Menys ‘liberté’ no és la solució

Vicent Partal
17.11.2015 - 02:00
Actualització: 17.11.2015 - 07:56
VilaWeb

No puc pas dir que m’haja sorprès la reacció del president Hollande ni de la major part del congrés francès, reunit excepcionalment ahir. I hauria d’afegir ‘lamentablement’. El cap de l’estat ha reaccionat als atemptats de París amb més duresa, traçant una línia que torna a posar sobre la taula, com a opcions incompatibles, la llibertat i la seguretat.

Hollande ahir va substituir el clàssic ‘llibertat, igualtat i fraternitat’ per un ‘seguretat, igualtat i fraternitat’ que no resoldrà el problema i que perilla de crear-ne més. Ahir Hollande va vendre al congrés la seua versió de la Patriot Act americana, implantada el 2001 per Bush i de la qual una dotzena llarga de provisions han hagut de ser retirades pel conflicte que originen amb les lleis ordinàries.

Ho va fer, a més, amb un discurs particularment greu en algunes expressions. La primera de totes, aquest èmfasi a l’hora de parlar ara de ‘guerra’. Sempre he denunciat l’ús malèvol dels termes ‘terrorisme’ i ‘terrorista’. Es posaren de moda per a no anomenar combatents –portadors, per tant, d’una legitimitat– els qui practicaven algunes formes de lluita armada. I per això ara crida molt l’atenció que els mateixos que la van posar en circulació la vulguen retirar i substituir per ‘guerra’, precisament el concepte del qual volien allunyar els seus practicants.

Què ha canviat? Ahir el president va dir dues coses que podrien ser una pista per a entendre-ho, i reconec que em van alarmar molt. De primer, va fer un elogi de l’ús de l’estat d’excepció i, d’alguna manera, del fet que l’estat i l’exèrcit puguen exercir poders excepcionals per ser ‘més eficaços’. I tot seguit va afirmar que en democràcia un estat d’excepció permanent no era justificable. Però, sorprenentment, afegí que per això mateix calia modificar la constitució! Per a permetre l’excepcionalitat sota un altre nom? És això?

L’impacte dels atemptats de París és enorme, evidentment. I és lògic que, com a president, Hollande tinga en compte per damunt de tot la seguretat dels ciutadans. Però, després d’haver vist què ha passat a Amèrica, el preu de tot plegat no pot ser vulnerar les pròpies lleis en nom d’un model de seguretat que atempta contra les llibertats civils i les restringeix constantment. No és aquest el model d’Europa pel qual tanta gent ha lluitat i ha treballat.

Menys encara si tenim en compte que en alguns casos no tan solament s’atempta contra les llibertats civils, sinó també contra el dret internacional i contra la carta de drets i llibertats de la Unió Europea. Per exemple, amb aquesta idea peregrina de retirar la ciutadania francesa als sospitosos de col·laborar amb l’anomenat Estat Islàmic, fins i tot si són nascuts a França. Que al final és una bona manera, això sí, d’amagar i dissimular la base real del conflicte: si França està en guerra, no queda bé estar en guerra contra ciutadans seus, de manera que retirant-los la ciutadania desfàs en aparença l’embolic: són ‘estrangers’! Però qui pot dubtar que amb això no soluciones res?

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor