04.10.2021 - 11:19
|
Actualització: 04.10.2021 - 19:36
Vint-i-un membres de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa han signat una declaració que condemna la repressió de l’estat espanyol contra el moviment independentista. Els signants, que representen partits de tretze països de totes les ideologies, reclamen la retirada de les euroordres contra els exiliats i l’obertura d’una negociació política activa per a garantir una solució pacífica del conflicte català.
Assenyalen que en aquestes negociacions no es pot ometre res i cal parlar també del dret d’autodeterminació i l’amnistia. Així mateix, recorden l’informe que va aprovar l’assemblea que precisament parlava de la necessitat de defugir la judicialització del conflicte per aprofundir en la via política.
Les claus de l’informe del Consell d’Europa que ha fet saltar les alarmes a l’estat espanyol
Boriss Cilevics: “No seria coherent de detenir i condemnar els exiliats”
Llegiu ací la declaració:
“Nosaltres, els sotasignats, declarem que:
Estem profundament preocupats per la repressió que d’ençà del 2017 s’exerceix contra els independentistes.
El president català Puigdemont –elegit eurodiputat– ha estat detingut recentment a Itàlia, a l’aeroport de l’Alguer, d’acord amb una ordre d’arrest europea.
L’estratègia judicial del Tribunal Suprem d’Espanya posa en perill els principis de solidaritat entre els membres de la Unió Europea i contravé els drets humans fonamentals. Aquesta estratègia ha fallat a Alemanya, Bèlgica, Escòcia i esperem que a Itàlia.
L’Assemblea Parlamentària amb anterioritat ha reconegut que l’extradició o l’aixecament irregular de les immunitats no ha de permetre abusos per a silenciar iniciatives disruptives.
A més, hauríem d’esforçar-nos a protegir i promoure el discurs no violent, per molt inquietant que sigui, en la mesura que la criminalització tan sols exacerba la ferida existent en detriment dels nostres valors.
Per això, les institucions europees no poden evitar més aquest debat, inclosa l’autodeterminació, i han de fer servir tots els recursos disponibles per a garantir la representació parlamentària.
Fem una crida a les autoritats espanyoles perquè retirin les euroordres contra els polítics catalans a l’exili.
I demanem una amnistia per a tots aquells judicialment assetjats i unes negociacions polítiques actives per a aconseguir una solució segura a les aspiracions dels catalans, d’acord amb les recomanacions de l’assemblea el juny passat.”