Mazón va arribar dues hores tard a la reunió d’emergències de la vesprada de la catàstrofe

  • El president de la Generalitat no es va afegir a la reunió del CECOPI fins que el cabal del barranc del Poio no quadruplicava el de l'Ebre

VilaWeb
Redacció
05.11.2024 - 11:07
Actualització: 05.11.2024 - 11:39

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, va arribar dues tard a la reunió del Centre de Coordinació d’Emergències (CECOPI) que es va convocar dimarts passat arran dels estralls que causava la gota freda al País Valencià. La reunió no va començar fins a les cinc de la vesprada, tot i que hi havia alerta roja per pluja torrencial i perill d’inundacions d’ençà de les nou del matí. Però Mazón no va arribar-hi fins ben bé les set, segons la informació publicada avui per El Confidencial, que cita fonts de la Generalitat que encara ho justifiquen perquè el president ja “hi va enviar la consellera [de Justícia i Interior, Salomé Pradas], el director general i uns altres responsables d’emergències” i perquè “hi va anar quan li van comunicar que la Confederació Hidrogràfica del Xúquer havia avisat que passaven els 1.700 metres cúbics per segon en la rambla del Poio i després de saber que hi havia risc de trencament de la presa de la Forata”. 

Però no tan sols hi havia avisos de perill extrem emesos per l’Agència de Meteorologia espanyola (AEMET) des de primera hora, sinó que a migdia la Confederació del Xúquer ja va informar de la crescuda dels cabals de rius i torrents, especialment a la rambla del Poio, cosa que va fer que el Centre de Coordinació d’Emergències de la Generalitat ja activés una alerta hidrològica, perquè es mantenien les precipitacions a la capçalera. Eren les 12.20. Després, el cabal va disminuir progressivament, però l’alerta es mantenia vigent i l’acumulació de litres per metre quadrat a les capçaleres ja era històrica. 

La reunió del CECOPI no es va fer fins a les cinc, i Mazón no va anar-hi fins que el van informar que el cabal de la rambla del Poio multiplicava per quatre el cabal habitual de l’Ebre. En la reunió participaven la Generalitat, el Consorci de Bombers de València, la Unitat Militar d’Emergències, l’AEMET, la delegació del govern espanyol, la Confederació Hidrogràfica del Xúquer i la policia espanyola i la Guàrdia Civil. I durant la reunió, segons les fonts presencials que cita el diari, els responsables “entraven i sortien” i “no es prenien decisions”, i “Mazón no hi era”, i la consellera Salomé Pradas, “molt insegura”, demanava de manera reiterada “però aleshores, què fem?”. 

Fins tres hores després de l’inici de la reunió no es va prendre la decisió d’enviar un avís d’emergència als mòbils de la població, a les 20.11, que demanava: “Com a mesura preventiva s’ha d’evitar qualsevol mena de desplaçament a la província de València.” Molta gent el va rebre amb l’aigua al coll, quan ja era massa tard.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor