Mas anima a explicar a Europa que no es pot tolerar que a Espanya es vulnerin els drets humans

  • L'ex-president ha agraït a la població i a les autoritats escoceses el suport que majoritàriament han donat a Clara Ponsatí

VilaWeb
Redacció
17.04.2018 - 21:58
Actualització: 17.04.2018 - 22:15

L’ex-president de la Generalitat Artur Mas ha animat aquest dimarts a dir a Europa que no es pot tolerar que a Espanya es vulnerin els drets humans. Ho ha dit en el marc d’un col·loqui a la Universitat d’Edimburg, on ha assistit Clara Ponsatí. Mas ha recordat que en cinc anys els independentistes han passat ‘de ser la minoria, al voltant d’un 15%, a ser la meitat del país’.

Mas ha lamentat que sigui ‘impossible’ arribar a acords amb l’estat en contraposició als exemples d’Escòcia i el Quebec. ‘Els països democràtics i moderns seuen a la taula a negociar i deixen votar’, ha asseverat. El president, que ha agraït a la població i a les autoritats escoceses el suport que majoritàriament han donat a Clara Ponsatí, ha subratllat que els governs de Catalunya sempre han plantejat propostes per iniciar un diàleg amb el govern espanyol, i ha lamentat que la resposta ‘sempre ha estat la mateixa, que no hi ha res a parlar’. Per això ha exigit un diàleg polític real i que s’acabin les persecucions polítiques perquè el que cal és una solució política.

Mas ha lamentat que la consulta del 9-N i el referèndum de l’1-O no només no han estat acceptats, sinó que han estat ‘perseguits judicialment i castigats a cops de porra’. I en contraposició a això, i després de recordar els polítics independentistes empresonats o exiliats, ha defensat que qualsevol nació ha de tenir el dret d’autodeterminació, i Catalunya és una nació.

Ha recordat que des de la transició els partits catalans havien acceptat desenvolupar l’autogovern dins l’estat espanyol, però ha lamentat que a partir del 2000, ‘amb l’inici de la recentralització dels governs Aznar’, alguns d’aquests partits van començar a veure que això no seria possible. El 2010, ha afegit, hi va haver el ‘gran trencament’ entre Catalunya i Espanya amb la sentència del Tribunal Constitucional espanyol contra l’Estatut. També ha explicat que el moviment independentista té base social i ha afirmat que probablement enlloc d’Europa hi ha hagut al llarg de tants anys tantes manifestacions amb milions de persones mobilitzant-se pacíficament per assolir un objectiu.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor