08.01.2017 - 13:15
|
Actualització: 08.01.2017 - 13:49
El diputat de Podem i secretari de Relacions amb la Societat Civil de la formació domicili, Rafael Mayoral, s’ha mostrat contrari a un referèndum unilateral a Catalunya ara mateix perquè considera que aquest ha d’estar basat a l’acord perquè sigui “efectiu”.
Així s’ha pronunciat en una entrevista amb Europa Press en què ha amb més suport la petició que ha realitzat la formació germana a Catalunya, EnComúPodem, que se celebrin eleccions i no un referèndum en aquesta comunitat autònoma: “El que diguin els catalans bé està”.
Mayoral, que es declara “absolutament respectuós” amb la voluntat dels catalans i catalanes, explica que ell és favorable als “processos participatius per conèixer l’opinió de la gent” i rebutja que aquests puguin donar lloc a un procediment penal: ho considera una “aberració” per a qualsevol societat democràtica.
Però dit això, el dirigent de Podem considera que l’important d’un referèndum és que “sigui efectiu”.
“El seu és que pogués ser un referèndum pactat”, exposa i alhora matisa que “anar una altra vegada a un procés participatiu” ara mateix “no és el que toca”.
“Si realment es vol fer efectiva una via que decideixi els encaixos territorials al nostre país, crec que ha de ser basada en l’acord”, recalca.
En aquest sentit, recorda que el mateix Tribunal Constitucional plantejava en una de les seves resolucions que “és possible un referèndum pactat”; per aquesta raó insisteix que quan hi ha un “problema polític el fet interessant és que se solucioni dialogant i que la gent ho decideixi”.
Per a això, creu que cal tenir un “projecte il·lusionant” de país que ell considera que ha de ser “plurinacional”, en què es reconegui la “identitat i es respectin les decisions de la gent”.
Tot i això, creu que s’ha arribat a aquesta situació a Catalunya perquè va fallar l’Estatut d’autonomia del qual es van dotar els catalans.
Per a Mayoral, això ha estat un “precedent dolent” i insisteix a anar a un projecte “plurinacional” que reconegui el “dret a decidir dels pobles que ho integren”.
Després de ser preguntat quina serà la seva posició si finalment el Govern català posés les urnes com ha passat el 9N, el diputat de la formació morada prefereix ser previngut i veure “si es convoca i com es convoca”.
“Crec que seria massa anticipar si hi ha o no hi ha convocatòria, quan hi hagi una convocatòria, veurem”, explica i afegeix que la legalitat o il·legalitat d’un referèndum és una “discussió jurídica apassionada”.
LA INDEPENDÈNCIA “PARTEIX A LA SOCIETAT CATALANA PER LA MEITAT”
En qualsevol cas, sí considera que ara mateix cal “repensar” perquè el plantejament dels que han proposat la independència a Catalunya “ha anat canviant cada any”.
En aquest sentit, recorda que, segons els plantejaments d’ERC i el PDeCAT, la independència s’havia d’haver proclamat “fa temps” i tot i això, “sembla que no acaba de quallar”.
Afegeix també que “a priori” aquest model “parteix a la societat catalana per la meitat”, i assenyala que “no se sap molt bé qui té la majoria” perquè en les últimes eleccions no estava clara la majoria de vot”.
Tot i això, explica que el que si collita un suport majoritari a Catalunya és “el dret que els catalans decideixin el que ha de ser el seu futur”.
“Això junta un 80%”, exclama, però, afegeix: “El que no se sap és el que sortiria d’aquesta consulta i tampoc se sap el que es preguntaria”.
QUE EL PSC DECIDEIXI LA SEVA IDENTITAT AL RINCÓN DE PENSAR
Sobre la possibilitat d’una aliança electoral amb el PSC, que els socialistes catalans van arribar a estudiar en la recent celebració del seu congrés, considera que “la falta d’identitat del projecte del PSC” no se la van a solucionar “les forces del canvi”.
Segons la seva opinió, aquest és un problema que han de solucionar ells “en el racó de pensar” però “no plantejant aliances electorals amb qui és avui l’alternativa al Govern de Rajoy quan ells pertanyen a una formació política que el sosté”.