Mediterrani.- Save the Children suspèn les seves operacions de rescat al mar Mediterrani

  • Assegura que ho fa pels plans de la Marina líbia i per garantir la seguretat del seu equip de salvament del 'Vos Hestia'

VilaWeb
Redacció
13.08.2017 - 15:26

Assegura que ho fa pels plans de la Marina líbia i per garantir la seguretat del seu equip de salvament del ‘Vos Hestia’

MADRID, 13 (EUROPA PRESS)

L’organització no governamental Save the Children ha anunciat que suspèn les seves operacions de rescat d’immigrants i refugiats al mar Mediterrani, una decisió que justifica per l’actitud de la Marina de Líbia i que arriba un dia després de Metges Sense Fronteres (MSF) cancel·lés les seves missions de salvament pels mateixos motius.

Save the Children “lamenta profundament haver hagut de suspendre temporalment les seves operacions de rescat al Mediterrani, a causa de la incertesa que plantegen les noves decisions de l’Armada líbia”, ha afirmat Save the Children, en un comunicat.

El seu buc, el ‘Vos Hestia’, es manté en espera i preparat per respondre, una vegada que es torni a garantir la seguretat de les seves operacions de rescat i salvament al Mediterrani.

L’ONG ha explicat que les autoritats líbies han decidit incrementar la seva zona d’operacions de 12 a 70 milles marines des de la línia de costa, una “distància que entra notablement dins del que es considera aigües internacionals”.

Després de la decisió de la Marina de Líbia, el vaixell de Save the Children, s’està dirigint a Malta, “on quedarà atracat, mentre l’equip a bord avalua els riscos generats per aquesta situació en constant canvi”.

“Les notícies de la intenció de l’Armada líbia d’exercir el seu control dins d’aigües internacionals, en les quals Save the Children opera per salvar a aquells migrants en risc de morir ofegats, tenen greus implicacions per a la seguretat del personal del vaixell i de la seva capacitat per dur a terme missions de rescat de manera efectiva”, ha indicat Save the Children.

El director d’operacions del Vos Hestia, Rob MacGillivray, ha explicat els motius pels quals se suspenen les missions de salvament al Mediterrani: “El nostre equip està preocupat que, en aquesta situació, els bots siguin obligats a retornar a Líbia o que els migrants morin després d’abandonar la nova zona controlada per l’Armada líbia”, ha assenyalat.

“La gent està creuant en frèvoles embarcacions de cautxú que es llancen a l’aigua sense portar el suficient combustible per a la travessia. Tampoc és clar si entrant en aquesta àrea l’operació de rescat de Save the Children pot estar en perill. Del que no hi ha dubte és que la confusió generada per aquesta nova situació va a reduir la capacitat de rescat a la zona, la qual cosa pot augmentar la pèrdua de vides”, ha alertat el responsable de l’ONG.

Save the Children ha assegurat que està llesta per desplegar de nou el ‘Vós Hestia’ a la zona de rescat però ha deixat clar que té “l’obligació de garantir la seguretat de l’equip i la viabilitat de la missió”.

“Fan falta garanties per poder continuar. La seguretat de l’equip i de la tripulació és primordial, i sense les adequades garanties podríem haver de considerar la possibilitat d’una suspensió permanent, una decisió que no voldríem haver de prendre”, ha afirmat MacGillivray.

Save the Children ha expressat la seva preocupació perquè altres ONGs hagin de prendre també la decisió de suspendre les seves operacions, “la qual cosa disminuiria encara més la capacitat de rescat a la zona”.

“Entenem la dificultat d’aquesta decisió i respectem l’actuació d’altres organitzacions que han estat treballant per salvar vides al Mediterrani. La necessària pausa en les operacions de rescat que duen a terme el nostre vaixell i els de altres organitzacions indubtablement posarà vides en risc. La capacitat de cerca i rescat està disminuint, però la necessitat continua”, ha explicat MacGillivray.

Després de recordar que el 2016 es van ofegar unes 5.000 persones en el Mediterrani i que el 2017 hi han perdut la vida més de 2.200, Save the Children ha dit que “Europa ha d’assegurar que aquells que fugen del conflicte i la persecució i cerquen asil o protecció internacional vegin garantits els seus Drets Humans, així com la seva dignitat, de tal manera que la gent no arrisqui la seva vida intentant aconseguir la seguretat a Europa”.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor