Menopausa: cau el tabú i augmenta la demanda d’informació i d’atenció mèdica

  • Les dones reclamen més atenció mèdica personalitzada durant aquest període i més informació sobre els símptomes que poden tenir, que van de sufocacions a insomni

VilaWeb
EFE
05.03.2023 - 11:09
Actualització: 05.03.2023 - 22:02

La menopausa, tradicionalment silenciada, comença a ser motiu de conversa entre dones. De fet, moltes comencen a parlar-ne més obertament i a reclamar més informació i tractaments per ajudar-les a passar aquesta etapa de la vida amb la màxima qualitat possible. El catedràtic de Ciències de la Salut de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), Salvador Massip, ha explicat a EFE que hi ha un buit de recerca en tot allò que té a veure amb la medicina de la dona i que, encara que sobre la menopausa s’està començant a revertir aquesta tendència per la pressió ciutadana i del feminisme, encara queda molt camí per recórrer: “Les dones volen que es parli, que s’investigui, que es passi al primer pla. La pressió social ha generat a més que es comenci a dedicar més diners públics a la investigació sobre menopausa”, explica.

L’augment de l’esperança de vida fa que cada vegada més dones passin per la menopausa i que aquesta etapa sigui l’etapa més llarga de les seves vides. Les dones reclamen més atenció mèdica personalitzada durant aquest període i una millor informació sobre els símptomes que poden patir, que van des de sufocacions fins a insomni. L’etapa de la menopausa és important no només per a la salut, sinó també per a l’economia personal i social, atès que moltes dones estan en el seu millor moment professional i tenen més potencial econòmic.

Massip també destaca la importància de proporcionar respostes científiques a les pacients per evitar que busquin solucions sense rigor científic. Els influenciadors de la menopausa, com ara Barbara Munar, autora de Reina sense regles, amb més de 300.000 seguidors a Instagram i Tik Tok, estan ajudant a normalitzar aquesta etapa de la vida de la dona i a obrir una conversa pública sobre un tema que ha estat tabú durant molts anys: “Abans, la menopausa de cada dona la vivia cadascuna en silenci. I a més coincidia amb la fi de la vida, amb l’envelliment. Ara les síndromes de perimenopausa arriben abans de la meitat de la vida i, per tant, queda molt per endavant i ganes de gaudir i saber i cuidar-se”, assenyala. “No és el final de res, sinó el principi de la vida lliure sense la regla. Tota aquesta energia que el teu cos i ment dedicava al cicle i a la reproducció ara és per a tu, per a allò que tu vulguis”, conclou.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor