27.07.2022 - 19:42
|
Actualització: 27.07.2022 - 19:48
Els agents rurals han fet 3.079 actuacions de prevenció d’incendis i de control d’accés al medi natural a Catalunya entre el 15 i el 25 de juliol durant un dels pitjors episodis d’alt risc d’incendi dels darrers anys, segons que informa el cos. En aquest període, estava activada la fase d’alerta del Pla Especial d’Emergències d’Incendis Forestals a Catalunya (Infocat).
El 70% de les actuacions es van fer en municipis amb el nivell 3 del Pla Alfa, la qual cosa implica la suspensió d’activitats amb risc d’incendi forestal. S’han interposat 102 denúncies per incompliments de les mesures per accedir a espais naturals tancats o per fer activitats de risc d’incendi forestal, però també per acampades o treballs forestals.
Entre les actuacions més destacades hi ha la denúncia per fer un foc a la platja de Sa Sabolla, a Cadaqués (Alt Empordà), una altra per accedir al parc natural de Montserrat durant el tancament d’accessos, o l’enlairament d’un globus aerostàtic entre Òdena (Anoia) i Aguilar de Segarra (Segarra).
Coincidint amb els dies de major risc, entre el 22 i el 25 de juliol, hi ha hagut fins a 357 municipis de 27 comarques on estava activat el nivell màxim del pla operatiu dels agents rurals. Durant aquest període també s’ha restringit els accessos a 11 espais naturals.
Del 15 al 25 de juliol hi ha hagut 29 incendis forestals a Catalunya, que han afectat 1.894,22 hectàrees. La major part corresponen al foc de Pont de Vilomara (Bages), amb 1.754,51 hectàrees, 471,20 dins el parc natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, el qual es considera un incendi intencionat.
Malgrat la millora de les condicions a la major part de Catalunya, avui encara es manté el nivell 3 del Pla Alfa a trenta municipis de l’Empordà i continuen les restriccions d’accés als espais naturals del cap de Creus, l’Albera i el Montgrí per l’entrada de tramuntana. El nivell 3 suposa la suspensió de totes les activitats que puguin generar un risc d’incendi forestal.
Agents rurals fa una crida a no abaixar la guàrdia i mantenir la prudència en les zones on hi ha més perill d’incendi. I recorda que el 90% dels incendis forestals són conseqüència de l’activitat humana, sigui per imprudències o per accidents.