Més de 300 economistes internacionals reclamen la fi dels paradisos fiscals

  • La missiva ha estat coordinada per Oxfam i compta amb el suport de figures com Mas-Colell, Piketty o Deaton

VilaWeb

ACN

10.05.2016 - 18:35

Més de 300 economistes de 30 països diferents han enviat una carta als líders mundials advertint-los que no hi ha argument econòmic que justifiqui la continuïtat dels paradisos fiscals i urgint-los a acabar amb l’opacitat financera que aquests afavoreixen, segons recull un comunicat d’Intermón Oxfam emès aquest dimarts. Entre els economistes signants s’inclouen Thomas Piketty, autor del llibre El capital en el Segle XXI, Angus Deaton, actual premi Nobel d’Economia, i Nora Lustig, professora d’Economia Llatinoamericana de la Universitat Tulane, així com Andreu Mas-Colell, professor emèrit de la Universitat Pompeu i Fabra de Barcelona i exconseller de la Generalitat.

També s’han sumat a la iniciativa assessors polítics com Jeff Sachs, director de l’Earth Institute de la Universitat de Columbia i assessor del secretari general de les Nacions Unides, Ban Kimoon, o Olivier Blanchard, anterior economista en cap de l’FMI. En l’àmbit de l’estat espanyol, també hi participen Juan Gimeno, professor d’Economia de la UNED, José Moisès Martin Carretero, membre d’Economistes Enfront de la Crisi.

La carta promoguda per Oxfam adverteix als líders mundials que els paradisos fiscals minen la capacitat recaptatòria dels països, sent els països pobres els més perjudicats. Tot i tenir opinions diferents sobre quins són els tipus impositius més adequats, tots els economistes es mostren d’acord que els paradisos fiscals, que permeten ocultar actius mitjançant empreses pantalla o traslladar els beneficis d’empreses que no operen al seu territori, distorsionen el funcionament de l’economia global.

Per solucionar aquesta situació, els economistes fan una crida als governs perquè acordin noves normatives internacionals que obliguin les empreses a publicar informes sobre les seves activitats en cadascun dels països en què operen, i garantir que tots els territoris creuen registres públics dels propietaris efectius de totes les empreses i fons.

La carta arriba just abans de la cimera anticorrupció organitzada pel govern del Regne Unit, que tindrà lloc dijous que ve a Londres i en la qual participaran polítics de 40 països, així com representants del Banc Mundial i l’FMI. Els economistes que signen la carta apunten que el Regne Unit es troba en una posició única per liderar la lluita contra els paradisos fiscals, ja que té sobirania sobre prop d’un terç dels paradisos fiscals del món a través dels seus Territoris d’Ultramar i Dependències de la Corona. Més de la meitat de les empreses creades per Mossack Fonseca, el bufet d’advocats que apareix en els papers de Panamà, es van establir en territoris d’ultramar britànics, com les Illes Verges Britàniques.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor