30.12.2015 - 22:00
|
Actualització: 31.12.2015 - 11:53
El dictador Adolf Hitler es va suïcidar el 30 d’abril de 1945 en un búnquer de Berlín, arran de l’entrada dels aliats a la capital alemanya. El ‘führer’ nazi no va deixar descendència, però sí un llegat enverinat: ‘Mein Kampf’ (‘La meva lluita’), el llibre on havia plasmat entre el 1924 i el 1926 les bases del pensament nacionalsocialista, racista i antisemita que va portar a la pràctica definitivament a partir del 1933.
Al final de la Segona Guerra Mundial, les potències vencedores van decidir de llegar a l’estat lliure de Baviera tot el patrimoni de Hitler, inclòs el famós llibre, perquè l’últim domicili seu que constava al padró era justament a la capital bavaresa, Munic. Des del 1945, doncs, a Alemanya no era prohibit de tenir-ne exemplars ni de vendre’n ni comprar-ne, però sí de reeditar l’obra per ordre expressa de Baviera.
Però això canviarà ara, perquè els drets del llibre expiren avui, setanta anys després de la mort de l’autor. A partir de demà, doncs, amb ‘Mein Kampf’ de domini públic, a Alemanya qualsevol editorial tindrà el dret legal de reeditar-lo. Això sí, amb una condició, imposada l’any passat pels consellers de Justícia dels estats alemanys per respecte als milions de víctimes del règim nazi: només se’n poden publicar edicions comentades.
La primera que apareixerà, el 7 de gener, és la de l’Institut d’Història Contemporània de Munic (IfZ), un dels principals centres d’investigació sobre el nazisme. Des del 2009 treballa en ‘Hitler, Mein Kampf. Eine kritische Edition‘, de 1.948 pàgines en dos volums i 3.700 comentaris crítics amb la ideologia del text original. Aquesta edició crítica va rebre el suport inicial del govern bavarès, però després d’un viatge de les autoritats de Baviera a Israel, se’n va acabar desmarcant.