04.10.2017 - 22:00
|
Actualització: 05.10.2017 - 08:31
Tot just han passat quatre dies d’ençà que els ciutadans de Catalunya es van expressar a les urnes en el referèndum d’autodeterminació. Les votacions van ser molt marcades, d’una banda, per la mobilització multitudinària i pacífica de milers de ciutadans que dies abans ja es van començar a organitzar per defensar els col·legis electorals contra les amenaces de l’estat espanyol. I, d’una altra banda, pels brutals atacs policíacs que durant tot el dia hi hagué a nombrosos indrets del Principat.
Parlem de l’1-O amb Mateu ‘Xurí’, glossador i president d’Esquerra Republicana de Mallorca, que diumenge va ser a l’escola Ramon Llull de Barcelona. Ens explica com creu que evolucionaran els esdeveniments aquests dies i de quina manera això pot afectar la resta dels Països Catalans.
—Com heu viscut això que ha passat aquests darrers dies a Catalunya?
—Jo vaig ser a Barcelona entre dissabte i dilluns i vàrem viure aquest diumenge intens, llarg i, segurament, amb emocions fins i tot contradictòries. Jo vaig veure i viure de prop la càrrega policíaca a l’escola Ramon Llull i no sé si mai havia experimentat els sentiments que vaig tenir en aquell moment, d’impotència, d’indignació, de repulsa cap a les forces de l’estat. Però, d’altra banda, va ser molt emocionant, gratificant i ho vàrem viure amb llàgrimes en molts moments, perquè vam veure que hi ha molt de poble, que les persones, lluny de tenir por per aquelles dues o tres hores del matí, es van encoratjar molt més per viure tot el dia al peu del canó, mai tan ben dit.
—Vau seguir les manifestacions durant el dia d’aturada general?
—Sí, això ja des de la distància, des de Mallorca. Una altra vegada il·lusionats de veure com Catalunya torna a sortir amb centenars de milers de persones manifestant-se. D’una altra banda, estàvem molt preocupats perquè per WhatsApp ens arribaven les notícies sobre els infiltrats, les conspiracions, les manifestacions orquestrades… i ho vèiem amb temença. Però crec que Catalunya mostra, no tan sols una maduresa democràtica, sinó una maduresa cívica i humana que és envejable, des d’aquí.
—Com creieu que evolucionarà el procés aquests dies i setmanes vinents?
—D’una banda, a la sessió parlamentària que s’ha de fer dilluns jo només hi veig la possibilitat de la proclamació d’independència. Preocupa com es comporta Europa. Sembla que la història es repeteix i que Europa d’alguna manera es torna a girar d’esquena. Però des del sobiranisme de Mallorca i de les Illes hi ha una confiança cega cap a Catalunya, veient com han evolucionat aquests dies, veient que Catalunya en tot moment anava una passa davant i que tenia totes les possibilitats previstes. Crec que continuarà així, però alhora sabem que Espanya ja ha demostrat que és capaç de tot, que li importa molt poc la imatge que dóna al món. Creiem que això pot agreujar el conflicte. Hem d’intentar ser tan àgils i convincents com sigui possible durant els dies i setmanes vinents.
—Una moderació o un canvi en el tancament del govern espanyol és possible?
—Jo no ho veig. I crec que a qui va viure els fets del diumenge no li entra al cap que Espanya pugui canviar. A més, dubt que Espanya tengui ja res a oferir.
—Com pot afectar les Illes i la resta dels Països Catalans el que passi aquests dies a Catalunya?
—Acab de tenir una conversa amb un afiliat i dirigent del Partit Popular que, en l’àmbit íntim i privat, troba una equivocació política imperdonable això que va passar diumenge. A Mallorca fa falta que els qui creuen vertaderament en el Principat i en l’autodeterminació situïn els qui tenen ara mateix quota de poder dins les institucions. Crec que el PSIB s’ha de desmarcar directament del PSOE, hi ha d’haver friccions. No donen el mateix missatge Francina Armengol que Pedro Sánchez. Per tant, això s’hauria de visualitzar en fets. Més per Mallorca ha de forçar que això sigui així. Aquí estam molt esperançats en el futur del Principat perquè creiem que no afecta tan sols el Principat, sinó que tot l’estat espanyol i, per tant, ens afecta a nosaltres mateixos i pot ser un inici clar de procés. Tot i que fa falta molta feina i tot i que hem de ser conscients de la realitat social que vivim a Mallorca. Però crec que Espanya s’ha excedit tant que d’alguna manera ha aconseguit allò de sempre: ser una fàbrica d’independentistes.
—Les escenes de repressió de diumenge poden atemorir els qui s’ho miraven des de la distància i també treballen per un canvi en més punts del país?
—Jo crec que no. És cert que hi havia molta preocupació i els qui érem a Catalunya sabíem com ho vivien des de Mallorca els qui només veien les pitjors imatges de les càrregues. Però després tots vam veure les imatges més positives, que crec que guanyen per golejada. Vam veure un poble amb determinació, ferm, segur d’ell mateix. I hem d’aconseguir aquesta força de la societat civil. I després les forces polítiques ens haurem d’adaptar a allò que digui la nostra societat.