04.08.2015 - 13:50
|
Actualització: 04.08.2015 - 17:29
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha comparegut després de la reunió de l’últim consell executiu d’aquesta legislatura. Ha dit que no faria balanç de govern perquè ja s’havia dissolt el parlament, però sí que ha volgut donar la seva visió de la situació política, just l’endemà d’haver signat el decret de convocatòria de les eleccions plebiscitàries per al 27-S. ‘Som en un punt de naixement d’una nova política a Catalunya. La legislatura vinent serà molt diferent de les anteriors. Aquestes eleccions tenen un propòsit, que és respondre aquella pregunta que ens vàrem fer el 9-N: si els ciutadans volen un estat independent’, ha dit.
‘Quan hem tingut més autogovern hem estat un país millor’
Unes eleccions que han de servir, diu, ‘no solament per a comptar els qui són favorables del sí i els del no, sinó també per a relacionar el perquè de la defensa d’un estat amb la situació del país’. Mas ha dit que s’havia intentat de fer un país millor per moltes vies i que s’havia demostrat que quan Catalunya ha tingut més autogovern havia estat un país millor. ‘Podem aspirar a tenir més capacitat de decisió i autogovern, com els estats de la UE als quals ens volem assemblar: Àustria, Dinamarca, etc. Tenen molts més instruments i disposen dels recursos que generen’, ha argumentat.
El 27-S és la resposta en legítima defensa
Ha fet un repàs de com s’havia arribat fins al punt d’avui: ‘Hem arribat fins aquí perquè el setembre del 2005 es va fer un intent a Catalunya de posar al dia la capacitat d’autogovern amb un estatut d’autonomia. Fa deu anys d’això. Vam seguir els camins que s’havien establert en la transició política per fer aquell salt endavant. Després d’haver seguit tots aquells camins, passats cinc anys, el 2010, el TC va convertir-lo en un camí sense sortida. Després va venir un govern del PP amb majoria absoluta a Espanya, que no solament ens va deixar aturats en aquell camí, sinó que ens va fer recular en un camí que ja havíem recorregut. Hem anat enrere com els crancs’.
I ha conclòs que si el govern actua així és per aquest motiu: ‘Quan t’ataquen sistemàticament tens dret de la legítima defensa. La convocatòria del 27-S n’és la resposta’.
‘No som victimistes’, ha dit Mas, que ha argumentat que s’havien arriscat perquè la situació canviés. ‘Si la gent ho vol, a Catalunya hi ha sortida’.
Quant al debat sobre el sentit del 27-S, ha opinat: ‘Tothom sap que el recompte que es farà el 27 de setembre al vespre tindrà caràcter de plebiscit. Les coses han arribat prou lluny perquè amb una oportunitat com aquesta, es vulgui fer veure que són simplement unes eleccions més al Parlament de Catalunya’.
Vots o escons?
Mas també ha estat preguntat sobre el debat que hi ha aquests dies damunt la taula: si el 27-S s’ha de guanyar amb vots o amb escons. I ha dit que en una consulta normal, es comptarien els vots, però que el govern no havia tingut més remei que ‘arribar fins aquí’, és a dir a convocar unes eleccions al parlament, i que en aquestes es comptaven els escons. ‘Es comptaran els diputats, però no pas perquè nosaltres ho vulguem. Li canvio ara mateix això per comptar vots: fem una consulta d’acord amb l’estat el 27-S i comptem els vots’, ha dit. Per Mas, ‘com més vots, més força i legitimitat’, però si els partits independentistes sumen seixanta-vuit diputats, que és la majoria absoluta, ‘el sí haurà guanyat’.