Medi Ambient considera desproporcionada la previsió dels parcs eòlics marins a Menorca

  • El conseller de Medi Ambient i Reserva de Biosfera diu que el pla no s'ajusta al full de ruta de l'illa

VilaWeb
Esperança Camps Barber
28.02.2023 - 20:37

Josep Juaneda, conseller de Medi Ambient i Reserva de Biosfera del Consell Insular de Menorca, ha dit a VilaWeb que el ministeri espanyol de transició ecològica no ha escoltat gaire les aportacions que han fet quant a la possible instal·lació de dos parcs eòlics marítims davant les costes de l’illa. “De fet, el POENT, aquesta eina que han aprovat, en alguns casos marca les zones protegides de manera errònia i, per tant, veim que no acaben de tenir la realitat gaire clara”. I en aquest sentit ha afirmat que això que s’ha aprovat avui és una planificació, que no hi ha res definitiu, i que no vol dir que allà hi hagin d’anar aquests molins.

Segons el pla aprovat pel consell de ministres espanyol, les dues zones previstes per a posar-hi molins flotants són al nord-est de Menorca. Les ha batejades com a LEBA 2 I LEBA 3. El primer se situaria a només quatre quilòmetres de la costa i tindria un perímetre de més de seixanta quilòmetres. L’altre, més petit, estaria ubicat a onze quilòmetres de la Mola i tindria un perímetre de trenta-sis quilòmetres.

Més coordinació amb el ministeri

Juaneda ha explicat que el Consell va fer aportacions a aquesta planificació del ministeri. “Per a nosaltres, qualsevol planificació de transició energètica ha de tenir en compte la planificació que hem fet a l’illa. Nosaltres tenim un full de ruta i, per tant, les seves planificacions han de concordar amb la nostra”. El conseller afirma que en aquest cas la planificació no té en compte aquests criteris ni aquest punt de vista. “Continuam demanant que el ministeri escolti la realitat de Menorca i l’opinió de Menorca. Ens costa entendre que una instal·lació com aquesta pugui tenir una viabilitat ambiental i social per a l’illa”, ha dit.

El conseller evita en tot moment una confrontació amb el ministeri, però adverteix que sempre han estat oberts a la coordinació. “El que sí que diem és que qualsevol equipament que es faci, ha de tenir concordança amb la realitat menorquina i ha de donar resposta a les necessitats menorquines”.

L’any 2021, la comissió Balear de Medi Ambient va redactar un informe desfavorable a la instal·lació d’aquests parcs flotants en aigües de Menorca. El president d’aquella comissió, Antoni Alorda, va dir que la zona triada no era la més adequada. Aquesta també era l’opinió de la Xarxa Natura 2000.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor