La Mercè 2024: totes les activitats dels gegants

VilaWeb
Redacció
19.09.2024 - 21:40

Del 20 al 24 de setembre a Barcelona es fan les festes de la Mercè, la festa major de la ciutat. Com cada any, els carrers i places s’ompliran d’activitats, festes i concerts adreçats a tota mena de públic, dels més petits als més grans.

A la programació d’enguany, hi trobem més de cent activitats per a fer en família en uns quants espais de la ciutat: la plaça de Sant Jaume, l’avinguda de la Catedral, el Palau de la Virreina, el passeig de Gràcia, la plaça i basílica de la Mercè, etc. Ací trobareu totes les que tenen a veure amb els gegants, dia a dia:

Divendres, dia 20

Casa de la Caritat. A les 10.00, es farà la mostra dels Gegants de Barcelona, que es podrà visitar fins a les 20.00. L’exposició s’allargarà fins dilluns a les 19.30. Hi haurà prop d’un centenar de gegants, gegantons i gegantets dels barris de la ciutat i uns quants gegants que normalment no surten per la Mercè (com ara els gegants del Tricentenari, de la Marina, del Carnaval, la Laia, les Xemeneies del Poble-sec…) i els Gegants de la Ciutat, del Pi i de Santa Maria del Mar (durant la primera setmana).

El Born Centre Cultural i Memòria. Les figures de bèsties i dracs de Barcelona es podran visitar al Born de 10.00 a 20.00 avui i demà. A partir de les 22.00 es farà la cercavila de les bèsties i els dracs, que passarà pels carrers del Comerç, de la Princesa, de Montcada, dels Sombrerers, la plaça de Santa Maria del Mar, el carrer de Santa Maria, el passeig del Born i la plaça Comercial.

Palau de la Virreina. L’exposició del Seguici Popular es podrà visitar fins dimarts, de 10.00 a 20.00. S’hi podran veure els Capgrossos Macers, els Gegants de la Ciutat, l’Àliga, el Lleó, la Mulassa, el Bou, el Drac, la Víbria, la Tarasca, els Cavallets Cotoners, els Gegants del Pi i els de Santa Maria del Mar. El Seguici, nascut l’any 1993, és integrat pels elements d’imatgeria més representatius de la història festiva de la ciutat, que fan la funció simbòlica i transcendent de la festa. També en formen part el Ball de Bastons del Seguici i, d’ençà del 2019, els Falcons de Barcelona. El Seguici Popular començarà a les 19.00 per donar la benvinguda a la festa major. S’acabarà a la plaça de Sant Jaume a les 20.00.

Plaça de Sant Jaume. El toc d’inici de la festa major serà a les 20.00, amb els Gegants de la Ciutat, del Pi i de Santa Maria del Mar. També hi haurà els Capgrossos Macers i els Cavallets Cotoners, l’Àliga, el Lleó, la Mulassa, la Víbria i el Drac. A més, els Falcons de Barcelona faran torres humanes acompanyats dels Ministrils del Camí Ral, sota la batuta d’Eduard Casals.

Dissabte, dia 21

Plaça de Sant Jaume. Un dels epicentres de la festa major, la plaça de Sant Jaume, serà l’escenari de la Trobada Internacional de Gegants, una de les activitats que s’emmarquen dins la programació dels “600 anys de Gegants a la ciutat”. Gegants d’uns quants països europeus i uns altres amb arrels sud-americanes es reuniran en un aplec internacional inèdit. A les 17.00 es concentraran les figures a la plaça, i a les 18.00 començarà la cercavila que recorrerà la rambla de Canaletes i el carrer de Ferran fins a la plaça de Sant Jaume.

Passeig de Gràcia. Ceptrots, forques i estendards de les colles faran l’encesa conjunta de figures, com ara Llucifer, la Diablessa i el Diable Gros. Serà de 20.30 a 23.30.

Diumenge, dia 22

Plaça de Sant Jaume. A les 10.00 tornarà a haver-hi la Trobada Internacional de Gegants. Però aquesta vegada desfilaran en cercavila fins a la plaça de Catalunya, passant pel carrer de Ferran i la rambla de Canaletes. A partir de les 20.30, sortirà a ballar la plaça l’Àliga de la ciutat, que celebra els 650 anys, i es transformarà en la reina de la festa. El públic tindrà l’honor de portar-la i fer-la ballar, de la plaça de Sant Jaume fins al Palau de la Virreina. La Cobla Berga Jove posarà la banda sonora de l’acte.

Dilluns, dia 23

Plaça de Sant Jaume. A les 20.00 començarà la Xambanga de gegants, moment en què les figures s’instal·laran a la plaça i es prepararan per dansar lliurement. El fil conductor i el tema de la Xambanga d’enguany són els valors del món geganter, com ara la tolerància, la diversitat i la pluralitat d’una ciutat dinàmica i avantguardista. A les 23.00 serà el moment de fer el pas a la Nit de la Vigília. Tres colles (els Gegants de la Ciutat, els del Pi i els de Santa Maria del Mar) sortiran escortats pels Capgrossos Macers i una banda de música tradicional, mentre la resta de gegants romandran a la Casa Gran per preparar-se per a les festes de l’endemà. El recorregut que faran aquesta nit serà el següent: de la plaça de Sant Jaume passaran pels carrers de la Ciutat, Regomir, Ample, Simó Oller, Mercè i la plaça de la Mercè. Allà, faran el recorregut a la inversa fins a tornar a la plaça de Sant Jaume.

Dimarts, dia 24

Plaça de la Mercè. Dimarts serà el dia de la Mercè i, com sempre, els veïns es despertaran amb el so de les gralles de les matinades. Començaran a la plaça de la Mercè i s’acabaran a la de Sant Jaume. També hi seran els grallers i tabalers de les colles geganteres, castelleres, de bestiari i de falcons.

Font de Canaletes. A les 9.15 es farà la Galejada de Trabucaires. Les sis colles de trabucaires de la ciutat, Perot Rocaguinarda, Sant Andreu de Palomar, Gràcia, Sant Antoni, l’Escamot de la Santíssima Trinitat i Sant Martí de Provençals, es reuniran per “galejar”, és a dir, “fer gala, transmetre l’alegria de la festa amb gran soroll”. Tampoc no hi faltaran gegants i capgrossos, que els acompanyaran.

Plaça de Sant Jaume. Una de les sortides més majestuoses dels gegants és la Mostra de Ball de Gegants, que es farà a les 11.45. A la mostra podrem gaudir del clàssic Ball dels Gegants de la plaça Nova, inspirat en la melodia del barroc “Ball” de Santa Eulàlia, “L’havanera” de la Barceloneta, “La Marieta de l’Ull Viu” del Nucli Antic i “El toc” de Gràcia. El matí culminarà amb la Passada de Nans i Gegants, l’activitat de gegants i gegantes més antiga de les Festes de la Mercè. Aquesta desfilada recorre els carrers del Gòtic i del Raval. A les 21.00 hi haurà el Toc a Plegar, que culmina la festa major amb una cercavila fins al Palau de la Virreina.

Carrer de Pelai. Del carrer de Pelai i fins a la plaça de Sant Jaume desfilarà la Cavalcada de la Mercè. Organitzada per la Coordinadora de Colles Geganteres de Barcelona, aquesta celebració simbolitza l’essència viva de la cultura catalana, amb els gegants com a protagonistes indiscutibles. Serà a les 18.00.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor