09.10.2024 - 11:54
|
Actualització: 09.10.2024 - 13:55
El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha reivindicat, en l’acte institucional del 9 d’Octubre, que el País Valencià és “una nacionalitat històrica al mateix nivell que la resta”, de manera que no ha de demanar disculpes per desplegar les seves competències. El cap del Consell ha assegurat que “és temps per enterrar els antics conflictes perquè el futur no espera” i ha reclamat a tota la classe política de fer front comú en la reclamació de l’actualització del sistema de finançament —”sense privilegis ni xantatges”—, la millora de les infrastructures i la redistribució dels recursos hídrics. “Exigirem el compliment de la paraula donada”, ha continuat, en menció a la reunió a Madrid amb el president espanyol, Pedro Sánchez.
Mazón ha obert el discurs en català amb referències a la guerra d’Ucraïna i l’atac d’Hamàs del 7-O, però de seguida ha intercalat el castellà. “El 9 d’Octubre és la festa de tots”, ha dit en espanyol, abans d’afirmar que els valencians no s’han de deixar aturar per “ofenses imaginàries” i ha volgut ressaltar que són exemple d’enteniment, unitat, pluralitat i igualtat. Ara, aquestes paraules han topat amb la realitat dels premiats, entre els quals hi havia la secessionista lingüística Maria Cabanes.
Mazón ha fet una defensa de l’autogovern, tot dient que la constitució espanyola i l’estatut han brindat l’estabilitat i progrés. “El nostre autogovern no és lletra morta”, ha dit, abans d’afegir: “El nostre autogovern ens l’hem guanyat amb una història, una llengua i un dret propi –en referència al dret civil valencià–, que recuperarem a qui li pesi.”
Abans del president, el pastisser Paco Torreblanca, reconegut com a ambaixador del País Valencià, ha parlat en nom de tots els premiats, tot i que ha dit que se sentia sobrepassat per l’encàrrec. “Aquests premis no s’han de considerar un final i ens han d’animar a continuar treballant”, ha assegurat, tot destacant que el País Valencià és una font inesgotable de talent.
Tots els guardonats
L’Alta Distinció de la Generalitat i la Gran Creu de Jaume I l’ha rebut a Maria Desamparados Cabanes Percour, historiadora i membre de la Reial Acadèmia Valenciana de Cultura. Entre el 1981 i el 1982 va ser consellera d’Educació del Consell del País Valencià que presidia Enrique Montsonís. Més tard, va ser consellera sense cartera del govern presidit per Joan Lerma. És defensora del secessionisme lingüístic.
La distinció al mèrit científic ha estat per a Lluís Guanter, doctor en física ambiental i responsable del grup de Teledetecció Terrestre i Atmosfèrica de l’Institut d’Enginyeria de l’Aigua i Medi Ambient de la Universitat Politècnica de València.
Les distincions al mèrit per accions en favor de la igualtat i per una societat inclusiva s’han atorgat a l’associació Afanias, de Castelló, i a la Federació de Famílies Nombroses.
La distinció Joan Lluís Vives de la Generalitat ha estat per l’ex-ministre i ex-eurodiputat del PP José Manuel García Margallo.
La distinció al mèrit empresarial i social l’ha rebut Caixa Rural la Vall Sant Isidre, de la Vall d’Uixó, que enguany celebra el 120è aniversari de la fundació; i a l’empresa de fabricació d’instruments de vent-metall Honiba SA, de Xirivella.
El premi d’ambaixador del País Valencià l’ha rebut per al pastisser Paco Torreblanca, reconegut com a millor pastisser del món l’any 2022.
Les distincions de la Generalitat han estat per als serveis d’extinció d’incendis, serveis d’emergències, seguretat i protecció civil, que van participar en l’extinció de l’incendi de l’edifici de Campanar. Amb una menció especial al conserge de l’edifici, Julián Garcia Antón.
Finalment, la medalla de la Generalitat al mèrit esportiu ha estat per als medallistes valencians en els Jocs Olímpics i Paralímpics de París.
Uns premis “descentralitzats”
Ahir ja es van lliurar alguns dels guardons en un acte a Alacant, una de les novetats introduïdes pel Consell de Mazón per a “descentralitzar” els actes del Nou d’Octubre. En un acte plenament en castellà es van lliurar el Premi de les Lletres, atorgat a l’escriptor Ferran Torrent, i la Distinció al Mèrit Cultural, atorgada a Miguel Falomir, historiador de l’art i, d’ençà del 2017, director del Museu del Prado de Madrid; a Maria Zamora, productora de cinema que, entre més films va produir Alcarràs de Carla Simón —no va recollir el guardó—; a l’associació Raíces Reino de Valencia, que es dedica a indexar i digitalitzar per a documentar els fons documentals eclesiàstics de les diòcesis d’Oriola-Alacant, València i Sogorb-Castelló; i també a títol pòstum a Gustavo Pascual Falcó, l’autor de la peça Paquito el Chocolatero.