Més Compromís s’aboca a un congrés històric amb tres candidatures a la secretaria general

  • Fins a última hora hi ha converses entre les dues llistes crítiques per mirar d'acostar posicions  

VilaWeb
Esperança Camps Barber
17.10.2024 - 21:40
Actualització: 17.10.2024 - 21:56

Demà comença a Albalat dels Sorells (Horta Nord) el congrés de Més Compromís, l’antic Bloc. Si un pacte de darrera hora no ho impedeix, serà la primera volta que els valencianistes arriben a la votació de l’executiva amb tres opcions possibles: l’oficialista i dues de crítiques. De fet, tot i que fa dies que les converses entre els uns i els altres es van donar per trencades, encara hi ha qui treballa amb la possibilitat d’arribar a acords. El vèrtex del triangle és la candidatura organitzada i encapçalada per David González, ex-batlle d’Oliva, que durant setmanes ha tingut reunions amb la candidatura oficialista de l’actual secretària general, Amparo Piquer. Amb tot, també ha mantingut un canal obert amb la que encapçala Mònica Álvaro, organitzada pel corrent intern del partit Bloc i País. La candidatura de González ha basculat entre l’una possibilitat i l’altra fins que, fa pocs dies, una assemblea de militants que li donen suport va decidir que no es podia pactar amb una direcció que critiquen per falta de democràcia interna i que consideren responsable de l’allunyament d’una part de la militància del partit.

Amb tot, quan ja semblava que era inevitable que hi hagués les tres candidatures, encara va haver-hi uns últims intents. D’una banda, Joan Baldoví, proposat per Amparo Piquer per a la presidència del partit que ara ocupa Enric Morera, ha mitjançat entre la candidatura oficialista i la de David González. De l’altra, ahir de vesprada va haver-hi una nova presa de contacte entre el grup de Mònica Álvaro i el de González. El missatge que llança Bloc i País és: “per nosaltres, no quedarà”.

Aquestes setmanes no hi ha hagut cap contacte entre les candidatures d’Amparo Piquer i Mònica Álvaro. Les relacions entre l’executiva de Més i el corrent Bloc i País són complicades de fa anys i, a mesura que passa el temps i creixen les crítiques dels sobiranistes envers el capteniment de la direcció, han empitjorat. Tant, que fins i tot en les reunions de l’executiva es nota la tensió i la incomoditat.

Votació a doble volta

La presentació formal de les candidatures s’ha de fer demà, una volta haja començat el congrés, i fins a les set del vespre. Si es confirma que n’hi haurà tres, la votació es farà a doble volta. El resultat de la primera pot incidir en la segona, perquè, tot i que no s’elimina la candidatura que haja obtingut menys vots, sí que pot donar peu a una negociació que implique una retirada en canvi de la incorporació a l’executiva o algunes altres contrapartides.

Demostració de força d’Amparo Piquer

Mentre les dues candidatures crítiques ahir encara miraven de posar-se d’acord, l’oficialista va fer una demostració de força tot facilitant la llista dels qui formaran part de l’executiva en cas de guanyar el congrés i remarcant que tots els líders institucionals són al seu costat. Entre els membres destacats de la candidatura, hi ha la incorporació de Toni Gisbert, que durant dotze anys ha estat el secretari general d’Acció Cultural del País Valencià. “Gisbert és una peça fonamental per al nostre projecte. La seua visió i experiència en la defensa de la llengua i la cultura seran clau per a liderar l’oposició al govern de Mazón, als carrers i a les institucions”, deia la nota de premsa amb què es va fer pública l’elecció. Això es pot interpretar com una resposta a les crítiques del sector més sobiranista de Més sobre l’abandonament de les tesis més nacionalistes per a abraçar-se a formacions de l’esquerra espanyola com Sumar.

Res no és igual que el 2021

El darrer congrés de Més va ser el mes de juny del 2021, quan el partit feia part del govern del Botànic, Mónica Oltra encara n’era la vice-presidenta i Joan Ribó era batlle de València. Va ser en aquell congrés quan es va canviar el nom de la formació: de Bloc Nacionalista Valencià va passar a dir-se Més Compromís. Àgueda Micó va ser elegida amb el 60% dels vots i l’altre candidat, Àlex Ruiz, va obtenir el 40%. Ara les circumstàncies han canviat. A les eleccions del maig del 2023, Compromís, la coalició de la qual Més és la part més important, va perdre 100.000 vots. El Botànic va perdre el poder. Arran d’aquella desfeta i, tot aprofitant la convocatòria de les eleccions espanyoles del juliol del 2023, Àgueda Micó va decidir de passar a la política institucional i Amparo Piquer, que era la secretària d’Organització, la va substituir. Aquest congrés s’havia d’haver fet fa uns quants mesos, però la direcció va dir que no hi havia temps per a organitzar-lo.

Continguts només per a subscriptors

Aquesta notícia només és visible per als membres de la comunitat de VilaWeb fins el dia 18.10.2024 a les 01:50 hores, que s'obrirà per a tothom. Si encara no en sou subscriptor cliqueu al botó següent

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor