Mercè Ibarz guanya el premi Trajectòria

  • La Setmana del Llibre Català d'enguany abastarà per primera vegada tots els Països Catalans
  • Mercè Ibarz rebrà el premi Trajectòria i Roger Mas el premi difusió

VilaWeb

Text

Sebastià Bennasar

11.07.2023 - 14:07
Actualització: 11.07.2023 - 22:19

La Setmana del Llibre en Català d’enguany, la quaranta-unena, arriba amb xifres rècord de participació, un pressupost que supera el mig milió d’euros i la voluntat absoluta i definitiva de ser l’espai referencial de l’edició dels Països Catalans. Per primera vegada incorporarà una parada amb representació de cinc editorials de Catalunya Nord, gestionada per la Llibreria Catalana de Perpinyà. A més a més, s’hi palesarà, per segon any consecutiu, una defensa ferma de la llengua pròpia del país, “una defensa més necessària que mai en els temps que corren i davant del futur inquietant que es presenta”, segons que va explicar Ilya Pérdigo, president de l’Associació d’Editors en Llengua Catalana i de la Setmana.

L’emplaçament serà el mateix que aquests darrers anys, el Moll de la Fusta, i les dates, del 8 al 17 de setembre. En aquest espai de més de 7.000 metres quadrats hi haurà 87 parades amb 287 editors. A més, es preveu que just abans de la Setmana o durant aquells dies surtin al carrer més de 125 novetats editorials –una xifra que es pot enfilar perfectament per sobre de les 200 perquè moltes empreses encara no han tancat els llibres del nou curs o no els han comunicats. Això farà que a la Setmana hi hagi més de 300 activitats i moltes signatures d’autors als mòduls, cosa que la convertirà en un gran festival literari de deu dies, segons que explica Cristina Domènec, la directora de l’esdeveniment.

Mercè Ibarz, premi trajectòria

Sens dubte, un dels plats forts serà el lliurament del premi Trajectòria, que enguany ha recaigut en l’escriptora i periodista Mercè Ibarz, col·laboradora de VilaWeb. Sobre la seva obra, el jurat en diu: “És una obra única en la nostra literatura, pionera en molts de camps: en la fusió de gèneres i de disciplines; en el fet de portar a la narrativa els canvis en el món rural de les darreres dècades; i en la introducció del jo. Perquè, com a narradora, assagista, cronista, biògrafa, professora, crítica d’art i periodista cultural ha treballat sempre amb una gran autoexigència i una gran exigència que ha contribuït a enriquir-nos culturalment i com a país. Després de cinc dècades a Barcelona, la seva obra conserva intacta la parla del català de la Franja.”

Ibarz, que era fora del país quan li van comunicar la concessió del premi, explica que està contenta que sigui un reconeixement a la trajectòria: “L’ofici d’escriure i aconseguir que allò que escrius sigui un llibre, que implica tanta gent del ram, és una cursa de fons, que has de sostenir. Que aquest guardó, que es diu Trajectòria, i no coses com carrera, honor o similars, me l’hagi concedit un jurat format per gent de la professió, inclosa la premsa cultural, em fa feliç per això, més encara si ve de la mà d’una obra d’un pintor que admiro, Ramon Enrich. Dono les gràcies ara de manera especial a les persones que sempre m’han acompanyat, les íntimes i les amistats, que són les que no et deixen caure pel camí, començant pel meu company de vida, Lluís Pau i Vilà, que des de l’oceà desconegut i des de l’infinit dels cels també us ho agraeix a tots. I gràcies, moltes gràcies també als lectors.”

L’autora té una extensa obra i ha publicat recentment Retrat de Mercè Rodoreda (Empúries) i Rodoreda, un mapa (Editorial Barcino). També destaca el Tríptic de la Terra (Anagrama) que recull, vint-i-cinc anys després de publicar-se, els llibres La terra retirada i La palmera de blat, i incorpora Labor inacabada, el tercer llibre que tanca el tríptic.

Juntament amb el premi Trajectòria, la Setmana també atorga el premi Difusió, que ha anat a raure a mans del cantant Roger Mas. El jurat l’hi ha atorgat per “la tasca incansable en els darrers anys per la promoció de la literatura catalana”. I n’ha destacat: “Ha interpretat i popularitzat poetes com Jacint Verdaguer, Joan Maragall, Miquel Martí i Pol, Eulàlia Anzizu, Toni Gol i Roca i Amadeu Vidal i Bonafont. Ell mateix es defineix com a músic entre els poetes i com a poeta entre els músics. Els seus concerts són lliçons de literatura i desperta en els seus assistents les ganes de llegir o rellegir.”

La Setmana del Llibre en Català va aconseguir l’any passat d’augmentar d’un 11% la xifra d’assistents, amb una facturació molt bona, malgrat els problemes de subministrament de llibres amb què es van trobar nombrosos editors, per la crisi de la distribució a causa de la fusió d’Àgora i les Punxes en l’empresa Entredós. Els problemes s’han arrossegat tot l’any i encara ara no s’han resolt del tot, però es preveu que enguany hi haurà moltes menys incidències.

Sense entrar en polèmiques

El president Ilya Pérdigo no ha volgut entrar tampoc en cap mena de polèmica en relació amb la Fira del Llibre Antic i d’Ocasió que es farà al passeig de Gràcia entre el 8 i el 24 de setembre. Si aquests darrers anys hi havia coincidència d’alguns dies, enguany coincidiran de ple. “No hi ha cap problema per coincidir amb ells, no n’hi ha hagut mai.” Tampoc no ha volgut valorar els canvis polítics a les illes Balears que poden fer perilla, en un futur, l’estand dels editors illencs. Tot i que ja hi ha alguns editors que hi participen pel seu compte, com ara Di 7, Nova Editorial Moll, Lleonard Muntaner i Adia Edicions, les Illes compten amb un estand institucional que gestiona l’Institut d’Estudis Baleàrics, on hi haurà sis editorials més, a diferència del de les editorials del País Valencià, que gestiona l’Associació d’Editors del País Valencià. “No entrem a valorar resultats polítics, farem tant com puguem perquè hi puguin ser cada any; enguany és segur que vindran perquè ja és tot tancat de fa mesos”, ha explicat.

La Setmana continuarà amb la determinació de convertir-se en un esdeveniment de país i anirà treballant per estendre les activitats a tot arreu. Enguany hi haurà 9 itineraris fora de Barcelona i un total de 111 biblioteques visitaran el Moll de la Fusta durant el dia 12, una jornada que els és dedicada especialment. Seran clau també les matinals organitzades per dinamitzar el recinte: una de dedicada a les escoles, el 13 de setembre, amb centres d’alta complexitat que podran veure la potència del llibre en català en directe; el matí d’Òmnium Cultural, que serà el dia 14; i finalment el matí de jocs i llengua que serà el dia 15. Es mantindran les jornades d’activitats dedicades a Andorra, el País Valencià i les Illes Balears, i també blocs temàtics com el dedicat a traduccions, còmic i manga i literatura fantàstica, periodisme, cuina, ciència, llengua, amor o teatre, a més de la tradicional tarda de novel·la negra, que serà el dia 14, amb cinc actes diferents, que s’ha batejat amb el nom de “Marató negra”.

I, és clar, les commemoracions, que tampoc no hi poden faltar. I atenció, agafeu-vos fort, perquè tindrem una batalla literària per a commemorar el centenari de Josep Vallverdú i el quart centenari del Rector de Vallfogona, i serà una batalla a ritme de trap amb un slam poètico-musical entre 31 Fam i Bounce Twice, dos grups de música urbana actuals. Veurem què en surt, de tot plegat. De moment, una bona defensa de la llengua en tots els formats possibles que no ha de durar una setmana, sinó tot l’any.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor