Nadal es planifica amb temps, i per això els llibres d’Andana per a aquestes festes ja són a les distribuïdores i una part a les llibreries. Tenen els llibres repartits. Andana té dotze treballadors. Ricard Peris diu que no hi ha cap lloc de treball que trontolli: “Tenim un projecte editorial sòlid i sanejat. És important de demostrar que de la cultura es pot viure. I tenim recursos guardats per a afrontar aquestes situacions inesperades. Treballem amb esperit de formigueta, guardant per a quan passen coses inesperades.”
A Bromera sí que creuen que la campanya de Nadal es ressentirà dels estralls de la gota freda, sobretot pel que fa al trencament d’estoc. Difícilment es podrà fer provisió d’alguns títols per a la campanya de Nadal i fer les reimpressions necessàries. Creuen que serà complicat de fer una campanya tal com era prevista, amb les novetats i amb els best-sellers. Encara no saben el cost econòmic del desastre.
La seu i el magatzem principal de l’editorial Bromera, amb seu a Alzira, no ha tingut desperfectes, tot i que va baixar molta aigua pel polígon industrial. El director general, Bernat Batallé, ha recordat que el fet més important és que no hi hagi hagut víctimes a l’equip. Sortosament, veient les previsions meteorològiques, la majoria de treballadors de Bromera aquell dia van poder teletreballar i no es trobaren atrapats per l’aigua al polígon. Però Batallé també adverteix: “Fent una ullada enrere, sóc conscient de la importància de prendre una decisió com la del teletreball en el moment oportú. Però, per a prendre aquestes decisions necessitem informació contrastada i oficial. I no en teníem, no teníem cap avís. Ens vam haver d’informar pels mitjans de comunicació.” I acaba: “Ara és també el moment d’avaluar els danys per a Bromera i per al sector. Generem molts llocs de treball directes i indirectes, i, com la resta de sectors, hem de vetllar per mantindre la nostra activitat.”
Mercè Pérez, de Sembra Llibres, la trobem en un ateneu de Burjassot ajudant a coordinar donacions i menjar per enviar als pobles i persones afectades. Des que va passar la tragèdia no ha parat. Diu que en aquests moments hi ha prioritats que passen per davant de les feines editorials. A les xarxes socials de Sembra Llibres hi pengen missatges de suport a la llibreria Moixeranga, per exemple, que ha difós un número de compte per ajudar-los, perquè ho han perdut tot. Sembra Llibres també se n’ha ressentit molt quant a la logística. La seu, que és a València, no ha rebut, però sí que ha perdut milers de llibres que hi havia al magatzem de la distribuïdora GEA, la seva distribuïdora al País Valencià. Pérez comenta un aspecte important a tenir en compte: la distribuïdora no solament ha perdut els llibres, sinó que s’ha paralitzat i tardarà un temps a normalitzar l’enviament a les llibreries del País Valencià. Què caldrà fer mentrestant? És una pregunta que no es fa encara. Primer vol saber la magnitud dels danys i les pèrdues i, d’acord amb això, ja s’aniran prenent decisions. Respecte de la campanya de Nadal, diu que bona part de les seves novetats ja són a les llibreries i que un títol que havia de sortir a final de novembre l’han ajornat al gener.
Ajuts on més calguin
Dimarts, representants de diversos sectors del món de la cultura es van reunir amb el conseller de Cultura de la Generalitat i amb el ministre de Cultura espanyol. Sembla que a final d’aquesta setmana es publicaran les línies i ajuts que s’obriran per pal·liar els estralls de la gota freda. Ricard Peris, d’Andana, creu que un bon ajut directe seria un que anés destinat a la reimpressió. Perquè una cosa sí que deixa clara: “Hi ha d’haver voluntat i dotació, però cal també una bona planificació, posar els esforços allà on calguin. Amb bona voluntat no n’hi ha prou. Cal saber actuar. Necessitem bons tècnics per a aportar els ajuts adequats.”
Un bon exemple en què Peris posa èmfasi, també, és el següent: “Trobem a faltar que l’administració expresse el seu suport a l’àmbit de la cultura. Hi ha un silenci administratiu tan esgarrifós… Els editors estem preocupats pels centres culturals públics com biblioteques. També els fons bibliogràfics dels centres docents, que s’han perdut en els pobles afectats. Nosaltres, tot i que estem afectats, podem ser solidaris, però no hauria de ser la nostra tasca. Creiem que hauria de ser l’administració que es comprometera a adquirir llibres per restituir els fons de biblioteques i escoles. És el que hauria de ser i, d’aquesta manera, ajudaria també tot el sector, els editors i tota la cadena. En aquests moments necessitaríem unes administracions que ens donaren tranquil·litat i que es comprometeren a ajudar-nos.”
Edicions Bromera ha tirat una mica pel dret i, segons que ha explicat en un comunicat, ha establert converses amb la Diputació de València i la Direcció General de Cultura per coordinar la donació de llibres a biblioteques i escoles de les zones afectades. “Després de la fase d’assistència immediata –diu el comunicat–, s’avaluaran les necessitats concretes per impulsar aquesta acció solidària amb l’objectiu de contribuir a la recuperació dels espais culturals i biblioteques de les localitats més perjudicades. El director general, Bernat Bataller, ha volgut remarcar que es tracta d’una ajuda inicial per a les poblacions més afectades, però que en cap cas pot substituir les necessàries línies de suport que hauran d’arribar al sector.”
Cancel·lacions
Quant a les cancel·lacions dels actes més imminents, Ricard Peris diu: “Hem entrat en el punt de cancel·lar-ho tot i no sé si és un bon moment per a fer això, perquè tot i que no tenim ganes de fer coses ni de fer festes, hem d’intentar posar en marxa la màquina com més prompte millor, pel bé de tots.”
El gremi de llibreters del País Valencià ha cancel·lat la celebració del Dia de les Llibreries, l’11 de novembre, el Llibreries Fest. I els premis Ciutat d’Alzina, la gran cita literària de la temporada, que convoca Bromera i que s’havien de fer demà passat, 8 de novembre, s’han ajornat sine die. Possiblement, la gala dels premis es farà sense sopar ni festa entrat el mes de desembre, i amb una fila zero en favor dels afectats per la gota freda.