Saturació turística, la Menorca que no surt a Instagram

  • Reportatge fotogràfic que recull els indrets més visitats i saturats de l'illa

VilaWeb
Cala Mitjana.
Prats i Camps Esperança Camps Barber
19.08.2024 - 21:40
Actualització: 20.08.2024 - 17:33

Aquest, del 2024, és l’estiu de les protestes contra la saturació turística. Com si, de manera general, el país s’hagués adonat que això que passa, aquesta concentració de densitat humana durant uns dies de l’any sobre determinats indrets del territori, és una mena de barbàrie amb conseqüències encara desconegudes.

A les Illes, aquesta reacció fa mesos que dura i es manté. Sempre s’havia dit que Menorca era l’illa més preservada de tot l’arxipèlag, però d’ençà de fa uns quants anys, la balearització de Menorca ha avançat amb passes de gegant. El punt d’inflexió el trobam l’any 2020. La pandèmia va estroncar un augment progressiu i constant de la presència de turistes, i a partir de la reobertura dels cels i dels mercats, l’illa va ser considerada el refugi ideal per a passar-hi les vacances. Fins i tot per a instal·lar-s’hi tot l’any per teletreballar. Els influenciadors i les xarxes socials també hi van tenir un paper molt important tot escampant imatges idíl·liques que, difícilment, un visitant qualsevol podrà reproduir avui. Perquè no existeixen.

Darrere la demanda de les anomenades experiències van venir les inversions. Multinacionals estrangeres tenen ara milers d’hectàrees de terreny rústic, edificis històrics o cases familiars que es converteixen en hotels boutique, hotels amb encant o pisos turístics. Si tradicionalment l’illa era una destinació popular per als turistes britànics, ara és un lloc de preferència per a italians i francesos d’un altíssim poder adquisitiu que fugen dels complexos turístics del tot inclòs i cerquen exclusivitat. L’oferta ha crescut amb productes tan selectes com ara suites en una casa de camp a més de mil euros la nit o la proliferació de galeries d’art contemporani. A l’ombra de Hauser & Whirth, només a Maó, aquest darrer any se n’han obertes vuit de noves. Totes amb obra d’artistes internacionals i a preus que tan sols poden pagar els compradors que arriben a l’illa amb avions privats o amb iots de 127 metres, com ara el de Jeff Bezos, que es va refugiar a Menorca del temporal causat per la gota freda.

Enguany, la saturació ha deixat de ser una sensació per a convertir-se en una realitat que crema, com l’asfalt de la carretera general que cus l’illa de llevant a ponent. Per a protestar contra aquest fet, el GOB ha organitzat per a avui una abraçada al nucli antic de Ciutadella en solidaritat amb els veïns que han de conviure amb la presència constant de turistes.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor