Més de 61.000 pacients catalans van reduir la ingesta de fàrmacs durant el 2016

  • Els ambulatoris catalans van atendre 46 milions de visites l'any passat, un 1,8% més

VilaWeb
Redacció
11.07.2017 - 17:35

Els ambulatoris catalans van atendre 46 milions de visites l’any passat, un 1,8% més

BARCELONA, 11 (EUROPA PRESS)

Almenys un total de 61.577 pacients van reduir la ingesta de fàrmacs durant el 2016 fruit del pla de la Conselleria de Salut de la Generalitat per adaptar noves guies clíniques que evidencien la necessitat de “desmedicalitzar” els pacients quan sigui possible per guanyar seguretat mèdica i reduir riscos des de l’Atenció Primària.

Ho han explicat la directora de l’Àrea d’Atenció Sanitària del Servei Català de la Salut (CatSalut), Cristina Nadal, i el director de l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS), Antoni Dedeu, en la presentació de la Central de Resultats 2016, una eina que serveix per avaluar i analitzar el sistema des de vuit àmbits.

En vista del document que ha presentat aquesta tarda el conseller de Salut de la Generalitat, Antoni Comín, durant l’any passat un 1,2% dels pacients prenien més de deu fàrmacs, respecte a l’1,4% de l’any anterior (2015): això es tradueix en una baixada de 14.000 pacients, als quals es va analitzar el seu pla de farmàcia i es va desaconsellar la ingesta d’algun medicament.

Un altre dels fronts impulsats per Salut contra l’excés de medicalització és el del consum dels protectors d’estómac (IBP), que malgrat comptar amb certa bona fama entre els pacients, noves guies recomanen el seu ús solament per a consums continuats d’antiinflamatoris, pels efectes secundaris que poden provocar aquests inhibidors als 20 dies d’ingesta.

El 2016, un de cada tres pacients (27,4%) de més de 64 anys o polimedicats havia consumit protectors d’estómac, enfront del 30, 5% del 2013, i segons dades de Salut, facilitats a Europa Press, de l’1,09 milions de pacients que va consumir aquests protectors el 2014 es va passar a 1,04 milions l’any passat: 47.577 usuaris menys en tres anys.

“Potser no fa falta medicalitzar tant com estem fent”, ha subratllat el director de l’AQuAS, que s’ha mostrat satisfet amb la reducció de la medicació citada, i Nadal ha il·lustrat aquesta estratègia també en el consum de bifosfonats contra l’osteoporosi.

I és que el 2016, un 2,3% de les dones més grans de 50 anys ateses pels equips d’atenció primària (EAP) van rebre tractaments amb bifosfonats durant cinc anys o més, enfront del 3,8% del 2013, tenint en compte que existeixen evidències que en persones amb baix risc de fractura òssia, consumir aquests fàrmacs pot provocar fractures més greus i considerades rares.

VUIT VISITES A L’ANY

L’Atenció Primària va atendre un total de 5.744.105 usuaris (76,8% de la població) el 2016, la qual cosa representa un 0,75% menys que l’any passat –5.701.225 persones–, i en total va atendre 46.010.604 milions de visites durant 2016, que van representar un 1,8% més que l’any anterior.

Els usuaris catalans acudeixen vuit vegades a l’any de mitjana –8,4 en el cas de les dones i 7,6 en el dels homes–, ha explicitat el director de l’AQuAS, que ha recordat que aquest any és el sisè consecutiu que es publiquen els informes de la Central de Resultats.

“MILLORA PROGRESSIVA” DEL SISTEMA

L’avaluació conclou una “evolució positiva i millora progressiva” del sistema sanitari, ha conclòs Dedeu en la seva explicació, en què ha enaltit aquesta eina com una de les més importants del món per conèixer la qualitat del sistema a través d’una metodologia rigorosa i portant les seves conclusions a la llum i transparència pública.

A més de la Primària, també s’avalua l’atenció hospitalària, on l’any passat es van registrar 56.523 altes més respecte al 2015, aconseguint un augment del 6,8%, en vista de les xifres fetes públiques a la pàgina web de l’AQuAS i de l’Observatori de Salut.

SITUACIÓ DE LES URGÈNCIES

Sobre una petita baixada de la percepció de l’índex de satisfacció de les urgències i una millora de la percepció de la informació rebuda sobre els temps d’espera, Nadal ha subratllat que en aquest moment les urgències no comptaven amb un pla de millora concret com ara, per la qual cosa esperen recollir millors resultats a la següent avaluació.

L’estada mitjana en hospitals s’ha situat en 5,7 dies, la qual cosa representa quatre punts decimals menys que el 2015 i la negativa familiar per donació d’òrgans s’ha situat per segon any consecutiu per sota del 15%.

Una altra de les conclusions del llarg document és que el 14,7% dels nens i joves atesos per qüestions de salut mental han rebut un diagnòstic greu, i que el 81,1% dels atesos el 2015 van continuar visitant-se el 2016 amb una mitjana de 9,9 visites.

SALUT PÚBLICA

El secretari de Salut Pública de la Generalitat, Joan Guix, ha evidenciat que una vegada més les dones pateixen el doble de baixes per qüestions relacionades amb problemes de salut mental, i ha anunciat la posada en marxa d’un registre intensiu convençut que existeix un infradiagnòstic d’aquesta problemàtica.

En relació amb el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), han explicat que l’any passat es van dur a terme 1.474.610 serveis, i es van registrar 129 reclamacions, que van representar el 0,02% del total d’activacions per “disconformitats” amb el servei, ha explicat el director, Joan Sala.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor