06.04.2023 - 21:40
|
Actualització: 06.04.2023 - 21:53
Enguany, la Setmana Santa es presenta com el preludi d’un estiu amb xifres de turisme rècord. Les imatges que han circulat aquests darrers dies de Barcelona, amb llargues cues de turistes als carrers de Vallcarca o grans aglomeracions al Turó de la Rovira, semblen abocar gran part del país a recuperar desafiaments i debats vinculats al model turístic.
Les previsions són que aquest estiu hi haurà un esclat del turisme que ja es comença a detectar en aquests primers mesos de l’any. Els turistes internacionals que hi ha hagut els dos primers mesos de l’any evidencien que, tot i que en el Principat i les Illes no arriben a les xifres del 2019, són molt més semblants a les d’abans de la pandèmia que no pas a les del 2022. De fet, si comparem d’un any per l’altre, el canvi és abismal, amb un augment dels turistes internacionals del 59% al Principat, d’un 43% al País Valencià i d’un 33% a les Illes.
El turisme, aquesta Setmana Santa, ja es troba en la major part d’aspectes per sobre de les xifres d’abans de la pandèmia. Per exemple, a Mallorca, si bé hi ha una ocupació mitjana semblant a la del 2019 –del 70%–, la taxa d’obertura dels hotels és molt més alta. Enguany n’hi ha un 78% d’oberts, onze punts més que no el 2019, i s’ha creat un 25% més de llocs de feina vinculats al turisme que no pas ara fa quatre anys.
Al País Valencià, l’ocupació durant aquesta Setmana Santa serà del 80%, i les patronals turístiques parlen d’una previsió superior a les del 2019 i, en una línia semblant, al Principat s’estima que hi arribaran 930.000 turistes durant aquest període de vacances, un 25% més que no pas l’any passat i un 16% més que el pre-pandèmic 2019. És a dir, xifres rècord.
En el cas d’Andorra, l’any 2022 ja hi va haver, segons que deia el ministre de Turisme, Jordi Torres, “una xifra que no havíem tingut mai a la història d’Andorra”. Hi va haver més de deu milions de pernoctacions, d’un 13% més que no pas l’any 2019, i els primers mesos d’enguany les dades ja són fins i tot més altes que no les de l’any passat.
Un estiu com no s’ha vist mai
Sobre l’estiu, quan hi ha d’haver més turistes, un avançament de com pot ser a les Illes es va dilucidar a la Fira Internacional de Turisme de Berlín, que es va fer entre el 7 i el 9 de març. Els grans operadors de paquets turístics han augmentat l’oferta a totes les illes i, a més, han explicat que les reserves ja són d’un 30% més que no les de l’any passat, quan va haver-hi unes xifres semblants a les d’abans de la pandèmia, i es calcula que enguany han de venir 300.000 turistes alemanys més.
De manera que les expectatives són que hi hagi molts més turistes que no el 2019 o el 2022, amb la idea que la temporada alta duri uns deu mesos, és a dir, una temporada alta gairebé perpètua. I tot això passa malgrat que els preus són entre d’un 6% i un 8% més alts.
Per la seva banda, el regidor de Turisme de la ciutat de València, Emiliano García, ha dit que també preveuen una arribada de turistes mai vista. De fet, es pot comprovar amb les dades de vols a l’Aeroport de València, atès que per a aquest estiu hi ha 3,3 milions de places aèries, pels 2,7 milions del 2019 i els 2,9 milions del 2022.
Barcelona, capital mundial del turisme
En el cas de la ciutat de Barcelona, les dades revelen que hi pot haver un estiu explosiu, com ara que al port hi ha programada l’arribada de 850 creuers, una cinquantena més que no pas el 2019 i el 2022. Els mesos més forts seran els de maig i octubre, quan n’arribaran vora un centenar.
Barcelona és entre les destinacions amb més cerques en línia, és la novena a escala mundial en allotjaments i la setena en vols, que ja se situen entre el 96% i el 98% dels nivells registrats abans de la pandèmia. De fet, tot i que a Catalunya hi han arribat menys turistes que no pas l’any 2019, les pernoctacions a Barcelona ja superen les xifres pre-pandèmiques, i la xifra d’ocupació voreja el 100%.
Tot això amb un augment important dels preus. Avui, la reserva d’hotels a Barcelona costa de mitjana 179 € la nit. La cadena Sercotel revela que per Setmana Santa han pujat d’un 20% en relació amb el període equivalent del 2019 i entre d’un 25% i un 30% si es compara amb l’any passat. Tanmateix, és un pic de demanda i esperen que la mitjana anual sigui entre d’un 12% i un 15% més.
Aquest augment del turisme i preus també es notarà en la vida nocturna, en què tot apunta que hi haurà una facturació rècord. La patronal FECASARM espera un 200% més d’activitat que un cap de setmana normal per l’arribada del turisme i l’ampliació horària i una facturació entre d’un 10% i un 15% més que no el 2019.
Malgrat que durant la pandèmia es parlava d’un canvi de model econòmic i d’un abans i després respecte del turisme, els fonaments que s’han tornat a posar indiquen que es pot tornar a la situació anterior; o de manera encara més extrema.