Com fer una melmelada de móres?

  • Recepta de la nutricionista Dolors Borau dins la sèrie 'Fruites d'estiu'

VilaWeb
Dolors Borau
24.08.2020 - 21:50

VilaWeb us presenta una altra recepta amb fruita, a càrrec de la nutricionista Dolors Brofau. Avui, melmelada de móres.

Ingredients per a dos comensals

  • Móres
  • La meitat del pes de les móres en sucre
  • El suc d’una llimona
  • Aigua (1 got ple per 1 kg de fruita)

Preparació

  • Poseu les móres en una escorredora i renteu-les a raig amb aigua freda.
  • Deixeu-les escórrer i peseu-les per poder calcular la quantitat de sucre.
  • Poseu-les en una cassola on després coureu la melmelada i afegiu-hi la meitat del pes en sucre.
  • Poseu-hi la part proporcional de l’aigua. Es calcula que cal un got ple per 1 kg, 1/2 got per 500 g o 1/4 de got per 250 g.
  • Escorreu-hi el suc d’una llimona o de mitja, depenent de la quantitat de fruita que tingueu.
  • Deixeu-ho macerar unes quantes hores (d’avui per demà o del matí al vespre).
  • Quan hagi passat l’estona, poseu la cassola a foc lent i aneu-ho reduint fins que quedi una barreja espessa.
  • Tritureu-ho amb la batedora.
  • Si no us agrada trobar-hi els petits pinyols que tenen les móres, passeu-ho pel colador xinès.
  • Mentrestant, heu d’haver posat a bullir els pots de vidre que creieu que necessiteu perquè siguin esterilitzats.
  • Els pots es bullen coberts d’aigua fins dalt durant deu minuts, s’escorren i es deixen refredar.
  • Ompliu els pots ja freds fins a la línia on el pot es fa més estret, perquè s’adapta al diàmetre de la tapa, i tapeu-los amb unes tapes que ajustin bé.
  • Quan els pots siguin plens, poseu-los cap per avall per desplaçar l’aire contingut i així aconseguireu fer un buit casolà al pot de conserva.

Observacions

  • Si feu la melmelada amb móres que heu anat a collir, penseu a dur-les amb un estri on no s’aixafin, com una carmanyola de plàstic resistent o un pot de vidre; no les poseu dins una bossa de plàstic, que s’aixafaran i se’n farà un puré abans d’arribar a casa.
  • Antigament, la melmelada era una alternativa per a emmagatzemar els excedents de fruita de temporada i s’hi afegia molt de sucre per assegurar-ne la conservació durant uns quants mesos: s’hi posava tant sucre com fruita.
  • Actualment no cal afegir-n’hi tant i, a més, ja no ens agrada que hi hagi una dolçor tan exagerada: el paladar ha canviat.
  • A més, molts de nosaltres tampoc no vivim en una masia, on hàgim de suportar les inclemències del temps i sortir a llaurar el camp cada dia: no necessitem tantes calories ni fem tanta despesa energètica per gastar-les.
  • És millor calcular que una melmelada es faci amb la proporció de la meitat del pes de la fruita en sucre.
  • Quan es tracta d’aquestes fruites àcides (les móres, les maduixes, els albercocs, els préssecs…), també és agradable de mantenir el gust original, amb el toc àcid, i que no siguin tan dolces.

Taula 1. Valoració nutricional de la preparació de la melmelada amb 1/2 kg de móres

Font: Taula de composició d’aliments, CESNID-Publicacions de la Universitat de Barcelona, 2002.

Interpretació de la taula 1

Atenció: aquests són els valors de la melmelada amb la suma de 550 g de móres i 250 g de sucre (amb un pes total en cru de 750 g): no són els valors del que s’ingereix en una torrada!

Taula 2. Valoració nutricional del sucre

Font: Taula de composició d’aliments, CESNID-Publicacions de la Universitat de Barcelona, 2002.

Interpretació de la taula 2

  • El sucre només aporta calories i no té cap altre nutrient: ni proteïnes, ni greixos ni vitamines ni minerals.
  • Per això les calories del sucre no són dietèticament interessants: s’anomenen calories buides.

Taula 3. Valoració nutricional de la ració d’una torrada (1 cullerada sopera rasa)

Font: Taula de composició d’aliments, CESNID-Publicacions de la Universitat de Barcelona, 2002. Càlculs fets a partir dels valors anteriors.

Interpretació de la taula 3

  • Aquests són els valors de la melmelada de móres per a una torrada.
  • Penseu que aquesta melmelada és feta amb menys quantitat de sucre que les habituals.
  • Si es pren una torrada per esmorzar, no solament ingerirem sucre, sinó que també hi haurà la fibra i els minerals de les móres.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor