24.08.2020 - 21:50
VilaWeb us presenta una altra recepta amb fruita, a càrrec de la nutricionista Dolors Brofau. Avui, melmelada de móres.
Ingredients per a dos comensals
- Móres
- La meitat del pes de les móres en sucre
- El suc d’una llimona
- Aigua (1 got ple per 1 kg de fruita)
Preparació
- Poseu les móres en una escorredora i renteu-les a raig amb aigua freda.
- Deixeu-les escórrer i peseu-les per poder calcular la quantitat de sucre.
- Poseu-les en una cassola on després coureu la melmelada i afegiu-hi la meitat del pes en sucre.
- Poseu-hi la part proporcional de l’aigua. Es calcula que cal un got ple per 1 kg, 1/2 got per 500 g o 1/4 de got per 250 g.
- Escorreu-hi el suc d’una llimona o de mitja, depenent de la quantitat de fruita que tingueu.
- Deixeu-ho macerar unes quantes hores (d’avui per demà o del matí al vespre).
- Quan hagi passat l’estona, poseu la cassola a foc lent i aneu-ho reduint fins que quedi una barreja espessa.
- Tritureu-ho amb la batedora.
- Si no us agrada trobar-hi els petits pinyols que tenen les móres, passeu-ho pel colador xinès.
- Mentrestant, heu d’haver posat a bullir els pots de vidre que creieu que necessiteu perquè siguin esterilitzats.
- Els pots es bullen coberts d’aigua fins dalt durant deu minuts, s’escorren i es deixen refredar.
- Ompliu els pots ja freds fins a la línia on el pot es fa més estret, perquè s’adapta al diàmetre de la tapa, i tapeu-los amb unes tapes que ajustin bé.
- Quan els pots siguin plens, poseu-los cap per avall per desplaçar l’aire contingut i així aconseguireu fer un buit casolà al pot de conserva.
Observacions
- Si feu la melmelada amb móres que heu anat a collir, penseu a dur-les amb un estri on no s’aixafin, com una carmanyola de plàstic resistent o un pot de vidre; no les poseu dins una bossa de plàstic, que s’aixafaran i se’n farà un puré abans d’arribar a casa.
- Antigament, la melmelada era una alternativa per a emmagatzemar els excedents de fruita de temporada i s’hi afegia molt de sucre per assegurar-ne la conservació durant uns quants mesos: s’hi posava tant sucre com fruita.
- Actualment no cal afegir-n’hi tant i, a més, ja no ens agrada que hi hagi una dolçor tan exagerada: el paladar ha canviat.
- A més, molts de nosaltres tampoc no vivim en una masia, on hàgim de suportar les inclemències del temps i sortir a llaurar el camp cada dia: no necessitem tantes calories ni fem tanta despesa energètica per gastar-les.
- És millor calcular que una melmelada es faci amb la proporció de la meitat del pes de la fruita en sucre.
- Quan es tracta d’aquestes fruites àcides (les móres, les maduixes, els albercocs, els préssecs…), també és agradable de mantenir el gust original, amb el toc àcid, i que no siguin tan dolces.
Taula 1. Valoració nutricional de la preparació de la melmelada amb 1/2 kg de móres
Interpretació de la taula 1
Atenció: aquests són els valors de la melmelada amb la suma de 550 g de móres i 250 g de sucre (amb un pes total en cru de 750 g): no són els valors del que s’ingereix en una torrada!
Taula 2. Valoració nutricional del sucre
Interpretació de la taula 2
- El sucre només aporta calories i no té cap altre nutrient: ni proteïnes, ni greixos ni vitamines ni minerals.
- Per això les calories del sucre no són dietèticament interessants: s’anomenen calories buides.
Taula 3. Valoració nutricional de la ració d’una torrada (1 cullerada sopera rasa)
Interpretació de la taula 3
- Aquests són els valors de la melmelada de móres per a una torrada.
- Penseu que aquesta melmelada és feta amb menys quantitat de sucre que les habituals.
- Si es pren una torrada per esmorzar, no solament ingerirem sucre, sinó que també hi haurà la fibra i els minerals de les móres.