19.10.2017 - 17:16
|
Actualització: 19.10.2017 - 23:21
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha fracassat en l’intent de convertir el conflicte amb Catalunya en un afer intern espanyol. No ha aconseguit que quedés fora de l’ordre del dia de la reunió de caps d’estat i de govern que es fa avui i demà a Brussel·les. Això s’ha fet palès quan el govern alemany ha anunciat a les xarxes socials que, a més del Brèxit, Turquia, l’Iran i el mercat digital, un dels punts a tractar seria el cas català.
Chancellor #Merkel ahead of #EUCO on today´s agenda: #Digital market, #IranDeal, #Turkey, #Brexit & #Catalonia. https://t.co/w4ilRJ5I1G
— Germany in the EU (@germanyintheeu) October 19, 2017
Abans, Angela Merkel no havia confirmat que la carpeta de Catalunya fos damunt la taula i ha dit que ‘esperava’ que es trobés una solució per a Catalunya dins la constitució espanyola. ‘Ho seguim molt de prop i donem suport a la posició del govern espanyol’, ha afegit a les preguntes dels periodistes. Tanmateix, ha reconegut: ‘Naturalment, la situació ens preocupa.’
Heus ací l’arribada i les declaracions de Merkel, en alemany:
El president francès, Emmanuel Macron, també s’ha referit a Catalunya i ha dit que el Consell Europeu seria marcat ‘per un missatge d’unitat entorn d’Espanya’.
També n’han parlat més dirigents europeus, com ara el primer ministre de Luxemburg, Xavier Bettel, que demana a la Unió Europea que ‘no menystingui la realitat’ de Catalunya després de la decisió de Madrid de suspendre l’autonomia.
La crida a la negociació del primer ministre de Bèlgica
Per una altra banda, el primer ministre de Bèlgica ha tornat a fer una crida ‘al diàleg per trobar una solució política’ a la situació de Catalunya i ha dit que ‘una escalada’ en les tensions ‘no és una bona cosa, al contrari’. Tal com ja va dir fa pocs dies en una entrevista a Le Soir, Michel ha dit que defensava el diàleg i ha condemnat ‘tota forma de violència’. ‘S’ha d’apel·lar al diàleg polític quan hi ha un problema polític’, ha insistit.
Les paraules de Michel en favor del diàleg i d’una possible mediació internacional no van agradar al govern espanyol, però el primer ministre belga ha llevat importància al conflicte amb Espanya, que considera ‘un país amic’, i ha apel·lat a ‘la serenor, la calma i el sentit comú’. Segons ell, la reacció espanyola a les seves paraules es deu al fet que hi ha molt nerviosisme. ‘Bèlgica –ha afegit– sempre ajudarà Espanya perquè hi hagi diàleg.’
Així mateix, considera que les seves declaracions no han desencadenat cap crisi entre Espanya i Bèlgica. Tanmateix, ha confirmat que els ambaixadors d’ambdós països havien estat en contacte aquests últims dies. En referència a l’amenaça del govern espanyol de no donar suport a la candidata belga per dirigir l’Europol com a reacció a les paraules sobre Catalunya a Le Soir, Michel ha dit que no creu que Espanya prengui aquesta mena de mesures.