Menopausa: cau el tabú i augmenta la demanda d’informació i d’atenció mèdica

  • Les dones reclamen més atenció mèdica personalitzada durant aquest període i més informació sobre els símptomes que poden tenir, que van de sufocacions a insomni

VilaWeb
05.03.2023 - 11:09
Actualització: 05.03.2023 - 22:02

La menopausa, tradicionalment silenciada, comença a ser motiu de conversa entre dones. De fet, moltes comencen a parlar-ne més obertament i a reclamar més informació i tractaments per ajudar-les a passar aquesta etapa de la vida amb la màxima qualitat possible. El catedràtic de Ciències de la Salut de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), Salvador Massip, ha explicat a EFE que hi ha un buit de recerca en tot allò que té a veure amb la medicina de la dona i que, encara que sobre la menopausa s’està començant a revertir aquesta tendència per la pressió ciutadana i del feminisme, encara queda molt camí per recórrer: “Les dones volen que es parli, que s’investigui, que es passi al primer pla. La pressió social ha generat a més que es comenci a dedicar més diners públics a la investigació sobre menopausa”, explica.

L’augment de l’esperança de vida fa que cada vegada més dones passin per la menopausa i que aquesta etapa sigui l’etapa més llarga de les seves vides. Les dones reclamen més atenció mèdica personalitzada durant aquest període i una millor informació sobre els símptomes que poden patir, que van des de sufocacions fins a insomni. L’etapa de la menopausa és important no només per a la salut, sinó també per a l’economia personal i social, atès que moltes dones estan en el seu millor moment professional i tenen més potencial econòmic.

Massip també destaca la importància de proporcionar respostes científiques a les pacients per evitar que busquin solucions sense rigor científic. Els influenciadors de la menopausa, com ara Barbara Munar, autora de Reina sense regles, amb més de 300.000 seguidors a Instagram i Tik Tok, estan ajudant a normalitzar aquesta etapa de la vida de la dona i a obrir una conversa pública sobre un tema que ha estat tabú durant molts anys: “Abans, la menopausa de cada dona la vivia cadascuna en silenci. I a més coincidia amb la fi de la vida, amb l’envelliment. Ara les síndromes de perimenopausa arriben abans de la meitat de la vida i, per tant, queda molt per endavant i ganes de gaudir i saber i cuidar-se”, assenyala. “No és el final de res, sinó el principi de la vida lliure sense la regla. Tota aquesta energia que el teu cos i ment dedicava al cicle i a la reproducció ara és per a tu, per a allò que tu vulguis”, conclou.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor