25.07.2023 - 21:40
A Mertxe Aizpurua (Usurbil, Guipúscoa, 1960) se li nota el cansament a la cara. Reconeix que aquests darrers quatre anys a Madrid han estat durs, però, en vista dels resultats de la feina feta, creu que ha pagat la pena.
—EH Bildu ha aconseguit 333.362 vots, 56.000 més que en les eleccions anteriors. Què vol dir això?
—La gent ha vist que el vot a favor nostre assegura dues coses: d’una banda, aconseguir avenços socials i, d’una altra, ens veuen com un dic de defensa contra les amenaces que tenim com a poble. No crec que sigui una cosa nova, això: a les últimes cites electorals s’ha confirmat que l’augment de vots que ha aconseguit EH Bildu s’ha estabilitzat i és sòlid. Demostra que hem entrat en un nou cicle polític i que la gent creu en nosaltres. La gent es veu reflectida en la nostra feina a Madrid. Crec que tenim credibilitat.
—Tot i això, el partit socialista ha estat el vencedor al País Basc del sud.
—Les eleccions a Espanya no han estat mai el millor escenari per a nosaltres, però, malgrat l’augment de l’abstenció, hem tingut uns resultats increïbles. D’una altra banda, un cert vot útil pot haver anat al PSOE per la por que vingui la dreta. Poden tornar a la pròxima…
—El PP és el que ha obtingut més vots, però no té majoria amb Vox. Què passa ara?
—La bona notícia és que el PP i Vox no tenen majoria. I amb això s’obren oportunitats. Serà un estiu mogut, perquè el terreny de joc és complicat. Nosaltres hem dit i podem dir sempre igual: farem tant com puguem perquè es materialitzi un govern progressista.
—Ja heu dit que no sereu obstacle per a formar un govern progressista a Espanya. Sembla que Junts és qui hi té més recel i Sánchez i també en necessita el suport per a formar majoria.
—Nosaltres no entrarem en les seves decisions. Tenim molt clara la lectura que fa la societat basca: la societat basca no vol governs de dretes ni a Madrid ni enlloc. I nosaltres no els defraudarem. Complirem la nostra paraula.
—L’eurodiputada Clara Ponsatí va ser detinguda ahir [per dilluns], quan acabava de tornar a Barcelona. L’ordre va ser dictada pel jutge del Tribunal Suprem espanyol Pablo Llarena. I la fiscalia ha reactivat les euroordres contra Carles Puigdemont i Toni Comín. Com pot influir això en l’ambient?
—És absolutament injust, però ja ha passat abans.
—La situació és confusa. Si no hi ha acord, veieu possible un avançament electoral?
—Podria passar. Nosaltres no el volem, però crec que si passés tornaríem a ser premiats i tindríem millors resultats, perquè s’ha vist que les votacions a una altra opció aquí han anat a les escombraries. Parlo de Sumar. La veritat és que estem cansats, la gent també n’està farta, i valdria més que s’obrís la possibilitat de formar govern per a continuar fent avenços socials.
—I si no hi hagués avenços i es formés govern, quina posició tindria EH Bildu a Madrid els quatre anys vinents?
—Com fins ara, donarem suport a les mesures per millorar la vida de la societat. A les lleis que hem presentat per iniciativa pròpia sempre hem anat un pas endavant i continuarem per aquest camí. Hi ha moltes coses per fer. I, per una altra banda, al congrés hi ha una fotografia de les forces de les nacions sense estat que s’ha renovat i reforçat. També s’ha obert un camí al problema territorial que té Espanya i que cal abordar. En quatre anys no se solucionarà, però ho posarem damunt la taula.
—Quan us referiu a la qüestió nacional, parleu de la territorialitat i el dret a decidir?
—Sí, es posaran sobre la taula. Cal fer-ho.