17.06.2022 - 16:04
|
Actualització: 17.06.2022 - 16:28
L’acadèmia de la policia espanyola a Àvila ha llicenciat la nova promoció, que l’integren 2.523 agents. A Catalunya s’hi destinaran 750 policies, dels quals una bona part seran els qui han tret més males notes durant la formació. Concretament, dels 624 agents amb qualificacions més dolentes, 610 aniran forçats a Catalunya –els altres catorze aniran a Eivissa, on el cost de l’habitatge tampoc atreu les noves fornades– perquè és una destinació que els agents amb bons expedients intenten d’evitar.
Amb aquestes dades a les mans, El País ha dedicat un reportatge als policies que hauran de traslladar-se aviat a Catalunya. El text, en el qual es fan servir noms ficticis per a donar veu als agents, va carregat de laments i frustracions. En aquest sentit, un agent anomenat Raúl, que té vint-i-dos anys, explica: “Ho tenia assumit [que acabaria a Catalunya] perquè, per la nota, era un dels darrers que podia elegir, però em va fer la guitza. Volia anar a Madrid.”
També diu que té por de trobar-se un ambient hostil. Per això, quan passin els dos anys que ha de romandre obligatòriament a la destinació assignada, demanarà el trasllat a qualsevol altre lloc de l’estat espanyol.
Una agent anomenada María, que diu que té una enginyeria i dos màsters, explica que es va quedar en xoc quan va veure que li tocava d’anar a Barcelona. “Durant les pràctiques, els veterans em van advertir que havia d’evitar Catalunya i que, si no ho aconseguia, que demanés el trasllat quan pogués.”
De fet, això farà l’agent anomenat Antonio, després de catorze anys vivint al Maresme. “Me’n volia anar des que vaig arribar, però vaig decidir d’esperar a tenir plaça segura a Galícia, d’on és la meva família”, explica. Segons El País, els nous policies esquiven deliberadament Catalunya arran “de la crispació política causada pel procés”. Així mateix, recorda que les actuacions dels antiavalots durant l’1-O i les protestes contra la sentència han marcat al cos policíac. “Els agents són víctimes d’assetjament diari dels sectors més radicals amb la complicitat d’algunes institucions catalanes”, diu Pablo Pérez, representant del sindicat Jusapol (majoritari i afí a Vox).
Tanmateix, el diari també cita algunes altres raons que fan de Catalunya una destinació poc atractiva per als policies espanyols. Una és que els Mossos d’Esquadra tenen les competències de seguretat ciutadana i una altra és l’elevat cost de vida. Aquesta segona no queda compensada amb el complement de territorialitat que reben els agents. Els agents que treballen a Barcelona reben 58 euros extres al mes, i a la resta de Catalunya, 44 euros. Aquestes xifres són molt inferiors de les que cobren els policies que viuen a la ciutat de Madrid (194 euros), a les Canàries (154), a les Illes (153) i al País Basc i Navarra (716 euros).