20.10.2017 - 02:00
|
Actualització: 20.10.2017 - 16:25
El Museu de Mataró acaba d’inaugurar l’exposició ‘Josep Puig i Cadafalch. Visió, identitats i cosmopolitisme‘, que vol oferir una visió del costat més polifacètic d’aquest il·lustre mataroní ara que es compleixen cent cinquanta anys del seu naixement. Conegut sobretot com a arquitecte modernista, Puig i Cadafalch també va destacar com a polític (va arribar a ser president de la Mancomunitat de Catalunya) i com a historiador de l’art.
L’exposició se centra en tres aspectes fonamentals de l’obra de Puig i Cadafalch. En primer lloc, la visió de ciutat que va plasmar el mataroní en els treballs sobre el clavegueram de Mataró o en l’obertura de la Via Laietana de Barcelona. Com a bon arquitecte del seu temps, Puig i Cadafalch va saber adaptar les ciutats als successos del moment (l’augment de la població, les migracions del camp a la ciutat, la consolidació del sistema industrial…) i dotar-les de més visibilitat.
En segon lloc, es mostra l’interès de Puig i Cadafalch per l’evolució dels estils arquitectònics, el significat de les tradicions ibèriques i les relacions entre aquestes identitats i la seva plasmació arquitectònica. En aquest àmbit es mostren relacions inèdites entre les iconografies gòtiques i els esgrafiats modernistes i el repertori iconogràfic de l’art a l’estat espanyol.
Per últim, es mostra el Puig i Cadafalch més internacional i cosmopolita. Al llarg de la seva trajectòria, l’arquitecte va ser un referent acadèmic en tot en diferents universitats internacionals i va traçar contactes amb centres dels Estats Units, de l’àrea dels Balcans i dels països escandinaus.
L’exposició, que es pot visitar fins al dia 1 d’abril de 2018, ha estat coproduïda amb la Direcció General de Patrimoni Cultural de la Generalitat. És un dels actes centrals de l’Any Puig i Cadafalch, que commemmora el 150è aniversari del naixement d’aquest arquitecte, polític i historiador i el centenari del seu nomenament com a president de la Mancomunitat.