Més del 70% dels llogaters barcelonins han hagut de canviar d’habitatge aquests últims cinc anys

  • Un sondatge de l'Institut de Recerca Urbana de Barcelona il·lustra amb dades la inestabilitat de les famílies que viuen de lloguer · El 59% diu que els domicilis on viu tenen almenys tres problemes d'habitabilitat

VilaWeb

Redacció

10.05.2023 - 12:00
Actualització: 10.05.2023 - 13:30

El 70,5% dels qui viuen de lloguer a Barcelona han canviat d’habitatge una vegada o més aquests últims cinc anys: el 32,4% han fet un trasllat, el 16,8% dos i el 21,3% tres o més. Són dades d’un estudi de l’Institut de Recerca Urbana de Barcelona sobre les condicions dels llogaters, que mostra un augment de la inestabilitat residencial: al sondatge del 2019 la xifra de llogaters que havien canviat d’habitatge els cinc anys anteriors era del 65%. L’estudi dóna més dades: el 62% dels trasllats són per canvis voluntaris, com ara motius familiars o familiars, i el 38% són trasllats forçosos per motius com ara que el propietari no els renova el lloguer o apuja el preu fins a fer-lo inassumible, els llogaters no poden continuar pagant o són víctimes d’assetjament immobiliari. Ara, els autors de l’estudi diuen que, a vegades, els trasllats que els llogaters perceben com a voluntaris poden amagar constrenyiments estructurals.

Malgrat que la gran majoria de llogaters han hagut de canviar de casa, la meitat dels que se’n van no es mouen del barri (48,2%). Un 28,1% se n’acaba anant a un barri de renda més baixa i un 23,7% a un de renda més alta.

Segons l’estudi, el contracte de lloguer més habitual és el que es renova anualment (79,8%). Després, i a molta distància, hi ha els lloguers de renda antiga, que són el 5,8%; els lloguers socials són el 2,8% i els de temporada, el 2,2%. Un 9,4% dels llogaters no tenen contracte o tenen un acord verbal. La majoria d’aquests casos (68%) són persones que relloguen habitacions al llogater que consta en el contracte.

El 71% dels llogaters no té cap perspectiva d’heretar cap habitatge en el futur. Un 20,5% creu que n’heretarà un, un 4,6% que n’heretarà 2 i un 3,8%, tres o més. Ara, només el 16,3% diu que podrà heretar un habitatge com a propietari únic: el 51,9% diu que l’haurà de compartir amb una altra persona, el 20,5% amb dues, el 6,7% amb tres i el 4,6% amb quatre o més.

El 59% dels domicilis llogats tenen almenys tres problemes importants

El 59,1% dels domicilis llogats tenen, almenys, tres problemes d’habitabilitat. El 46,8% en tenen quatre o més, i el 36,2% cinc o més. Els problemes més habituals són el mal aïllament tèrmic (54,8%) o acústic (45,7%), la necessitat de reformes (41,7%), la manca d’un sistema de calefacció adequat (38,9), la humitat (28%) o finestres o portes en mal estat (27%).

Els llogaters amb dificultats d’habitabilitat també diuen que els falta espai exterior com ara un balcó (25,1%), que l’habitatge és massa petit (23,1%), que tenen dificultats d’accessibilitat o de sortida en cas d’emergència (22%) o que els falta llum natural (21,6%). En el 17,1% dels casos els problemes són per una instal·lació elèctrica defectuosa, el 17% per la presència de plagues, com ara corcs o paneroles, el 16,8% per falta d’intimitat, el 14% perquè no hi ha subministrament de gas i el 13,7% per mala ventilació.

L’estudi també indica que un llogater de cada cinc viu en habitacions o habitatges compartits (19,4%). El 78,6% dels lloguers barcelonins són de pisos, l’1,3% de cases i un 0,8% de locals. Gairebé la meitat del parc d’habitatges de lloguer es concentra en pisos de 61 metres quadrats a 90, i un 31,5% són pisos de menys de 60 metres quadrats. La majoria de llogaters viu en habitatges de dues cambres o tres (70%), i un 11,6% en habitatges d’una sola cambra.

Els grans rendistes tendeixen a apujar més el lloguer

El sondatge també demana per les relacions que els llogaters tenen amb els propietaris dels domicilis: si hi tracten directament o si la gestió la fa una agència immobiliària. La majoria, el 71,9%, les immobiliàries intervenen en els contractes de lloguer. A més, en el 44,9% dels habitatges només han tractat amb l’agència i no han tingut cap relació amb els propietaris. El 27% sí que tenen tracte directe amb la propietat, però el contracte el va redactar una agència immobiliària, i només el 24,3% tracta directament amb la propietat, sense intermediaris.

Una dada molt destacada que dóna l’estudi és que quan els llogaters viuen en blocs que són completament d’un mateix propietari es troben amb més augments del lloguer. El 49,6% de les pujades de lloguer d’aquests darrers cinc anys ha estat en aquests casos, de propietat vertical, mentre que en els blocs on els domicilis són de propietaris diferents els llogaters que han tingut pujades de preu són el 34,1%.

Creix l’edat mitjana dels llogaters

Segons dades de l’Enquesta Sociodemogràfica de Barcelona del 2020, un 40,1% dels habitants viuen de lloguer i un 55,8% tenen un habitatge de propietat. L’estudi de l’Institut de Recerca Urbana de Barcelona radiografia la població llogatera. El 65% ja tenen més de 35 anys. L’edat mitjana dels llogaters és de 40 anys. El tram d’edat més habitual (41,2%) és de 35 anys a 50; el 23,8% té més de 51 anys i el 35,1%, menys de 35. A banda, el sondatge també recull que una persona de cada cinc és d’una minoria ètnica: el 77,4% diu que és blanc-europeu i el 4,7% blanc fora d’Europa. Un 12,6% diu que és d’origen llatí o andí americà, un 1,7% d’origen magribí i un 1,3% indopaquistanès. Un 3,6% dels llogaters són afrollatins o caribencs, subsaharians, orientals o gitanos.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor