21.10.2019 - 11:31
|
Actualització: 21.10.2019 - 16:16
‘Contra la judicialització de la política’. Aquest és el títol del manifest que publica el diari portuguès Público i que denuncia la securització i judicialització del cas català. El signen el politòleg André Freire, la diputada del Bloc d’Esquerra Isabel Pires i els historiadors Fernando Rosas i Manuel Loff. A més, el subscriuen més de dues-centes personalitats.
Els signants expressen la preocupació per la sentència contra el procés, que a parer seu ‘agreuja encara més una trajectòria de violació de drets, llibertats i garanties que no deixa de ser denunciada internacionalment i crea un precedent pel dret a la manifestació pacífica i dels drets polítics en general.’ Assenyalen també l’atac al dret a la defensa durant el judici i qualifiquen els condemnats de presos polítics.
A més, reiteren que el conflicte català és ‘de caràcter eminentment polític’ i, per tant, requereix solucions polítiques i no judicials. Per això demanen l’amnistia immediata dels empresonats i la retirada dels càrrecs contra tots els qui van participar en l’organització del referèndum de l’1-O. També insten els polítics espanyols i catalans a trobar una solució política perquè els ciutadans de Catalunya ‘puguin, en condicions d’igualtat d’oportunitat i equitat processal, votar lliurement sobre el seu destí polític’.
Finalment, insten les autoritats portugueses i europees a prendre una posició sobre la situació catalana.
D’altra banda, l’escriptor Valter Hugo ha publicat ‘A Catalunya’, un article al diari Jornal de Notícias –el més important de Portugal– en què afirma que el conflicte a Catalunya ‘prové d’una aspiració de segles que, pels interessos de Castella, pel bé d’una determinada Espanya, es va ajornar sense fi i continua agonitzant’.