04.11.2024 - 15:29
|
Actualització: 04.11.2024 - 21:03
El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha provat de descarregar-se la responsabilitat d’un cas amb prou indicis de negligència sobre la mala gestió de la informació sobre el perill de la gota freda. En una entrevista avui a Antena 3, Mazón ha declarat que no havien emès l’alerta a la població sobre el perill de la riuada fins a les 20.11 perquè la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, que depèn del Ministeri per a la Transició Ecològica espanyol, no havia reactivat l’alerta hidrològica fins a les vuit. Però això que diu el president és mentida: la confederació no emet alertes, sinó que proveeix d’informació en temps real del cabal de rius i torrents que és a disposició dels responsables d’emergències i de tota la població en general.
“Si haguéssem tingut la reactivació de l’alerta hidrològica per part de la confederació s’hauria fet de manera immediata, sense cap mena de dubte. […] No tingueu cap dubte que si la confederació l’hagués reactivat un minut abans, s’hauria enviat un minut abans; si ho hagués fet una hora abans, s’hauria enviat una hora abans”, ha dit Mazón.
Sin duda, hubiéramos enviado antes el mensaje de alarma si hubiéramos tenido la reactivación de la alerta hidrológica por parte de la Confederación. Se hubiera hecho de inmediato. pic.twitter.com/AIDyndaOWZ
— Carlos Mazón (@carlos_mazon_) November 4, 2024
La Confederació Hidrogràfica del Xúquer li ha respost amb un comunicat molt contundent, en què recorda que no té pas competència per a emetre alertes públiques per risc de crescudes i que les confederacions hidrogràfiques tenen una xarxa automàtica d’informació que permet de fer un seguiment permanent del cabal dels rius (es pot seguir en temps real ací).
‼️ Comunicado de la Confederación Hidrográfica del Júcar sobre los datos disponibles proporcionados por el Organismo de cuenca durante la DANA. pic.twitter.com/3OVgFYJznD
— Confederación Hidrográfica del Júcar (@CHJucar) November 4, 2024
És a dir, que el govern valencià i els seus responsables d’emergències disposaven en tot moment d’aquesta informació. Era amb aquestes dades i amb les de les previsions meteorològiques, que havien emès avisos d’alt risc de pluja torrencial i d’inundacions d’ençà de primera hora del matí de dimarts, que el govern valencià havia de prendre les decisions sobre les alertes públiques a emetre.
Ver esta publicación en Instagram
Mazón diu que fins a les vuit del vespre no hi va haver “la reactivació” de l’alerta hidrològica, però el fet és que a les 12.30 la crescuda del barranc del Poio va fer que el Centre de Coordinació d’Emergències de la Generalitat ja emetés una primera alerta hidrològica. Aquest piulet d’un organisme del govern de Mazón ja desmenteix Mazón mateix, perquè es va activar una alerta arran de la crescuda del barranc del Poio:
(12:20h).🚨El Centre de Coordinació d’Emergències emet un avís especial d’alerta hidrològica als municipis de la zona del barranc del Poyo
➡️La tendència és ascendent i es matenen les precipitacions en la capçalera
➡️És important que els municipis adopten les mesures… pic.twitter.com/IT57jBvZL0
— Emergències 112CV (@GVA112) October 29, 2024
És més: en la compareixença que va fer pocs minuts després d’aquesta alerta hidrogràfica que havia emès el seu govern, Mazón va dir que no hi havia cap alerta hidrogràfica:
El fet que hi hagués una disminució posterior del cabal, diu la Confederació del Xúquer, no va fer desactivar aquella alerta. La crescuda brusca i violenta posterior del cabal va fer que a les 17.30 s’assolís el mateix cabal que havia motivat la primera alerta, uns 260 metres cúbics per segon, i hi va haver un nou avís d’alerta hidrològica per part del Centre de Coordinació d’Emergències. Però la Generalitat no va enviar mitjançant Protecció Civil cap alerta generalitzada a la població, i el cabal del barranc del Poio a les 18.55 va arribar als 2.282 metres cúbics per segon. Mazón ha dit que no havien tingut una alerta de la confederació fins a les vuit, en relació amb “la presa [de Forata]”. Però, d’una banda, la informació sobre l’obertura de comportes a la presa es va fer pública a les 19.00, i, per una altra banda, aquest organisme no emet pròpiament alertes, sinó que se n’ha d’encarregar la Generalitat. I no en va emetre cap fins a les 20.11, malgrat tots els avisos previs, quan ja hi havia molta gent arrossegada per l’aigua.