07.09.2024 - 08:54
|
Actualització: 07.09.2024 - 11:32
La Marxa dels Vigatans, que es va fer ahir a Vic, reivindica d’ençà de l’any 2003 la necessitat de recuperar les llibertats nacionals, celebra la Diada Nacional de Catalunya a la comarca d’Osona i commemora els fets del 1714. És una de les desenes de marxes de torxes per la independència que se solen fer la vigília de la diada de l’Onze de Setembre. En el cas de Vic, es fa en commemoració del suport de la ciutat a l’arxiduc Carles d’Àustria en la guerra de Successió.
Els actes van començar ahir a les 21.00 amb la concentració de columnes a la plaça Major i més tard van començar la marxa fins a la plaça de la Catedral, on es va fer l’acte central. En el muntatge, que recrea històricament el període històric entre els fets del 1705 i el setge del 1714, també hi van participar uns quants artistes i disciplines, entre els quals, Arnau Tordera, d’Obeses. Enguany, s’ha homenatjat Xavier Roviró, mestre i folklorista, i l’infant Abril Villanueva.
🔥 La plaça de la Catedral està plena de gom a gom per viure la #MarxaVigatans24.
🎶 Sonen els Segadors a mesura que van entrant penons de les diverses columnes que representen una vintena de municipis d’#Osona i el #Lluçanès.
👣 #22AnysEnMarxa pic.twitter.com/gpSCmLr3Iv
— Òmnium Osona-Lluçanès (@OmniumOsona) September 6, 2024
La Marxa dels Vigatans va néixer amb la voluntat de renovar i impulsar la celebració de la Diada Nacional de Catalunya a la comarca d’Osona, recordar els fets de 1714 i reivindicar els drets nacionals de Catalunya. Aquest projecte és organitzat per la Comissió 11 de Setembre, de la qual Òmnium Cultural forma part. Amb els anys, la marxa ha evolucionat de la tradicional marxa de torxes cap a un model més participatiu, innovador i contemporani i, no obstant això, continua estretament vinculada als fets històrics de la comarca i conserva els objectius fundacionals de transversalitat generacional, cultural i ideològica.