Mascort aclareix que tan sols es tancaran les dutxes dels centres esportius que reguin o omplin piscines

  • El conseller ha reconegut que ahir no es va explicar bé

VilaWeb
Redacció
13.12.2023 - 10:34
Actualització: 13.12.2023 - 11:07

David Mascort, conseller d’Acció Climàtica de la Generalitat, va descriure ahir la sequera com “la més dura i profunda que ha patit aquest país d’ençà que hi ha dades, fa 110 anys”. Una de les mesures més sonades proposades ahir pel govern és la prohibició de l’ús de dutxes dels vestidors en alguns equipaments esportius com gimnasos i altres instal·lacions esportives que hagin d’omplir piscines o regar gespa. En aquest sentit, Mascort va dir que, en alguns casos, l’aigua de la dutxa suposa més del 70% del consum d’aquests espais i que per això se’n prohibiria el seu ús tan bon punt es decreti la fase d’emergència per sequera, al gener. La proposta, que va provocar gran rebombori a les xarxes, ha estat aclarida aquest matí pel mateix Mascort a El món a RAC1. “Ahir no ho vaig explicar bé. El pla especial de sequera del 2020 diu específicament que els camps de futbol no es podran regar i les piscines no es podran reomplir”, ha dit. I ha afegit: “Si és necessari, es podrà seguir fent, però caldrà que ho compensin tancant les dutxes.”  “Has de tancar les dutxes tots els dies i totes les hores? No, han de veure quanta aigua gasten regant el camp i quanta estona han de tancar les dutxes.”

Segons ha comentat el conseller, en els vestidors dels equipaments esportius es gasta molta més aigua que no pas omplint les piscines. “Per això, en la situació actual, sembla més de sentit comú regular les dutxes que no reomplir les piscines.” També ha aprofitat per demanar a la ciutadania que prengui mesures per a estalviar aigua i que siguin conscients de la despesa que suposa, especialment pels equipaments esportius.

Pel que fa als clubs de futbol professional, Mascort ha dit que Barça, Girona i Espanyol queden inclosos dins aquesta mesura. De totes maneres, cal destacar que tot just fa tres dies, el FC Barcelona i el Girona FC van signar un compromís de col·laboració amb la Generalitat en el que es comprometien a estalviar aigua d’acord amb la situació actual que viu el país. “Ells signen el manifest voluntàriament com a exemple de responsabilitat davant del país.”, ha dit.

Finalment, Mascort ha recordat que tot plegat entrarà en vigor a partir de gener i en el cas que no canviï la situació meteorològica, moment en què s’arribaria a un nivell d’emergència 1. Així i tot, Mascort ha assegurat que fa mesos que treballen per anticipar-se a les situacions. “L’esforç que estem fins ara és remarcable. Respecte de novembre de l’any passat, hem consumit gairebé un 12% menys de l’aigua. Tots estem fent esforços, però també és veritat que mai ningú havia pensat que això duraria 37 mesos. És una qüestió de consciència i responsabilitat. La situació és complicada i a ningú no li agrada prendre decisions que restringeixen la llibertat, però la prioritat número 1 és que puguem tenir aigua de boca.” “Tots plegats ens hem de conscienciar que la situació és molt crítica i hem de fer tots els esforços que puguem per a evitar entrar en emergència 3. Si no plou, el que vindrà serà molt greu”, ha conclòs.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor