Mercat de Música Viva de Vic 2024: els divuit concerts imprescindibles

  • Fins dissabte, es fa a la capital d'Osona una de les fires de música més importants dels Països Catalans

VilaWeb
Plaça Major de Vic plena de públic durant el concert de Blaumut dins el Mercat de Musica Viva de Vic 2022 (fotografia: ACN).
Redacció
17.09.2024 - 21:40
Actualització: 17.09.2024 - 22:05

La capital d’Osona comença a vibrar amb el trenta-sisè Mercat de Música Viva de Vic (MMMV). D’avui, 18 de setembre, fins dissabte, 21 de setembre, a Vic es faran una munió de concerts, amb gèneres musicals variats i propostes per a tots els gusts.

La programació d’enguany conté cinquanta-nou artistes i s’hi faran seixanta-un concerts en espais diversos. Portugal és el país convidat, amb quatre propostes dins la programació oficial i la presència d’una delegació de trenta professionals. A part els concerts, també s’han programat moltes activitats. Divendres i dissabte, tot passejant per Vic, també podreu gaudir del talent dels músics de carrer.

D’ençà del 1989, el MMVV serveix d’aparador de nous projectes musicals, fomenta la contractació d’espectacles i permet de compartir coneixements i experiències entre professionals del sector.

Aquests són els divuit concerts que no us podeu deixar perdre, ordenats per dia i hora:

Bicho Carpinteiro

18 de setembre. 20.30. Sala 3 J.Anglada – l’Atlàntida. De pagament

Fotografia: MMVV.

Entre velles mostres vocals d’un Portugal antic, entre fados i chulas, batalles de guitarra tradicionals sobre ritmes pesats i una connexió amb melodies i escales atemporals que ressonen profundament amb la identitat portuguesa, Bicho Carpinteiro escampa la festa sense permís. Rui Rodrigues (Dazkarieh, Uxukalhus) i Diogo Esparteiro (Royal Bermuda, Pás de Problème) han transformat la seva visió creativa en un original manifest escènic.

Lluc

18 de setembre. 21.00. Envelat de l’Atlàntida. Gratuït

Fotografia: MMVV.

Després de Benvolguda nostàlgia (Delirics, 2022) i de Peixcru’s Shisha Lounge (Delirics, 2023), Lluc torna amb Vam néixer per fer això, el seu primer disc conceptual i de llarga durada. Connectant el món indie amb el món més urbà, i amb un directe vibrant però alhora tendre, la seva música és un viatge sonor nou i innovador que estem poc acostumats a veure.

Júlia Colom

18 de setembre. 23.15. Teatre R. Montanyà – l’Atlàntida. De pagament

Fotografia: MMVV.

Júlia Colom va descobrir el seu amor per la música gràcies al “Cant de la Sibil·la”, un cant ancestral que el seu avi li va ensenyar quan ella tenia set anys. La influència de les tonades mallorquines en la seva música és inqüestionable i forma part del seu ADN, un fet indeslligable de la seva personalitat com a compositora.

Amulet

19 de setembre. 19.30. Plaça dels Màrtirs. Gratuït

Fotografia: MMVV.

Folk sensible i dinàmic, amb retalls d’electrònica. Amulet és un artista mallorquí que, d’ençà del 2021, es va consolidant com una de les veus més interessants de la nova fornada de talent. La música d’Amulet, guanyador de dos premis de la Música Balear al millor disc d’autor, evoca paisatges llunyans i familiars que conviden a perdre’s una estona dins el seu imaginari.

Blood Quartet + Dongyang Gozupa

19 de setembre. 20.45. Auditori J. Maideu – l’Atlàntida. De pagament

Fotografia: MMVV.

Blood Quartet + Dongyang Gozupa s’uneixen per crear amb Terra ignota un nou folklore imaginari que els eleva al món de la ciència-ficció i on la tradició musical de Corea s’afegeix a l’exploració sonora i compositiva abstracta, al rock alternatiu i a les derives d’electrònica i jazz-free. Una coproducció de Seoul Music Week i Fabra i Coats, Fàbrica de Creació. Amb el suport de l’Institut Ramon Llull i la col·laboració del BAM – la Mercè.

Caamaño & Ameixeiras

19 de setembre. 21.15. Sala 3 J.Anglada – l’Atlàntida. De pagament

Fotografia: MMVV.

Caamaño & Ameixeiras són una de les grans revelacions dins de la nova música d’arrel gallega. El tractament íntim i profund de la tradició popular gallega les duu a destacar en el panorama internacional. En els seus treballs, s’inspiren en l’univers de la ritulogia popular per crear una atmosfera on conflueixen la màgia i la realitat.

Al·lèrgiques al Pol·len

19 de setembre. 22.30. Plaça dels Màrtirs. Gratuït

Fotografia: MMVV.

Al·lèrgiques al Pol·len van debutar amb el disc De cero (autoeditat, 2020). D’aleshores ençà, han experimentat un ascens meteòric en l’escena musical. Amb el seu tercer àlbum, Cants, Crits, Baralles (Music Bus, 2023) han fet vibrar públics de tot el país. La seva música, un pop desimbolt i alhora intens, és una explosió d’energia que reflecteix l’apoderament indiscutible d’aquesta banda femenina. Després de dues rondes, s’ha consolidat com una força imprescindible del panorama musical, amb una projecció que no cessa de créixer i amb un caràcter musical cada vegada més rocker.

Sopa de Pedra

19 de setembre. 22.45. Teatre R. Montanyà – l’Atlàntida. De pagament

Fotografia: MMVV.

Sopa de Pedra és un grup de recerca musical format per deu dones. Amb arranjaments polifònics de música tradicional portuguesa, interpretats a cappella, exploren la riquesa del llegat tradicional i el situen en el context de la música del món actual. El repertori inclou música de transmissió oral, a partir de cançons mirandeses de Trás-os-Montes, balades de les Açores i el repertori de Zeca Afonso, d’Amélia Muge o de GAC, per exemple.

Roko Banana

19 de setembre. 23.00. Jazz Cava. De pagament

Fotografia: MMVV.

Fins que surti el sol són set cançons que, d’alguna manera, ens fan preguntar quantes emocions hi pot haver. La ràbia i la incertesa poden tenyir-se d’esperança? Hi ha un moment millor per a tornar a començar que quan surt el sol? De Banyoles estant, Roko Banana reinventa el math-rock amb uns texts que rebotaran dins el cap de l’espectador uns quants dies.

Joana Serrat

20 de setembre. 21.45. Plaja Major Vera. Gratuït

Fotografia: MMVV.

Big Wave (Great Canyon Records, 2024), el sisè disc de la cantant vigatana Joana Serrat, avança audaçment en una nova direcció, amb una força renovada. Els sons dels anys 1990, que van formar part de la joventut sònica de Joana (de l’indie-rock al dream-pop i al noise-rock), i els elements contemporanis i experimentals, que pouen en l’àlbum Hey What de Low i en les textures profundes i fosques d’Oneohtrix Point Never, dibuixen les seves noves composicions.

Els Amics de les Arts

20 de setembre. 23.15. Plaça Major Vera. Gratuït

Fotografia: MMVV.

Els Amics de les Arts diuen que amb les seves cançons volen narrar el seu pas per la vida, però no saben que aconsegueixen una cosa màgica, que és narrar també les experiències vitals del públic que els escolta assegut a la platea. Amb una capacitat única de connexió amb els seus seguidors i un repertori potent, un concert dels Amics de les Arts és garantia d’una nit per a recordar.

Mama Dousha

20 de setembre. 00.00. El Sucre Estrella Damm. Gratuït

Fotografia: Adiva Koenigsberg.

Mama Dousha, nom artístic del músic i cantant barceloní Bruno de Fabriziis, s’ha consolidat en poc temps com un dels artistes de nova generació amb més talent i projecció. El creador del reeixit “Rikiti” crea experiències sonores úniques fusionant música electrònica, cançó d’autor i pop urbà, amb omnipresència de la guitarra espanyola. Un estil musical fresc i modern embolcallat amb unes lletres intimistes, plenes de sensibilitat i de tendresa.

Puuluup

20 de setembre. 00.30. Envelat de l’Atlàntida. Gratuït

Fotografia: MMVV.

Un cavaller elegant amb un sentit de l’humor esplèndid que toca l’antiga talharpa nòrdica, processada amb tot d’efectes i loops. Puuluup creen cançons delicioses i seductores sobre tot allò que els passa en el dia a dia. Les lletres combinen idiomes diferents, fins i tot un idioma inventat pel grup, obert a interpretacions diverses. És contemporaneïtat, és tradició, és divertit… i és ballable!

Mushka

20 de setembre. 01.30. El Sucre Estrella Damm. Gratuït

Mushka (Irma Farelo) va néixer el 2004 i ja s’ha convertit en una gran referent dins de l’escena urbana catalana. El seu primer EP, Tas Loko, Mixtape (autoeditat, 2023) ha assolit deu milions de reproduccions a Spotify. I després de l’èxit d’“El disfraz”, ha editat el segon mixtapeSexy Sensible (autoeditat, 2024), una barreja de diversos estils que certifica la seva versatilitat.

Albert Pla & The Surprise Band

21 de setembre. 21.45. Plaça Major Vera. Gratuït

En aquesta nova proposta d’Albert Pla no hi pot faltar l’empenta de Diego Cortés, proverbial guitarra de rumba salvatge, de puresa salvatge i eterna companya. I s’hi afegeixen les programacions i sons electrònics de Judit Farrés, millor col·laboradora possible. Hi participen fent cors, balls i tasques diverses les revulsives Marina Paje i Teresa Garzón. I tot arrodonit amb la coreògrafa Belén Martí, balladora pugilística preparada per al combat. Dones de llum, totes del planter flamenc més incipient i amb projectes propis que han obert aquest gènere a nous horitzons.

Ferran Palau

21 de setembre. 23.15. Plaça Major Vera. Gratuït

Fotografia: MMVV.

Ferran Palau i el seu nou treball, Plora aquí (HiddenTrack Records, 2024), prometen un concepte renovat que transporta els oients a un món orgànic i real, impregnat de nostàlgia pels “monstres” del passat. Ferran Palau ha forjat un llegat musical impressionant amb àlbums com Kevin (Hidden Track Records, 2019), Blanc (Halley Records, 2018), Santa Ferida (Halley Records, 2015), L’aigua del rierol (Amniòtic Records, 2012) i el senzill “Cel clar”. El 2021 va presentar els àlbums Parc i Joia, aquest darrer influït per l’admiració per les dones de Hidden Track Records. Ara torna amb un univers nou amb Plora aquí, fidel als seus orígens però mirant sempre cap endavant.

Miki Núñez

21 de setembre. 00.00. El Sucre Estrella Damm. Gratuït

Fotografia: MMVV.

Miki Núñez ha començat l’any amb energia i un estil renovat gràcies al seu nou single, “Dins del meu cap”, avançament d’un nou EP, íntegrament en català. Aquest projecte marca una nova etapa en la seva carrera, en què explora influències i gèneres musicals diversos. Amb noves cançons, projectes i concerts programats per a tot Catalunya i per a diversos festivals.

Roba Estesa

21 de setembre. 1.30. El Sucre Estrella Damm. Gratuït

Fotografia: MMVV.

Amb De lo bo, lo millor (Halley Records, 2024), Roba Estesa consolida un viratge sonor cap al pop. Tot això sense perdre les arrels folk i reivindicatives, però acostant-se a la quotidianitat en les lletres. El nou disc, amb col·laboracions de grups com ara Antònia Font o Tremenda Jauría, és ple de llum i convida a ballar i a posar humor als problemes de la vida.

Continguts només per a subscriptors

Aquesta notícia només és visible per als membres de la comunitat de VilaWeb fins el dia 18.09.2024 a les 01:50 hores, que s'obrirà per a tothom. Si encara no en sou subscriptor cliqueu al botó següent

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor