Mas: ‘En una Catalunya independent, els drets lingüístics dels castellanoparlants quedaran exactament igual’

VilaWeb
Redacció
16.09.2015 - 20:14

El president de la Generalitat i número quatre de Junts pel Sí, Artur Mas, ha afirmat que en un futur estat català ‘els drets lingüístics dels castellanoparlants es quedaran exactament igual que ara’. En una entrevista a Onda Cero , ha afegit que ‘l’única diferència serà que els funcionaris, els servidors públics,  sí que hauran de conèixer el català’. ‘Catalunya som tots, els set i milions i mig de catalans, parlin el que parlin’.

El cap de l’executiu ha afirmat que els ciutadans que ho vulguin mantindran la nacionalitat espanyola. Preguntat sobre què passaria si l’estat no la volgués donar, ha contestat que ‘si Espanya vol retirar la nacionalitat a ciutadans que ja la tenen, haurà d’explicar com ho fan’. ‘Estan donant la nacionalitat a descendents espanyols que van anar a l’Amèrica Llatina i en canvi els la trauran als que viuen a Catalunya que se segueixen sentint espanyols?’, ha insistit.

En un altre moment de l’entrevista, el president ha volgut deixar clar que ‘el procés català en res no pot acabar, perquè el salt qualitatiu d’una gran part de la població no té marxa enrere’. ‘Ens l’estem jugant de veritat i no hi ha cap altra alternativa’, després d’haver-ho ‘intentat tot’ durant anys. En aquesta línia, Mas ha fet notar el que Catalunya ‘ha rebut a canvi’, coses com ara ‘estar a la cua en inversió pública a Espanya malgrat ser la primera economia productiva de l’estat espanyol’; un dèficit fiscal que ratlla els 16.000 milions d’euros anuals; els intents que fan ‘contínuament els governs d’Espanya, per desmuntar per totes les vies’ el sistema d’immersió lingüística o per ‘reduir la nostra capacitat d’autogovern’; el ‘no reconeixement al dret de decidir’, o la negació de Catalunya com a nació. ‘Parem el carro perquè viure així és malviure’, ha sentenciat Artur Mas.

Referèndum

Artur Mas també ha reiterat que l’opció que creu més bona per a resoldre el conflicte entre Catalunya i Espanya és un referèndum acordat i vinculant. Ha dit: ‘No estem en unes eleccions de tipus plebiscitari perquè és el que volíem, era la nostra última carta, no la primera’, ha dit, i ha afegit que ‘un referèndum vinculant és el que hem volgut des del principi, perquè és la manera lògica de saber si hi ha una majoria o no per la independència de forma vinculant’, però ‘qui ha de moure fitxa és l’estat’. ‘No depèn de mi que en algun moment l’’estat digui, acordem un referèndum sobre la independència. Si ens ho diuen ens asseurem a parlar i negociar i veurem si arribem a un acord, però això es ciència ficció perquè quan ho hem intentant ens han dit que no.’

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor