Sense xarxa i doblement vulnerables: cerquen mentors per a joves tutelats i ex-tutelats

  • Punt de Referència fa una crida per a trobar cent voluntaris abans d'acabar l'estiu per a ajudar aquests joves a emancipar-se

VilaWeb

Text

Clara Ardévol Mallol

16.07.2024 - 21:40
Actualització: 17.07.2024 - 10:45

L’entitat Punt de Referència, que acompanya joves tutelats i ex-tutelats, ha fet una crida a trobar cent mentors abans d’acabar l’estiu, uns seixanta al Barcelonès i uns quaranta al Maresme. Enguany, 1.300 joves faran divuit anys a Catalunya i deixaran de tenir la tutela de la Generalitat, i per això l’organització demana que cent persones els ajudin a combatre el risc d’exclusió social i a emancipar-se. A diferència de la majoria de joves, han de fer el trànsit cap a la vida adulta tots sols, i entre set anys i nou abans de l’habitual. De fet, la mitjana de l’emancipació se situa en 30,3 anys, la xifra més alta d’aquestes darreres dues dècades.

La campanya “Un gest, un món” vol sumar nous voluntaris al programa de mentoria social, que consisteix a assistir a trobades setmanals amb un jove durant nou mesos. No requereix experiència prèvia, únicament demanen que tinguin més de trenta anys. Primer, els mentors fan una entrevista personal i reben deu hores d’una formació molt vivencial, amb interpretacions de rols i casos pràctics. Durant tot el procés, els voluntaris compten amb el seguiment de l’equip de Punt de Referència, i els poden traslladar dubtes o angoixes.

Augment de l’autoconfiança

L’entitat explica que aquestes trobades entre mentor i jove tenen un doble impacte. “Per una banda, hi ha un impacte en el benestar emocional i la salut mental, perquè al final es crea una relació de confiança, un vincle de suport, de tu a tu, en què es pot compartir el dia a dia, tenir algú al costat amb qui compartir preocupacions i dubtes… Algú que creu en tu”, explica Marina Montoya, cap d’àmbit de l’àrea de mentoria social de Punt de Referència. “Això fa que els joves, automàticament, creguin més en ells i millorin les seves expectatives. A més, també hi ha l’impacte a escala comunitària: acostar realitats que, d’una altra manera, no tindrien contacte. Aquest acostament genera coneixement, sensibilització i també un impacte en l’ampliació d’oportunitats per als joves quant a suport, coneixement del territori i de contacte amb la comunitat.”

Montoya explica que el perfil de cada jove és únic, i no es pot generalitzar perquè tots tenen històries diferents. “Alguns han fet un trajecte migratori no acompanyats, n’hi ha d’altres que no… Hi ha joves que treballen, joves que estudien… Hi ha situacions diverses, molt diferents. Són joves de setze anys a vint-i-tres amb diferents habilitats i capacitats, però sobretot amb ganes de construir itineraris de futur. La majoria no té família aquí i no compta amb una xarxa de suport. La societat no els posa les coses fàcils per poder vincular-se i desenvolupar-se.”

Una doble vulnerabilitat

L’organització destaca que el jovent tutelat i ex-tutelat es troba en una situació de doble vulnerabilitat, atès que el 60% dels qui va atendre l’Àrea de Suport Tutelat durant el 2023 eren immigrants. A més, manquen recursos per a fer front a la situació amb totes les eines necessàries. “Falten recursos d’habitatge, salut mental i formació, entre més, i un bon pla d’emancipació per a atendre aquest jovent. Si els joves que són en una altra posició social ja tenen moltíssimes dificultats per a l’habitatge, en els seus casos encara és pitjor”, conclou Montoya.

Com a fonts d’informació per a adherir-se al voluntariat, l’organització destaca l’apartat de mentoria de la seva web i el mail voluntariat@puntdereferencia.org. Malgrat que aquesta campanya s’ha llançat durant l’estiu, Punt de Referència recorda que, si algú hi està interessat però no pot fer-ho en aquest moment, pot posar-s’hi en contacte més endavant.

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem