Martí Gironell guanya el Premi Ramon Llull amb ‘La força d’un destí’

  • El protagonista és Jean Leon, un emprenedor català que 'viurà una sèrie d'aventures amb l'entorn excepcional del Hollywood dels anys 50'

VilaWeb

ACN

26.01.2018 - 13:53
Actualització: 26.01.2018 - 13:55

L’escriptor i periodista Martí Gironell (Besalú, 1971) ha guanyat el 38è Premi Ramon Llull 2018 amb la novel·la La força d’un destí, que està dedicada a l’emprenedor Ceferino Carrión i que després esdevindria, als Estats Units, Jean Leon. ‘És la història de superació d’un emprenedor català i el lector viurà una sèrie d’aventures amb un entorn excepcional que és el Hollywood dels anys 50’, ha assenyalat aquest divendres Gironell.

L’autor ha apuntat que es va sentir ‘encuriosit i enamorat per la història d’aquest emprenedor català amb orígens càntabres, nascut a Santander, però que des dels vuit anys va viure a Barcelona’. De fet, Leon tornaria a Catalunya per a comprar uns terrenys al Penedès i elaborar el seu propi vi. L’obra guanyadora s’editarà en català (Columna) i també en castellà (Editorial Planeta) i en francès (Belfond). Es publicarà el 28 de febrer.

Gironell ha reconegut que li fa molta il·lusió rebre aquest guardó perquè ‘suposa un dels grans premis que hi ha a casa nostra i significa encomanar-se del seu esperit internacional perquè surt en català, castellà i francès’. Això lliga, ha afegit, amb l’esperit internacional de la història que proposa amb un home, del qual es va enamorar de la història quan la va conèixer.

Ha apuntat que el plantejament de l’obra és el mateix que el de les seves novel·les històriques, que és adonar-se d’una història, conèixer un personatge i que permet portar al lector fins a un moment de la història. ‘He fet viatges fins a l’època medieval, el segle XVI o el Neolític i aquesta última, que he treballat durant tres anys, et porta a un tram que va del 1949 al 1981’.

El protagonista Ceferino Carrión va fugir de l’Espanya franquista amb 25 anys i s’embarca a bord d’un vaixell al port de Le Havre, a França, en direcció als Estats Units. A Nova York canviarà d’identitat i es convertirà en ciutadà nord-americà amb el nom de Jean Leon. Està a punt de ser cridat a finals per anar a la guerra de Corea i torna a fugir a Hollywood, on la sort el porta a viure a tocar de les estrelles de cinema que admira. De fet, amb James Dean projecten un restaurant plegats i malgrat que la seva mort obrirà La Scala, un establiment que es convertirà en el referent de Hollywood dels anys 50 i 60 amb estrelles habituals com Paul Newman, Warren Beatty, Marilyn Monroe, Elizabeth Taylor o els Kennedy.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor