Identifiquen un mecanisme molecular implicat en la degeneració neuronal provocada per la malaltia de Huntington

  • La síntesi proteica podria ser una potencial diana terapèutica per al tractament de la malaltia

VilaWeb

ACN

20.11.2019 - 12:00
Actualització: 20.11.2019 - 16:03

Investigadors de l’Institut de Neurociències de la Universitat de Barcelona (UBNeuro) i de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS) han descrit un mecanisme, l’augment de síntesi proteica, que participa en la degeneració del tipus de neurones afectades en la malaltia de Huntington, una patologia genètica neurodegenerativa. Aquests resultats, publicats a la revista Brain, podrien servir per dissenyar noves teràpies per tractar aquesta i altres malalties que afecten el cervell. També hi han participat investigadors de la Universitat Pablo de Olavide.

La malaltia de Huntington és un trastorn neurodegeneratiu genètic causat per la mutació del gen de la huntingtina, que provoca la pèrdua precoç de les neurones estriatals de projecció, amb efectes en la coordinació motora i deteriorament cognitiu i psiquiàtric. El nou treball ha analitzat el rol en aquest procés de l’alteració de síntesi proteica, un mecanisme que permet a les neurones llegir el codi genètic per sintetitzar proteïnes.

Per estudiar aquest mecanisme es van analitzar els nivells totals i fosforilats d’una proteïna que inhibeix la síntesi proteica en un model de ratolí de la malaltia. Els resultats mostren que els nivells totals d’aquesta proteïna es redueixen, mentre que els nivells de fosforilació augmenten en les neurones estriatals de projecció dels ratolins amb la malaltia.

Per confirmar aquesta relació entre l’activitat inapropiada de la síntesi proteica i la malaltia, els investigadors van bloquejar farmacològicament aquest mecanisme i van comprovar que millorava la funció motora dels ratolins i que es restablien en el cervell diferents valors moleculars als nivells normals. Aquests resultats indiquen que un augment de la síntesi proteica en la malaltia de Huntington és perjudicial i, per tant, representa una potencial diana terapèutica per a nous tractaments, com per exemple un fàrmac que es pugui subministrar d’una manera no invasiva per normalitzar la síntesi proteica.

Mecanisme comú a altres malalties del cervell

Tot i que és la primera vegada que es relaciona l’alteració de la síntesi proteica amb la malaltia de Huntington, es tracta d’un mecanisme que s’ha descrit en altres patologies neurodegeneratives (com l’Alzheimer o el Parkinson) i en altres trastorns mentals, com l’autisme.

Aquesta recerca també obre la porta a identificar biomarcadors que permetin detectar la malaltia abans que n’apareguin els primers símptomes. En aquest sentit, els investigadors, en col·laboració amb la Unitat de Parkinson i Trastorns del Moviment de l’Hospital de Sant Pau, estan estudiant si la síntesi proteica també està alterada en cèl·lules fora del cervell, com les cèl·lules sanguínies i els fibroblasts (cèl·lules de la pell).

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor