13.08.2015 - 10:45
|
Actualització: 13.08.2015 - 13:28
El president de la Generalitat, Artur Mas, publica un article al diari francès Libération en què recorda la figura de Lluís Companys, que avui fa setanta-cinc anys que el van arrestar a l’estat francès els oficials de l’Alemanya nazi. A l’article, titulat ‘Homenatge a un defensor de les institucions catalanes’, Mas destaca que Companys va ser assassinat pel fet d’haver encapçalat el govern català.
‘No sols va lluitar contra la rebel·lió feixista del general Franco, també contra un govern espanyol poc respectuós amb la identitat i les institucions catalanes’, subratlla, i afegeix que creu que ‘afortunadament, la situació no es pot comparar amb la d’ara’. Malgrat això, apunta que ‘la voluntat d’existir dels catalans i de decidir per nosaltres mateixos el nostre futur continuen intactes’.
Mas recorda que avui fa setanta-cinc anys del moment en què l’exèrcit alemany, acompanyat de la policia francesa, va irrompre a la vila bretona de La Baule-Escoublac per detenir Lluís Companys, que hi era exiliat. Diu que ‘malgrat el risc que corria, no es va voler separar de la família’.
El 123è president de la Generalitat va ser conduït a la presó parisenca de la Santé per ser interrogat i, amb la complicitat dels cos policial francès, va ser entregat al règim franquista, que va afusellar-lo ‘pel fet de liderar el govern de la Generalitat’ i al crit de ‘per Catalunya’, tal com relata Mas.
A més, posa en relleu que el líder republicà va ser l’únic president escollit democràticament que va ser assassinat durant la Segona Guerra Mundial. ‘Companys va lluitar i morir en defensa de les institucions catalanes’. Per això, diu, ‘tots els catalans han de reconèixer la seva figura i el seu sacrifici’.
La situació de l’any 1940 ‘no és comparable’ a l’actual, assegura Mas, que malgrat això deixa clar que ‘la voluntat d’existir’ dels catalans i ‘l’aspiració a decidir el nostre futur’ continuen tant vives com fa setanta-cinc anys enrere.
Artur Mas recorda que hi ha hagut cinc presidents i prou entre Companys i ell. Tot i això, durant aquest període, ‘el govern de Catalunya s’ha convertit en una institució sòlida, consolidada i estable’, apunta.
Al final de la tribuna, assenyala que tant el govern francès com l’alemany han reconegut ‘la seva part de responsabilitat’ per l’arrest de Companys i per haver-lo deportat, i que públicament se n’han disculpat. ‘Un gest de justícia que honora aquests dos governs’, destaca Mas, que afegeix que ‘una Europa unida, democràtica i solidària no solament exigeix que mantinguem viva la memòria històrica, sinó també que siguem capaços de reconèixer els nostres errors’.