20.02.2024 - 14:36
|
Actualització: 20.02.2024 - 18:12
La presidenta de les Corts, Llanos Massó, ha rebut la memòria anual de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), tot i que ha insistit que Vox provarà de canviar la llei.
“El dia d’avui, l’acadèmia està reconeguda a l’estatut d’autonomia, però es poden fer petits passos per apropar-nos al valencià que es parla a València, com la convalidació dels títols de Lo Rat Penat o la RACV (Real Acadèmia de Cultura Valenciana) que demanarà Vox”, ha exposat després de rebre la memòria per part de la presidenta de l’AVL, Verònica Cantó.
Massó ha posat èmfasi que la presidència de les Corts “complirà la legalitat vigent” de la llengua i ha posat com a exemple els missatges en català als canals oficials. Tampoc no ha sabut respondre si hi ha alguna universitat que avali l’autoritat lingüística de Lo Rat Penat o la RACV, però diu que hi ha estudis i gent que defensa que la unitat de la llengua no existeix. “He llegit moltíssims filòlegs que no pensen el mateix”.
“No ens sentim desautoritzats”
La presidenta de l’AVL ha dit que no se senten desautoritzats, arran dels posicionaments dels darrers mesos de diputats de Vox o del conseller d’Educació, el popular, José Antonio Rovira. “De cap manera, l’única autoritat lingüística a la Comunitat Valenciana és l’Acadèmia”, ha dit. I ha afegit: “La legitimitat ens la dóna el mateix estatut d’autonomia, el mateix president de la Generalitat va dir que no hi havia cap qüestionament de l’autoritat lingüística de l’Acadèmia”.
Cantó ha recordat que l’Acadèmia va ser creada “per treure la llengua del debat partidista i polític perquè és propietat de tots els valencians”. “No hi ha cap qüestionament possible”, ha insistit, per advertir que el problema actual és en l’ús del català i no en la normativització.
Criteris lingüístics de l’administració
D’altra banda, pel que fa a la proposta de nous criteris lingüístics de l’administració que li va lliurar fa uns mesos la Conselleria d’Educació, ha explicat que l’AVL va demanar que es corregís per establir que fossin els del Consell i no els de la Generalitat: “L’Acadèmia forma part de la Generalitat i els criteris no poden afectar l’autoritat lingüística”.
En aquests criteris, Educació proposa la recuperació de les formes curtes dels demostratius i l’ús de l’article neutre “ho” al registre col·loquial. Des de la Conselleria van explicar que “no deixa de ser un llibre d’estil de la Generalitat”, a més de garantir que es podran continuar utilitzant totes les fórmules que accepti la normativa.