Més de 30.000 allotjaments turístics regularitzen la seua situació en dos anys a la Comunitat Valenciana

  • Turisme anuncia que es treballa en protocols amb els ajuntaments per a agilitzar la lluita contra el "frau i intrusisme"

VilaWeb
Redacció
06.07.2017 - 16:16

Turisme anuncia que es treballa en protocols amb els ajuntaments per a agilitzar la lluita contra el “frau i intrusisme”

VALÈNCIA, 6 (EUROPA PRESS)

Més de 30.000 allotjaments turístics irregulars de la Comunitat Valenciana han aflorat i han legalitzat la seua situació al llarg dels dos últims dos anys. “La lluita contra l’intrusisme, la competència deslleial i el frau fiscal és una de les principals amenaces per al sector turístic” que requerix “molta pedagogia, col·laboració, aliances i lleis que es complisquen”.

Així ho ha manifestat este dijous el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, en declaracions als mitjans després de la reunió de treball de la Comissió d’Intrusisme de la Comunitat Valenciana, en la qual ha apuntat que “evitar la impunitat és una obsessió que ha de motivar-nos al conjunt de les administracions”.

En este sentit, ha anunciat que l’Agència Valenciana de Turisme (AVT) està treballant en uns protocols perquè els Ajuntaments col·laborar de manera més “coordinada” i “implicar-se més” en la lluita contra el frau i l’intrusisme, que es puguen engegar ja, mentre es tramita la nova Llei de Turisme, Oci i Hospitalitat.

Es tracta que l’administració local “puga ajudar la inspecció a tindre un treball més eficient en el municipi”, dins de les seues possibilitats, “fins a on puga i amb la legislació que ens subordina a tots” en la mà, ha explicat. “Cal actuar en dos fronts –ha agregat–: premiar i exaltar les bones pràctiques i perseguir el frau”.

A més, ha avançat que s’estudiarà una de les proposta llançada per la Confederació d’Empresaris Turístics de la Comunitat Valenciana de crear una plataforma digital en la qual els veïns puguen denunciar la presència d’allotjaments il·legals, com s’ha fet ja en altres ciutats. “Ens ha paregut una bona idea” i “s’estudiarà per descomptat que sí”. En cas que es duga a terme, “hauria de ser d’àmbit autonòmic per la competència sancionadora”, ha assenyalat.

“GEGANTS GLOBALS”

Colomer ha recordat també que en este temps s’han reunit amb totes les plataformes d’allotjaments turístics que operen en la Comunitat i s’ha obert expedient sancionador contra sis grans. A algunes de les quals han imposat sancions que arriben al màxim que permet la legislació actual, 30.000 euros, –xifra que s’incrementarà fins als 600.00 euros amb la futura Llei–.

Ara eixos expedients estan en fase d’al·legacions i recurs. En qualsevol cas, Colomer ha avisat que arribaran “fins a les últimes conseqüències” i açò “pot comportar o no el tancament dels apartaments com a mesura cautelar, és un escenari que es contempla”.

Per contra, sí s’ha arribat a acords amb quatre plataformes -Booking, Only Apartment, Mucho Sol i Foto Alquiler- que “han incorporat en el seu ‘modus operandi’ la necessitat de situar el nombre de registre de l’habitatge que pretenguen comercialitzar, una garantia de qualitat, filtre i legalitat”, ha subratllat.

El secretari autonòmic confia que quan s’aprove la ‘Llei de Turisme, Oci i Hospitalitat’ “es puga accelerar” este procés i hi haja un rang de “multes més adaptades als gegants globals, a esta plutocràcia que governa l’allotjament clandestí en el món” i al seu torn siguem més forts i tinguem més potència de tir, més capacitat d’aliances”. De fet, “la nova llei obri la porta en la implicació dels ajuntaments”, ha apuntat.

LEGISLACIONS “HARMONITZADES” ENTRE CA

Pel que fa al Govern central, Colomer ha assenyalat que s’ha traslladat a la secretaria d’Estat de Turisme “la necessitat que harmonitzen les legislacions de l’autonomies i al fet que adopten un to i un posicionament més contundent per a perseguir l’intrusisme, no podem fer-ho sols les CA. Ni tan sols Espanya pot combatre en solitari, ha de tindre una actitud més ferma en el si de la Unió Europea, açò és un fenomen global”, ha subratllat.

Així mateix, busca una nova reunió bilateral amb l’Agència Tributària d’Estat, que segons ha dit, “té un paper excepcional, quan vulgues, per a combatre el frau”.

Pel que fa al paper de la Unió Europea i les comissions de la competència, ha comentat que fins fa poc “han tingut una postura erràtica, contemplativa, de confondre la llibertat d’empresa amb el frau o la picardia, amb la desregulación absoluta” i això “no pot ser”. No obstant açò, ha celebrat que “en les dos últimes setmanes veiem estudis i dictàmens, que ja comencen entendre que l’economia col·laborativa ha d’obeir en matèria d’allotjament turístic a unes regles i per tant això rema en favor d’aquells que portem un temps entenent que cal estar al costat del sector reglat”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor