19.07.2021 - 15:39
|
Actualització: 19.07.2021 - 23:07
El conseller d’Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, i la secretària de Cultura i Esport, Raquel Tamarit, han rebut una àmplia representació acadèmica, periodística, professional, sindical i cívica per tractar les tasques de la conselleria per recuperar la reciprocitat entre À Punt, TV3 i IB3 al País Valencià, Catalunya i les Illes. La conselleria de Marzà va exposar que han traslladat a la conselleria d’Hisenda, responsable de qüestions de radiodifusió, la necessitat de crear un nou espai de reciprocitat entre les televisions i ràdios, que veuen decisiu pel foment del coneixement i ús social del català i impulsaria col·laboracions de produccions audiovisuals que beneficiarien el sector cultural valencià.
I si la reciprocitat no arribàs mai? | Anàlisi d’Esperança Camps
A més, Marzà ha exposat als assistents de la reunió que fer realitat la reciprocitat és factible i que els departaments que en tenen competència directa tenen mecanismes administratius i tècnics perquè sigui possible. En aquest sentit, ha dit que l’Advocacia de la Generalitat ha informat que la reciprocitat és possible amb un nou conveni entre les radiotelevisions, un document que dependria de Presidència. És per això que Acció Cultural del País Valencià (ACPV) –representada a la reunió per la presidenta i el secretari general de l’entitat, Anna Oliver i Toni Gisbert– demanaran formalment una reunió al president Ximo Puig per a tractar la qüestió.
Marzà també ha exposat que la Generalitat pot treballar per habilitar les solucions tècniques pertinents per garantir la reciprocitat des de la Direcció General de Tecnologia de la Informació i les Comunicacions de la conselleria d’Hisenda, que té les competències d’autorització i control en matèria de telecomunicacions.
Competència lingüística dels funcionaris
A banda, a la reunió també s’ha tractat el funcionament de la comissió que regularà la competència lingüística de la funció pública. De fet, la trobada d’avui s’emmarca en la línia de treball que va començar el 2015 amb una primera trobada d’ACPV i les universitats públiques en què es va traçar un full de ruta d’un programa de política lingüística acordat, on hi havia com a objectiu la necessitat de recuperar la reciprocitat, però també d’aconseguir que l’administració pública valenciana sigui competent en les dues llengües oficials del País Valencià.
ACPV diu que, una vegada aprovada la reforma de la llei de funció pública, els preocupa l’aprovació del reglament que ha de fer possible de convocar oposicions en les quals calgui acreditar un cert nivell de competència lingüística. En aquesta línia, Marzà ha explicat que han començat els treballs de la comissió que ha d’aprovar el reglament. A més, ha exposat la feina feta pel seu departament, dins de les competències de política lingüística i cultural, perquè els òrgans de la Generalitat engeguin les tramitacions pertinents.