17.03.2022 - 15:47
|
Actualització: 17.03.2022 - 16:47
Més de cent companyies i entitats catalanes han reivindicat la mediació com a eina per resoldre conflictes entre empreses, una fórmula alternativa als tribunals. En un acte celebrat a la Llotja de Mar, els presents han demanat un canvi de cultura que aposti pel diàleg i que, a la vegada, descongestioni l’activitat al sistema judicial. “Catalunya té les eines normatives i organitzaves per desenvolupar la mediació de forma professional”, ha dit la presidenta de la Cambra de Comerç de Barcelona, Mònica Roca. Per impulsar aquest paper, les entitats han presentat la Declaració 2022 de la Casa Llotja perquè el Consolat de Mar –dependent de la mateixa Cambra de Comerç— es consolidi com a referent en aquest aspecte.
S’ha expressat en la mateixa línia que Roca el secretari general del Departament de Justícia de la Generalitat, Jordi Clavaguera, qui ha manifestat la voluntat que Catalunya es posicioni com un dels països capdavanters en l’àmbit de la mediació. Per la seva banda, la presidenta del Parlament de Catalunya, Laura Borràs, ha llençat un missatge apostant per la desjudicialització dels conflictes i ha reivindicat el tarannà no violent de la societat catalana.
Durant el mateix acte, el filòleg Marçal Girbau s’ha encarregat de la lectura de la Declaració 2022. L’escrit comença dient que la tensió viscuda en molts sectors econòmics ha fet evident la necessitat de desjudicialitzar els conflictes empresarials per agilitzar-ne la resolució i fer-ho de la manera més amistosa possible per a totes les parts. Aposta per la mediació com el sistema escaient per afrontar aquestes situacions. “A diferència d’altres sistemes, en la mediació totes les parts guanyen”, llegeix la declaració. Alhora, destaca que l’escurçament efectiu de la durada del conflicte i la reducció dels costos econòmics i psicològics suposa un important salt qualitatiu en les relacions econòmiques. “Pot arribar a ser transcendental per a l’economia i benestar de la nostra societat”, afegeix.
Per altra banda, el manifest reivindica que Catalunya disposa d’una trajectòria llarga i pràcticament inigualable en el terreny de la resolució alternativa de conflictes, tot recordant que el Consolat de Mar –el centre de resolució de conflictes de la Cambra de Comerç de Barcelona- compta amb més de 750 anys de trajectòria en aquest camp.
“És per això que avui l’empresariat català ens apleguem per primera vegada per expressar el nostre compromís envers la mediació […] i reconeixem el Consolat de Mar com l’òrgan de referència indiscutible al qual recórrer per tal de resoldre els conflictes o disputes de present i de futur”, conclou.
Presència d’organitzacions diverses
L’esdeveniment ha reunit representants i membres d’organitzacions de tot el teixit econòmic de Catalunya, així com de l’àmbit jurídic, acadèmic i de la societat civil. Entre els prop de 240 assistents hi havia representants de les patronals Foment del Treball, Pimec i Cecot i d’empreses com CaixaBank, Caixa d’Enginyers, Saba o Laboratoris Esteve, entre d’altres. També hi eren presents diverses universitats del país, entitats com el Port de Barcelona, col·legis d’advocacia i membres del Centre de Mediació de Catalunya i de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC).
Pel que fa a la representació institucional, l’acte ha comptat amb les intervencions de la presidenta del Parlament de Catalunya, Laura Borràs; el secretari general del departament de Justícia, Joaquim Clavaguera; la presidenta de la Cambra de Comerç de Barcelona, Mònica Roca, i el cònsol major del Consolat de Mar, Jordi Domingo.